Тернополян примушують платити за світло більше, ніж вони використовують

Тернополян примушують платити за світло більше, ніж вони використовують
- Щомісяця мені нараховують більше кіловат електроенергії, аніж я використовую, - каже тернополянин Богдан Вересюк. – Однак я іду, і плачу лише те, що використав.

Чоловік зазвичай використовує трохи більше 100 кВт електроенергії в місяць. А в рахунок за світло йому, як сам каже, вписують ще 50-100 кВт. Одного разу написали більше на цілих 200 кВт.
- Я знаю, що мав би ходити працівник їхньої служби та знімати покази лічильника. Однак не щомісяця він приходить. Хоча, може і приходить, але протягом дня у нас вдома нікого немає, - продовжує пан Вересюк. – Мабуть, не знаючи точних показів лічильника, нам записують більше.
Чоловік знайшов вихід із цієї ситуації – платить лише за спожиту електроенергію. Точні покази свого лічильника передає в абонентський відділ служби.
Заплатила за використання світла у січні на 30 гривень більше, ніж зазвичай, тернополянка Марія Мудрак.
- У мене протягом місця за світло набігає в середньому 160 кВт, - розповідає жінка. - Я знаю, що маю заплатити в межах 70 гривень, а вийшло — сто. Якщо би різниця була 5-10 гривень, то навіть не помітила. Тому вирішила перевірити, в чому справа.
Покази лічильників пані Мудрак почала записувати у табличку Excel.
- Так мені легше вести облік, - запевняє жінка. - Якщо з лічильником за воду все нормально, то за світло показники різняться.
Дані за світло жінка відсилає на сайт eps.te.ua, щоб не телефонувати в абонентський відділ.
- Але оператори абонентського відділу повідомили, що вони не приймають показники із сайту, - дивується тернополянка.
Контролера, який знімає покази лічильника, жінка бачила напочатку січня.
- Лічильник світла у мене у квартирі. Але до 18 години я на роботі, а дітям відкривати двері незнайомцям я не дозволяю, - пояснює пані Мудрак. - Не зрозуміло, як вони нараховують гроші за спожиту електроенергію. Зі стелі?
Тернополяни, які не згідні із розрахунками за світло, скаржаться до інспекції з питань захисту прав споживачів. Мовляв, у рахунках вказують кількість електроенергії, яка не відповідає тій, що на лічильниках. Кількість таких людей в інспекції останнім часом побільшало.
- Людей змушують платити більше, аніж вони використовують електроенергії насправді, - пояснює головний спеціаліст інспекції з питань захисту прав споживачів Євгенія Багрій. – Це продовжується з місяця в місяць. Звісно, це порушує права споживачів. Думаю. Такі рахунки приходять не лише тим людям, які поскаржились до нас, але й сотням інших. Тож ми зараз якраз розбираємося з цією ситуацією.
За поясненням ми звернулися у ВАТ "Тернопільобленерго".

Енергопостачальник має право контролювати правильність знімання показів приладів обліку та оформлення платіжних документів споживачем відповідно до Правил користування електроенергією для населення (ПКЕЕн), повідомили у відділі роботи з громадськістю ВАТ «Тернопільобленерго». Контрольне зняття показів електролічильника представники РЕМу проводять щомісяця.
- У разі неможливості зняття контрольного показу електролічильника нашими працівниками та ненадання його споживачем, енергопостачальна компанія виписує платіжний документ на підставі даних про фактичне споживання електроенергї за попередній період, - пояснює помічник генерального директора з координації та контролю енергозбутової роботи в РЕМ ВАТ «Тернопільобленерго» Володимир Гумен.
Якщо протягом двох розрахункових періодів представник енергопостачальника не мав доступу до приладу обліку, він залишає споживачу в поштовій скриньці повідомлення про дату наступного відвідання чи прохання передати показання приладу обліку енергопостачальнику.
- Якщо у платіжному документі споживач виявив помилку, то зобов’язаний повідомити про це енергопостачальника, - продовжує пан Гумен.
У Тернополі діє безквитанційна форма оплати за спожиту електроенергію, яка не передбачає виставлення рахунків-квитанцій. Споживач може звернутись у пункт прийому платежів, вказавши свою адресу або прізвище, ім’я, по-батькові та отримати інформацію стосовно свого стану розрахунків. Поряд з тим у Тернопільському міському РЕМ створено абонентську скриньку, де споживачі електроенергії можуть письмово подати покази електролічильника, які будуть враховані при проведенні розрахунків, або звернутись в абонентський відділ та отримати повну інформацію про стан рахунків.

Анеля ПРОТАСЕВИЧ, Мирослава КАРМЕЛЮК
 

Відео дня
>Довідка
Абонентський відділ Тернопільських міських електромереж - 23-96-14, 23-96-24.
Інспекція з питань захисту прав споживачів — 52-83-71.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (18)
  • Anonymous

    гріли гріють і будуть нагрівати украйонців на все життя ! бо внас закону проти закону держави немає от і ми немаєм як себе захистити ! і права споживача все всі всьо знають але то так добре їм
  • Anonymous

    Я теж так роблю,але в квітанції в Ресі ставлять свої гроші і якщо їм не дзвонити або не приходити і звірятись,то росте борг
  • Anonymous

    а я сама рахую і оплачую тільки те що спожила...це легко самому порахувати узявши показ з останніх днів місяця. у мене взагалі немає проблем з цим
  • Anonymous

    А я думав,що тільки мене дурять.Аж легше стало.Може тепер хоч щось зміниться.

    Anonymous reply Anonymous

    Типова українська натура - душа радується, що не тільки тебе дурять, а ще й сусіда...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera 20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera 19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми Від читача 13:58 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 18:15 На «Дружбі» ремонтують аварійні сходи: що змінилося? 17:33 Як в Україні буде відбуватись мобілізація ув'язнених. Пояснює юрист 16:50 Неймовірні магнолії та сакури розквіли в Кременецькому ботанічному саду. Як туди дістатись photo_camera 16:10 У Тернополі засудили екскерівника податкової та його сина, які вимагали 40 тисяч доларів неіснуючого боргу 15:35 В Україні презентували законопроект про відбудову та відновлення 14:53 Видання «20 хвилин» на мапі рекомендованих медіа в Україні. Читайте лише перевірені факти! photo_camera 14:30 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:17 На Тернопільщині — штормове попередження 13:45 У Тернополі виділили майже 2,6 млн гривень на техніку для школярів 13:08 У Тернополі зустріли колону «На щиті» із полеглим Героєм Василем Друзюком (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 12:40 У Тернополі пенсіонерка травмувалась в маршрутці, коли водій раптово пригальмував 12:05 Суддю не каратимуть за перевищення швидкості, а тернопільського поліцейського, який його зупинив — звільнили 11:25 У Тернополі водійка на LEXUS в'їхала у перешкоду прямо перед відділком поліції. Була напідпитку 10:50 У Ланівцях зустрічатимуть кортеж «На Щиті»: загинув Герой Василь Друзюк 10:10 В Україні прогнозують зростання зарплат. Кому на нього розраховувати
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up