Партнер рубрики Події

У голоді та холоді, коли донька… неподалік

У голоді та холоді, коли донька… неподалік
Сусіди б’ють на сполох, викликають соціальні служби та журналістів, аби зарадили літній жінці. Їй за борги 30 тис. відключили комунікації, а донька щомісяця, як стверджують сусіди, навідується до матері, аби забрати пенсію. Тепер молоду жінку розшукають з міліцією та примусять доглядати за матір’ю, запевнили журналістів працівники соціальних служб
  • Допоможіть! – голос молодої жінки на тому кінці дроту вирував від емоцій. – На дворі 21 століття, а в будинку поруч доживає віку 60-річна жінка. Вона хвора, ніби якісь психічні розлади. Донька забрала її з геріатричного будинку та щомісяця забирає пенсію. А бабуся вривається в оселі до сусідів з криками: «Я помираю, я голодна, дайте щось їсти».

30 тисяч боргу – відключили світло й газ

Тернополянка розповіла, що її звуть Мар’яна і вона мешкає на «Дружбі» (імена героїв, як і справжні дані бабусі та її адресу ми не називаємо з етичних міркувань. Справжні дані є в ред.). Пані Мар’яна каже, що днів 10 тому звернулась в міськраду, де розповіла про літню жінку, яка потерпає від голоду і холоду. Жінці дали ще кілька телефонів, за якими вона щораз розповідала у всіх деталях жахливу історію. І що живе бабуся самотньо, хоча неподалік, на тій же «Дружбі», проживає зі співмешканцем та двома дітьми її донька. Однак, навідується справно лише 21 числа щомісяця – коли поштарка приносить старенькій пенсію. Одразу ж забирає у матері всю пенсію. Ще забігає інколи протягом тижня – на кілька хвилин, аби переконатись, що мати жива. У старенької – понад 30 тисяч боргу за комунальні послуги, через що їй відключили газ, електрику і тепло. Як вона перезимувала – з битими вікнами, без опалення і світла – хтозна.

  • Я не раз чула, як сусіди старенької переповідали, що вона іноді стукає у двері і, вриваючись до квартир, з криками просить їсти, - каже пані Мар’яна. – Сморід, як проходиш біля її квартири – нестерпний. Сама бабуся недоглянута і не мита. Шкода людини. Може, хоч журналісти допоможуть?

Ми розпитали найближчих сусідів, які мешкають поруч з бабусею у будинку на вул. Орлика, 1, наскільки ситуація, описана п. Маряною, відповідає дійсності. Люди підтвердили все до слова. І повідомили, що старенька рідко відчиняє комусь двері. Однак, після їхніх звернень до різних інстанцій, представники служб мають намір з’ясувати все на місці.

Відео дня

«Їла. Вчора. Мені приносять»

Наступного дня разом з дільничним міліціонером, представниками ПП «Загребелля», медичної галузі та територіального центру обслуговування населення ми увійшли до під’їзду. Хоч старенька проживає на другому поверсі, неприємний запах чути ще при вході. Дільничний міліціонер Віктор Пашненко довго стукав у двері. Хвилин за п’ять жінка таки відчинила. Однак, ручки дверей не відпускала.

На ній – легенька хустка на сірий брудний величезний светр. У коридорі – бруд і пилюка. Через нестерпний сморід стояти навіть біля дверей було важко.

  • Ви самі дома? – питає дільничний.
  • Так, - відповіла жінка, якій на вигляд – близько 80-ти. А насправді – лише 63 роки.
  • Доньку як вашу знайти? Де вона живе? Її номер телефону?
  • Не знаю.
  • А часто вона приходить до вас?
  • Та буває, - на всі питання літня жінка відповідає неохоче.
  • Ви їли сьогодні що-небудь? – втручається у розмову медик.
  • Їла. Вчора. Мені жінка приносить…

У цей момент сусіди, що підійшли до помешкання бабусі разом з комісією, розповіли, що саме мешканці будинку приносять їжу. Донька ж тут рідкий гість. Застати її можна лише після обіду 21 числа. Коли поштарка приносить пенсію. Деякий час бабуся перебувала у геріатричному будинку. Однак, донька її звідти забрала. Люди говорять – все через пенсію.

Спілкування з  бабусею відбувалось ще хвилин 7. Представники різних інстанцій задавали їй різні запитання. На деякі та відповідала, у більшості випадків – говорила не про те, про що питали. Кілька чоловік на чолі з дільничним зайшли до її помешкання. Коли виходили – вираз обличчя у кожного був щонайменше шокований.

  • Я багато у своїй практиці бачила, але щоб аж таке, - одна з візитерів до помешкання старенької ще довго оговтувалась.

Або донька доглядатиме, або до геріатричного будинку

Одразу ж біля під’їзду склали акт. Його направлять до всіх можливих інстанцій.

- Будемо повідомляти передусім, до міліції, - каже заступник директора міського територіального центру соціального обслуговування населення Андрій Заяць. – Тут або йдеться про залякування, бо ви бачили, як вона поводиться, або має психічні розлади. Про це повідомлятимемо медикам. А міліція шукатиме доньку. Або вона доглядатиме за матір’ю, або жінку оформлятимемо до геріатричного будинку. Ще міліція мусить з’ясувати, наскільки відповідають дійсності заяви сусідів, що донька відбирає у матері пенсію. Якщо підтвердиться – за це існує кримінальна відповідальність.

У подібних ситуаціях сусіди раніше мали б написати заяви до відповідних інстанцій, каже пан Заяць. Всі структури тримають між собою зв’язок та передають інформацію. Якби люди звернулись раніше і написали заяву бодай до однієї з інстанцій - питання було б вже вирішене. Однак, тернополяни рідко це роблять, бо не хочуть втручатись і не вірять в позитивне вирішення питання, каже чиновник.

Коментар

Сергій КРЕТА, (42 р.), начальник сектору зв’язків з громадськістю обласної міліції:

  • Доньку дільничні вже знайшли того ж дня і призначили зустріч у помешканні матері. Міліція вже вивчає цю ситуацію – опитує сусідів, представників різних служб та інстанцій, які були присутніми у помешканні літньої жінки 30 квітня. Після цього правоохоронці зроблять висновки. Можливо, доньку притягнуть до адміністративної відповідальності. Однак, якщо буде доведено, що донька знущалась, умисне завдавала шкоди матері, тоді наступає кримінальна відповідальність.

P. S. Коли матеріал вже готувався до друку, стало відомо, що літню жінку госпіталізували до лікарні.

Довідка

Куди повідомляти, якщо поруч люди, що потребують допомоги:

  • Дільничному міліціонеру (http://www.mvs.gov.ua/mvs/control/ternopil/uk/publish/article/81033) або 102
  • Дільничному лікарю за місцем проживання (якщо наявні ознаки хвороб)
  • До Територіального центру обслуговування населення (м. Тернопіль, вул. Лисенка, 8. Тел.: (0352) 23-56-68).

За інф. служб

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Людмила Лукіян

    жах. старій дійсно краще б було в будинку для перестарілих. була б нагодована і доглянута.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
11:43 У Тернопільський став зливається незрозуміла рідина жовтого кольору 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води Від читача 13:35 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського 09:02 У Тернополі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму 08:02 Чому чоловіків обмежили в консульських послугах і коли їх відновлять 22:04 У поминальні дні не варто залишати на гробах паски і яйця. То що потрібно померлим, пояснюють священники 21:01 Віктор Павлік побував в рідній Теребовлі і поскаржився на... міст photo_camera 20:00 Теплиці, майонез і дитячий клуб: історії трьох бізнесів, які переїхали на Тернопільщину play_circle_filled photo_camera 19:30 24 квітня у мікрорайоні «Пронятин» не буде води 19:03 Вісім років судиться з поліцією: тернополянин вимагає покарання для патрульних та компенсації photo_camera 18:06 Таксі у Тернополі: порівняли тарифи різних сервісів виклику авто photo_camera 17:20 У бучацькій школі діти били та цькували однолітків. Хто понесе відповідальність 16:40 Заснував сімейну майстерню дронів та допомагає ЗСУ: історія 21-річного тернополянина 16:05 Чи будуть в Україні додаткові вихідні на Великодні свята 15:28 Із 23 квітня тернополянам можуть вимикати світло у «пікові» години 14:55 Біля Тернополя зіштовхнулися автобус та бус: є постраждалі 14:40 У Тернополі віддали честь полеглому Героєві під час руху колони «На щиті» (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up