Партнер рубрики Події

Тернополян закликають вимагати чеки при купівлі пива і цигарок

Тернополян закликають вимагати чеки при купівлі пива і цигарок
Просити у продавця чек під час купівлі вина, пива чи цигарок закликають тернополян представники влади та громадські активісти. Адже згідно з новим законом, з 1 січня цього року 5% з продажу підакцизного товару йдуть в місцевий бюджет.

На засіданні тернопільського прес-клубу 9 вересня представили акцію "Виданий чек – гроші громаді". В рамках цієї акції волонтери контролюватимуть торгівельні заклади міста і визначатимуть, де торгують легально. 
Про особливості нового закону розповіли гості прес-клубу. 
- Однією з проблем донедавна було незначне фінансування місцевих бюджетів, тому законодавець ввів нові норми стосовно нових податків, які в значній частині піднімають місцевий бюджет, - каже начальник Тернопільської ОДПІ Петро Якимчук. -  Це новий акцизний податок з роздрібної реалізації підакцизних товарів, до яких відносять алкогольні напої, тютюнові вироби, паливно-мастильні матеріали і пиво. Від 1 липня, згідно з новацією, пиво є також алкогольним напоєм і багато підприємців відмовилися від придбання відповідних ліцензій на права реалізації алкогольних напоїв. А така ліцензія у місті коштує 8 тисяч гривень на рік на кожен касовий апарат, через який продаватимуть цей напій і 2 тисячі гривень на право реалізації тютюнових виробів. Деякі підприємці для себе зробили висновок, що це - непосильна ноша для них і відмовилися від придбання відповідної ліцензії та відповідно, від реалізації того ж пива у місті та в районах. 

Проте аналіз, який провела податкова служба, свідчить, що у місті продовжують стару традицію – не показувати обсяг реалізації підакцизних товарів через касові апарати. 

- Нагадаю, реалізація підакцизних товарів за готівку передбачає використання зареєстрованого касового апарату, - каже пан Якимчук. - А деякі підприємці не показують реального виторгу. Тобто свідомо не видають розрахункові документи споживачам, які купують товар, в тому числі і підакцизний. Податок 5% з реалізації підакцизних товарів не поступає до місцевої казни. А це - недофінансування соціальних програм.

Тому вона просить тернополян бути свідомими, бути такими собі контролерами. І пам'ятати, що купуючи підакцизний товар, споживач вправі вимагати від продавця розрахунковий документ. Якщо він роздрукований на касовому апараті, то 5% йде у місцевий бюджет. 

Відео дня
blockquote>

Новий податок дуже гарно себе зарекомендував, оскільки на сьогодні це - другий по величині податок, який наповнює міський бюджет. Тобто після податку з доходів фізосіб, додає заступник міського голови Вікторія Остапчук.

- І якщо на початку року ми планували, що його надходження буде 48 млн, зараз ми бачимо, що ці надходження будуть значно більші, - каже вона. - І на останній сесії ми уточнили бюджет, передбачаємо, що це буде майже 64 млн. Це ті кошти, які спрямовані на утримання нашого міста. І цей податок буде закладений для того, щоб можна було ремонтувати дороги, утримувати і прибирати місто. Раніше на ремонт доріг виділяли кошти з державного бюджету, це були незначні кошти. Але враховуючи те, що податок дав значні надходження, ми цього року спрямували майже 50 млн на поточний та капітальний ремонт доріг, а також було виділено 15 млн на прибирання та утримання міста.

Кожен мешканець міста повинен розуміти, що ідучи в магазин та купуючи підакцизний товар, він не просто сплачує кошти, а отримавши на руки чек, тобто придбавши товар легально, він одразу 5% перерахує до міського бюджету і зробив свій вклад у розвиток міста, наголошує пані Остапчук.

-  Якщо кожен мешканець попросить дати чек, якщо придбає товар в легальному місці, то ми зможемо з кожним роком все більше наповнювати казну, - каже Вікторія Остапчук. - І за попередніми підрахунками, якщо би нам вдалося легалізувати повністю придбання таких товарів, то могли б отримати на 70 млн грн більше надходжень до міського бюджету.

Це - немалі кошти і їх можна було б спрямувати для розвитку нашого міста. Разом з податковими органами та міліцію ми перевіряємо ті магазини, але охопити все неможливо. Тому найперше потрібно, щоб люди купували товар в легальному місці і просили видати чек, каже пані Остапчук.

До слова, чи дотримуються закону тернопільські, підприємці перевірятимуть волонтери. До акції "Виданий чек – гроші громаді" долучилися громадська організація "Файне місто" та благодійний фонд "Вікно життя". 

- Плануємо залучити велику кількість волонтерів, між якими розподілимо територію міста, яку вони контролюватимуть на предмет легального продажу підакцизних товарів, - каже голова благодійного фонду "Вікно життя" Ірина Жигунова. - У законослухняних закладах зі згоди підприємців будемо прикріплювати табличку з написом: "Тут продають легально". 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського 09:02 У Тернополі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up