Тернополяни згідні самі оплатити друк паспортів без російської мови

Тернополяни згідні самі оплатити друк паспортів без російської мови
Українці починають відмовлятися від дублювання інформації в паспорті російською мовою. Перший такий прецендент уже є – львів'янин добився свого через суд. Тернополяни, яких ми опитали, також вважають, що писати одну і ту ж інформацію українською і російською в паспорті недоцільно.

Хоча й люди погоджуються – відміна дублювання мови у внутрішньому паспорті громадянина України викличе невдоволення у багатьох людей, зокрема, на Сході.

Нагадаємо, нещодавно львів'янин Святослав Літинський через суд домігся права отримати паспорт без російського дублювання своїх даних у ньому. Однак виконати рішення суду наразі неможливо, бо в законодавстві не передбачено механізм його виконання.

- Знаєте, ви цікаву річ у мене спитали, - посміхається студент ТНЕУ Сергій, - а нащо в нашому паспорті взагалі ота сторінка із російським перекладом? Тим паче, в наш час, це якесь неподобство, ми ж не в Радянському Союзі живемо, де російська вважалася універсальною для всіх республік.

Відео дня

Позитивно до такої ініціативи ставиться і тернополянка Марія Багрій.

- Не бачу жодного змісту в тій сторінці, - каже дівчина. - Краще вже зробити дублювання інформації в паспорті англійською мовою. Тоді це буде спонукати людей вчити її. Не думаю, що в російських паспортах є сторінки з українською, тюркською чи ще якимись мовами.

На запитання, чи погодились би ви заново оплатити виготовлення такого паспорта, більшість опитаних відповідали майже одразу.
 

- Без питань! Я згідний сам оплатити виготовлення паспорта без російських сторінок, - продовжує студент Сергій. – Бо я розумію, що будь-яка громадська ініціатива б'є по кишені саме громади. Зрештою, коли я паспорт загубив, то за його перевиготовлення платив із власної кишені. Тож на щось безкоштовне у нас наразі сподіватися не доводиться.

Коментар

Ірина БОЙКО, головний спеціаліст зв’язків із громадськістю і ЗМІ управління Державної міграційної служби України в Тернопільській області:

- Можна лише вітати ініціативи наших співвітчизників щодо популяризації української мови. Але зачіпаючи проблеми, які мають соціальний характер, слід всебічно аналізувати наслідки своїх дій.

Тож не забуваймо, що зважаючи на складну економічну ситуацію, багато українців шукають заробітку в Росії та Казахстані. За міжнародними договорами, трудові мігранти з України можуть їздити в ці країни за внутрішніми паспортами, що значно економить їх час і кошти.

Також хочу наголосити, що працівники органів виконавчої влади, зокрема і працівники міграційної служби, зобов’язані виконувати нормативні акти Кабміну та закони України. Основні акти законодавства, що регулюють надання Державною міграційною службою послуги з оформлення  паспорта громадянина України -  Постанова Верховної Ради України від 26.06.1992 № 2503-ХІІ «Про затвердження положення про паспорт громадянина України, про свідоцтво про народження та про паспорт громадянина України для виїзду за кордон» та наказ МВС України від 13.04.2012 № 320 "Про затвердження Порядку оформлення і видачі паспорта громадян України".

Зокрема в пункті 4 Постанови йдеться:  «Мови  паспорта  визначаються  частиною  першою  статті 13  ЗУ   "Про   засади   державної   мовної   політики". Запис  прізвища та імені (по-батькові) виконується  згідно  із  статтею 28 Закону України "Про засади державної мовної політики".

Відтак, аби задовольнити вимогу громадян, щодо відсутності «російської» сторінки в паспорті слід змінювати ці законодавчі акти. 

 

Ірина НЕБЕСНА, 098-950-56-57

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
10:02 По всій країні розшукують двох чоловіків, які розстріляли поліцейських на Вінничині 10:00 Синоптики попереджають про заморозки у вихідні на Тернопільщині 09:01 Рум’яні пиріжки: як приготувати смачні та пишні смаколики без дріжджів на кефірі 22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up