У міськраді розповіли, як дешево утеплити будинки

У міськраді розповіли, як дешево утеплити будинки
"Програму енергоефективності, енергозбереження та термомодернізації житлового фонду Тернополя» представили у міськраді під час прес-конференції 10 лютого. Нагадаємо, згідно з цією програмою передбачено співфінансування на утеплення будинку, 70% коштів на який дадуть із міського бюджету, а інші 30% повинні надати самі мешканці будинку.

Термомодернізація – це комплекс робіт, щоб зменшити тепловтрати будинку, продовжує він. Адже тепло втікає через найхолоднішу точку будинку. І для того, щоб воно не втікало, треба ліквідувати всі ці проблемні точки, , - каже завсектором енергозбереження управління ЖКГ міськради Павло Савечко

Найбільші втрати тепла - через стіни, вікна, двері та перекриття даху з вентиляцією. 

- Чому ми приймали програму термомодернізації? - продовжує він. - Ви, мабуть, звернули увагу, що більшість будинків у нашому місті почали масово утепляти. Про що це свідчить? Про те, що люди незадоволені якістю житла – це негативна складова. А позитив в тому, що люди все таки готові вкладати в своє житло кошти.

Відео дня

Щоб провести термомодернізацію, за словами фахівця, потрібні три кроки:

  1.  на загальних зборах людям слід визначитися, які пріоритетні заходи цікавлять – ремонт покрівлі, встановлення індивідуальних теплових пунктів, утеплення будинку чи стіни,
     
  2. ОСББ чи житлово-будівельний кооператив мав би замовити проектно-кошторисну документацію, яка ввійде в склад співфінансування,
     
  3. людям слід подати протокол зборів і кошторисну документацію в управління ЖКГ для того, щоб ми через виконком виділили кошти на певний вид робіт. 

Павло Савечко зауважує, що тернополяни звертаються в міськраду з питаннями теплоізоляції будинку. 
- Часто нас питають, чи справді ми даємо кошти, і мовляв, якщо не всі можуть проплатити свою частку, то "зробіть нам, а їм не робіть", - каже фахівець. -Наголошую, жодних шахматних дошок на будинках ми не плануємо робити. Це є порушенням державних норм. Якщо утеплювати, то принаймі цілу стіну. Наприклад, найбільше промерзання зафіксовано на північних стінах. 

Павло Савечко навів деякі розрахунки для утеплення, приміром, однієї торцевої стіни без вікон і балконів 9-поверхового будинку. Площа утеплення – 324 кв.м. При вартості утеплення 1 кв. м. у розмірі 500 грн, орієнтовна вартість робіт буде становити 162 000 грн або 9 000 грн на одну квартиру в межах торцевої стіни. З яких частка мешканців – 48 000 грн, або 2700 на одну квартиру.  
- Тобто з кожних 10 грн, які йдуть на будинок, 7 грн платить міськрада, а 3 – мешканець, - зауважує посадовець. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (23)
  • Анонім

    Це все так. Але стаття про те, що наша мерія, взявши якісь там мільйонні кредити, замість того, щоб почати із котелень-теплотрас, яким вже років по 50-70, починає відмивати гроші на дешевому пінопласті, видаючи його за дорогий. По-перше, хтось із понтанутих свабодівців українського рівня це вже робив по всій країні. А по-друге, - треба ж надалю гроші на вибори. Вони - не за горами.

    Анонім reply Анонім

    про відмивання ви або факти давайте, або не кричіть якщо не маєте що сказати по суті
  • Savechko Pavlo

    525833

    Коперніка, 1 каб. 209
  • Анонім

    при товщині стін 60-70см утеплення нічого не дасть, хіба, дійсно, тільки грибок. Меньше треба з балконів хати робити. То стіна 60см промерзає, а балконний парапет 12см ні? Народ зовсім не хоче мізками шурупати

    Маховик правди reply Анонім

    Повністю підтримую
  • Маховик правди

    Теплотраси нехай утепляють ось там тепло тікає ,бо якщо там пси сплять і сніг топиться ,то це багато про що говорить , а до будинків нех.....й лізти хіба до новобудов ,а старі будинки нормально тепло тримають ,бо несучі панелі зроблені з керамзітобетону ,який за показниками в декілька разів перевищує по енергоефективності ,будинки із  силікатної цегли . Нехай не розказують байки дідуся Панаса все це розводняк чистої води і тільки щоб якісь конторки збагатилися. Що може хтось робив перевірку скільки таке утеплення на будинках проіснує , хто думав про пожежну безпеку ,бо получиться так ,що на тендері поставлять нормальні матеріали ,а в рельності потім будуть будинки горіти ,як свічки вже маємо приклади в Києві .Хто робив експертизу ,що під утеплювачем не буде утворюватися точка роси ,хто досліджував чи буде пліснява в квартирах .Потрібно розуміти ,що стіни мають дихати ,а при нинішніх забитих вентиляціх гарантовано буде пліснява і все це утеплення буде до самої ср....ки коли на стінах буде грибок ,котрий ой як не просто вивести . Навіть якщо теоретично таке утеплення буде існувати ,то теплокомуненерго ніколи не зменьше ціну за опалення бо їм треба перекривати чимось втрати в теплотрасах і 30% тих хто перейшов на ІО ,а котельна спалює газу так як 100 % підєднано і ще плюс порахувати втрати в теплотрасах ось і всі розрахунки . Отож хай не розказують тут теоретичну х...... бо це черговий розводняк і хай ідуть лісом з своїм утепленям .

    Анонім reply Маховик правди

    Сідай Михайлик з Фізики двійка... точка роси переноситься в будинок тільки якщо утеплювати з всередині а не зовні! Не утеплювати треба траси а різати на брухт разом з котельними!! Кожен в квартирі сам повинен регулювати опалення  автономно собі чи топити чи економити!!

    Анонім reply Маховик правди

    А чого ви свої такі глиокі пізнання пишите тут, а не несете як пропозицію до міської ради, Може це буде ефективніше, якщо ви дійсно хочете помогти

    Людмила Лукіян reply Маховик правди

    ви так гарно розписали все...

    питання: ви маєте стосунок до теми утеплення будинків?

    Маховик правди reply Людмила Лукіян

    До утеплення я не маю жодного відношення , хоча в технічній стороні питання розуміюсь . А то що я розписав то це питання вже давно існує просто на це ніхто не звертає уваги особливо в теплокомуненерго і міській раді їм простіше все спихнути на втрати будинків і ще плюс на цьому грошенят заробити ніж піднімати всю теплотрасу і обгортати труби ізоляцією . На мою думку і латання теплотрас і котельні це вчорашній день і втрати . Вже доведено ,що тільки 52% енергії доходить до споживача ,якщо яєшню смажили на люках і тепловізор показував 90 градусів це багато про ,що говорить. Самий кращий варіант це окремі теплові пункти ,дахові котельні і саме основне бажано на твердому палеві .

    Людмила Лукіян reply Маховик правди

    а я хотіла до вас звернутись :-)

    Анонім reply Маховик правди

    якщо Ви розумієтеся в технічній стороні то повинні знати що точка роси при неправильному утепленні не появляється,а зміщується(так як точка роси є в кожній зовнішній стіні)На рах.дахових котелень згідний на 100%,але тут потрібно вкладатися усім мешканцям,що при наших реаліях-нереально.

    Маховик правди reply Анонім

    Тоді ,як пояснити те ,що під пінопластом цегла з часом починає руйнуватися  .Чомусь раніше ніхто не обкладав пінопластом будинки і ці будинки по сьогоднішній день стоять . Так само і амерекоси використовують тільки мінеральну вату і гіпсокартон. Щось я не видів щоб там будинки пінопластом обшивали .

    Анонім reply Маховик правди

    про америкосів Ви загнули і показали свою неосвідченість...щоб багато не писати 1-в них інша кліматична зона....2-в них інші стандарти 3-всі чудово знають як літають їхні будинки під час ураганів

    Маховик правди reply Анонім

    Нічого я не загнув бо я знаю ,як у них відбувається виробництво і на якому місці стоїть якість .Правильно в америкосів інші стандарти ,але якого гатунку і якості ці стандарти, коли в жодному випадку в матеріалах не має бути шкідливих речовин і щоб матеріали не підтримували горіння і не виділяли фенолу та інших шкідливих речовин .Щодо того ,що у них літають будинки це давно всім відомо але у них такий стиль життя хтось собі може позволити хату з цегли ,а хтось картонний будинок за котрий виплачують все життя кредит. .

    Анонім reply Маховик правди

    70%приватних будинків утеплені пінополістиролом по скріпленій системі-і що?вони розвалюються?обростають грибками?просто усе потрібно робити по  правилах і по системі.Ви ж як ставите дома телевізор то потім не підєднуєте до нього радіо...висотки будувалися по ДБНах які не передбачали подальшого чіпання на них пінопласту.і взагалі по ДБН утеплення фасаду багатоквартирного будинку здійснюється лише в ПОВНОМУ ОБЄМІ для того щоб не виникали містки холоду і ЗМІЩЕННЯ ТОЧКИ РОСИ.p.s.при бажанні звернітся на вул.Текстильну(там виготовляють пінопласт ТІСО)і отримаєте відповіді на усі питання

    Маховик правди reply Анонім

    Правильно обшивають приватні будинки тільки це явище руйнування цегли не зразу з"явиться і мені чесно кажучи пох... по якій системі роблять, бо я не збираюсь утепляти і платити гроші фактично за те ,що вже давно існує і виконує свою функцію ,бо  коли в радянські часи будувалися будинки над їхнім проектуваням працювало багато людей котрі думали і все враховували і розраховували. Я нічого проти не маю проти утеплення новобудов ,але нех..... лізти до старих панельних будинків, котрі повністю виконують функцію по утепленю бо несучі панелі зроблені з керамзітобетону ,а цей матеріал на 100% є свого роду утеплювачем .Давайте не будемо плутати старі ДБН за котрими будували за часів союзу, все забули будонок зданий в експлуатацію і все проектом не передбачено зовнішне утеплення і на цьому крапка .Що стосується нових ДБН то нех.... на них спекулювати і згрібати під одну гребінку . Всі нові ДБН створені для новобудов там робіть ,що хочете . Я ще раз кажу ,що корінь проблеми у теплотрасах і безшабашному спалювані газу, коли на вулиці плюсова температура ,а батареї палять ,як при -15 . P.S Все це утеплення це типове лобіювання інтересів бізнесу ,а проблема енерговтрат, як була так вона і лишиться ,як люди платили купу грошей за опалення так вони і платитимуть може навіть і більше якщо немає лічильника тепла ,а його і не буде бо таке обладнання дох ... коштує і плюс це невигідно теплокомуненерго ,бо за їхні втрати в теплотрасах не буде кому компенсовувати . Я вже видів як зараз на окремих багатоповерхівках де люди суто утепляють свою квартиру і як після моцного дощу намокає таке утеплення і всякі там міні дашки не врятують від косого дощу.

    Анонім reply Маховик правди

    Шановний, покажіть мені хоч один будинок із зруйнованою від утеплення пінопластом цеглою, це по-перше. По-друге, ніякої принципової різниці для стіни при утепленні ватою немає, оскільки весь цей "пиріг" покривається сіткою, клеєм, грунтується, а потім ще і декоративними штукатурками. Тому про якесь там "дихання" навіть мови нема. Принципова різниця є тільки одна - пожежна безпека, вата не горить, от і все.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up