Партнер рубрики Події

Сьогодні, 30 липня: Міжнародний день дружби

Сьогодні, 30 липня: Міжнародний день дружби

30 липня відзначають одне з найважливіших свят усього людства — Міжнародний день дружби між державами, культурами та всіма людьми на Землі. Свято це зовсім молоде. Лише в 2011 році Генеральна Асамблея ООН прийняла резолюцію про його проведення.

«Міжнародним днем дружби» в календарі стала дата 30-е липня. Не дивлячись на те, що це здавалося б молоде свято в міжнародному календарі, воно має свою, неповторну історію. Спочатку подібну календарну подію як «День дружби», за даними проекту DilovaMova.com, було запропоновано ще в 1920-х роках. Це зробила Американська Національна Асоціація вітальних листівок і така пропозиція мала дуже характерний комерційний підтекст. Популяризації цієї ідеї сприяв Джойс Холл, засновник Hallmark Cards (1930). Було запропоновано відзначати цей День 2-го серпня.

Причиною саме цієї дати послужило бажання кілька розбавити тривалий час між святами у своєму національному календарі. До 1940-го року інтерес до подібного свята з боку Нового світу помітно зменшився, за те аналогічні ініціативи були підтримані в деяких країнах Азії, де були прийняті навіть на офіційному рівні. Нагадаємо, що в епоху новітньої історії, темі «Дружби» приділяється значна увага. Прикладом, вже знайомий всім «День дружби і єднання слов’ян», що відзначається 25-го червня або «Міжнародний день друзів», який відзначається по всьому світу 9-го червня, існує також і неофіційний «День завоювання друзів», що святкується 24 -го листопада.

Ідея Всесвітнього Дня Дружби незалежно від раси, культури, кольору шкіри чи віросповідання, вперше була запропонована 20-го липня 1958 го року доктором Артеміо Брачіо під час вечері з друзями в Пуерто Пінаско, Парагвай. Так було створено міжнародний рух «World Friendship Crusade» і дата 30-е липня.

Відео дня

Події:

1793 рік — в Канаді почалося будівництво міста Йорк (тепер Торонто).

Торонто— найбільше місто Канади, столиця провінції Онтаріо, відомої як Золота підкова. Фігурує як важливий центр української діаспори в Північній Америці.  За статистикою Перепису населення Канади (2006) у місті Торонто та в його пригородах проживало 122 тисячі осіб, які вважають себе українцями за етнічним походженням. 

1858 - англійський дослідник Джон Спік відкрив у Центральній Африці велике озеро й назвав його на честь королеви - Вікторія

1863 - вийшов циркуляр міністра внутрішніх справ Росії Петра Валуєва про обмеження видання книжок й заборону викладання у школах українською мовою (так званий Валуєвський указ)

1895 — у Львові відкрили музей Наукового Товариства імені Т.Шевченка (1951 року ввійшов до складу Львівського державного музею етнографії та художнього промислу)

1898-й — у журналі "Scientific America" з'явилася перша реклама автомобілів.

1898-го — американець Вілл Келлогг винайшов кукурудзяні пластівці 

1900 — у Британії заборонена дитяча праця в шахтах
1920 — прийнята ухвала «Про ліквідацію мощів у Всеросійському масштабі»
1920 — Створено Українську військову організацію під проводом Є. Коновальця.
1920 — ВУЦВК ухвалив декрет про створення Кременчуцької губернії із центром у Кременчуку.

1937 - надзвичайні "трійки" НКВС отримали право виносити смертні вироки "ворогам народу"

1941 — Уряд СРСР та емігрантський польський уряд підписали угоду про взаємопідтримку у війні проти Німеччини й створення на території СРСР польських військових формувань.
1944 — РНК УРСР и ЦК КП(б)У прийняли ухвалу про заходи боротьби з дитячою безпритульністю й бездоглядністю в Україні.
1956 — на американських доларах з'явилося гасло «In God We Trust»
1974 — Квебек оголосив французьку мову єдиною офіційною

1980 року   ізраїльський парламент оголосив об'єднаний Єрусалим столицею країни.

Статус Єрусалима — предмет гарячих дискусій. Ізраїль та Палестинська автономія офіційно вважають Єрусалим своєю столицею й не визнають таке право за іншою стороною, хоча ізраїльський суверенітет над частиною міста не визнаний ні ООН, ні значною частиною міжнародного співтовариства, а органи влади Палестинської автономії взагалі ніколи не перебували в Єрусалимі.  В Єрусалимі перебувають Кнесет, всі державні й урядові заклади Ізраїлю. 

1984 — на телеканалі NBC почався показ серіалу «Санта-Барбара»

"Санта-Барбара" — 2137-серійна мильна опера. В США йшов протягом 9 сезонів (1984—1993 роки). Серіал показали в 50 країнах світу, зокрема в Україні на каналі УТ-2 (нинi 1+1). 

2016  — американський парашутист Люк Айкінс успішно здійснив перший в історії стрибок з висоти 7600 м без парашута.

Народились:

У 1863 році — Генрі Форд, конструктор автомобілів, засновник корпорації «Форд Мотор».
1912 — Євген Волобуєв, український художник.
1914 — Павло Муравський, видатний український хоровий диригент і педагог (†2014).
1928 — Богдан Жружинець, український живописець.
1930 — Юрій Бєлов, російський актор. Знявся у фільмі «Карнавальна ніч», «Королева бензоколонки» та ін.
1947 — Арнольд Шварценеггер, американський актор, культурист, політик, 38-й губернатор штату Каліфорнія.

Важковимовне прізвище Шварценеггер (іноді неправильно пишеться як Шварцнеггер) перекладається з німецької як "чорний орач". Щоб не бентежити глядачів таким складним прізвищем, Шварценеггер починав свою кінокар'єру під псевдонімом Арнольд Стронг (англ. Arnold Strong — Арнольд Сильний).  Арнольд Шварценеггер почав свій шлях у бодибілдингу у віці 14 років. він домагається разючого прогресу; в "Енциклопедії сучасного бодибілдинга" Арнольд пише, що його руки тоді збільшувалися на півдюймаза два місяці тренувань, а загальна вага мускулів— на двадцять фунтів за рік 


1947 — Марк Болан, англійський співак, гітарист, засновник і лідер рок-гурту T. Rex.
1948 — Жан Рено, французький актор.
1953 — Юрій Шаповал, доктор історичних наук, керівник Центру історичної політології Інституту політичних і етнонаціональних досліджень ім. І. Ф. Кураса НАН України.
1964 — Юрген Клінсманн, німецький футболіст, тренер.
1972 — Олесь Санін, український кінорежисер, актор, оператор, продюсер, музикант і скульптор. Відомий за художніми фільмами "Мамай", "Довбуш", "Поводир".

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up