Партнер рубрики Події

У пожежі на Сагайдачного підприємці та мешканці будинку звинувачують піцерію

У пожежі на Сагайдачного підприємці та мешканці будинку звинувачують піцерію
Збитки внаслідок пожежі наразі підраховує спеціальна комісія. Ще одна – займається визначенням причини займання. Ніяких версій загорання пожежники поки не висувають. Мешканці вважають, що винна піцерія на першому поверсі. Але в тієї - свої аргументи.

Мешканці будинку на Сагадачного, 1, та підприємці - власники офісних приміщень в один голос нарікають на піцерію Scorini, в якій, як там запевняють, готують піцу на відкритому вогні.

 - Однозначно вина лежить на власниках піцерії, - розповідає мешканка будинку Тетяна Поцалуйко. - Вони перші вибігали з приміщення зі словами “ми горимо”. Іскоркою по комині пожежа пішла вище. Вони ж там дровами палять, хіба таке можна робити, коли поруч квартири?

Натомість власники піценрії Scorini кажуть, що пожежа не могла розпочатися в них, адже пожежна сигналізація спрацювала вже після приїзду вогнеборців.

Відео дня

 - Якби пожежа розпочалася в нас, то у нас би були якісь її ознаки. А наше приміщення – більш-менш у порядку. У нас не було виникнення вогню, а лише дим від самої пожежі. Димохід сконструйований таким чином, що це просто неможливо - розповідає директор піцерії Назарій Крекотень. - Звісно, ми чекаємо результатів експертизи, однак, якби у нас було елементарне задимлення приміщення, то сигналізація спрацювала би одразу.

Читайте також : В центрі Тернополя горіла історична будівля

Однак не так від пожежі постраждали мешканці сусідніх квартир, як від потоків води, якими ту пожежу гасили.

 - Стіна моєї квартири прилегла якраз до місця пожежі, тож по стіні залило, - продовжує мешканка Тетяна Поцалуйко. - Адже пожежники поливали зверху, щоб вогонь не перекинувся на сусідні приміщення. По стіні і по панелях вода затекла в наші квартири. Всі меблі у нас - мокрі. З малою дитиною вночі пішли до батьків.

Ви знаєте, чому сьогодні вночі аж 5 годин гасили пожежу? Згорів не тільки наш офіс, постраждало багато людей. Коли ще мо...

Posted by Ольга Борзак on 5 серпня 2015 р.

Збитки також рахують і підприємці, які тримали офісні приміщення на верхніх поверхах будинку.

 - У мене два поверхи вигоріли, - розповідає депутат облради і підприємець Ярослава П'яла. - Зі всього, що вціліло – це сейф із трудовими книжками моїх працівників. Та й то я поки не можу його звідти забрати. А збитки... Боюся навіть рахувати. У нас там і громадські організації офіси орендували, і дрібні підприємці. Згоріло все. А де не згоріло – все намокло від води. Нам зараз кажуть, що це могло бути замикання в електрощитовій, але про яке замикання мова, якщо РЕМ вимкнув електрику вже після початку пожежі? Після замикання ж електрики в будівлі немає.

Previous Next

Також мешканці будинку та очевидці пожежі нарікають на дії рятувальників та міліції. Службовцям закидають повільні дії та несправність техніки. Однак в управлінні ДСНС всі звинувачення відкидають.

 - В гасінні пожежі брали участь 12 одиниць техніки, а особового складу – близько 80 людей, - розповідає начальник тернопільського міського відділу управління державної служби України з надзвичайних ситуацій Віталій Поворозник. - Кожна із них була справна, і всі пожежні гідранти теж. А от те, що пожежне авто тричі не могло заїхати у внутрішній двір будинку – це правда.

Причиною всьому – добудова в дворі та самовільно встановлені металеві обмежувачі паркування, - продовжує пан Поворозник. - Через них пожежні машини не могли нормально заїхати у двір.

У будівлі було дерев’яне перекриття, тому вогонь швидко розповсюджувався. Після поступлення інформації про пожежу, було повністю відімкнуто постачання електрики та газу у навколишні будівлі з метою уникнення небезпеки для життя людей. Відновити постачання газу та електрики планують до кінця дня, 5 серпня.

Загальна площа пожежі – близько 750 квадратних метрів.

 - О 22.44 надійшло повідомлення про пожежу, в 22.50 – на місці вже була пожежна бригада, яка і викликала додаткові сили. Адже будівля ця специфічна – перекриття у ній дерев'яне, тож вогонь швидко поширювався. О 1.55 год пожежу локалізували, а ближче до 5 год ранку – ліквідували. Під час гасіння евакуювали до 50 мешканців будинку, з них 12 – діти. Людям запропонували переночувати в готелях міста, однак не погодився ніхто – всі розійшлися по родичах, а дехто просто зачекав, коли пожежники дозволять їм повернутися в їхні квартири. До швидкої, яка також прибула на виклик, зверталися декілька людей з проханням поміряти тиск, серйозніших скарг не було. На щастя, ні жертв, ані поранень внаслідок пожежі немає.

Після пожежі на Сагайдачного мер міста дав наказ перевірити усі заклади харчування міста, які знаходяться в житлових приміщеннях, а також можливість заїзду на територію дворів пожежних авто.

- Хочу зазначити, що дана будівля є пам’яткою місцевого значення, у якої лише довоєнний фундамент, - додає заступник міського голови Владислав Стемковський. - Також у деяких ЗМІ з’явилася інформація, що нібито раніше мешканці будинку скаржилися у міську раду на наявність відкритого вогню у піцерії. Ми перевірили цю інформацію, проте таких скарг до нас не надходило. Були просто скарги людей щодо наявності поблизу їх помешкань закладів громадського харчування, але вони знаходилися у цих приміщеннях багато років, змінювалися лише власники.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (21)
  • тойво

    вночі загорілось,варіант спеки відпадає.Але на горищах мабуть було купа мотлоху і можливо проводка або як і всі інші варіанти.

    Таке стається по одній причині - бардак.В головах в тому числі.
  • Анонім

    спеки і дерев'яного покриття, я так розумію, ніхто не враховує

    Медвідь Максим reply Анонім

    ніхто не враховує інше ..що вже пару раз просили дозвіл на так звану реконструкцію з "добудовами" і їм не дозволили!! будівля якось така історична виявляється))))..тепер мабуть "інвестору" дозволять трішки відремонтувати споруду ..ну а шо робити)))... звісно то жаринка ...
  • Медвідь Максим

    де піцерія це інших будинок..тай жаринка мала бути дуууже велика щоб долетіти до 4 поверху через вентиляцію сусіднього будинку....коротнути могло будь що в торговому павільйоні чи офісі..будь який прибор мікрохвильовка з пошкодженим перетиснутим кабедем , телевізор і офісі пергружений китайський подовжувач, тройнік .намокший піддон чайника і тд..те що виключили потім щиток нічого не доказує..спалах..купа мотлоху в магазинах..вот і все просто лагше показувати пальцем на піцерію..чим визнати що може бути їхня вина і 90 % так і було
  • куегн

    Кароче Надаль винен, або за версією Башти - Порошенко
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:04 У поминальні дні не варто залишати на гробах паски і яйця. То що потрібно померлим, пояснюють священники 21:01 Віктор Павлік побував в рідній Теребовлі і поскаржився на... міст photo_camera 20:00 Теплиці, майонез і дитячий клуб: історії трьох бізнесів, які переїхали на Тернопільщину play_circle_filled photo_camera 19:30 24 квітня у мікрорайоні «Пронятин» не буде води Від читача 13:35 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 19:03 Вісім років судиться з поліцією: тернополянин вимагає покарання для патрульних та компенсації photo_camera 18:06 Таксі у Тернополі: порівняли тарифи різних сервісів виклику авто photo_camera 17:20 У бучацькій школі діти били та цькували однолітків. Хто понесе відповідальність 16:40 Заснував сімейну майстерню дронів та допомагає ЗСУ: історія 21-річного тернополянина 16:05 Чи будуть в Україні додаткові вихідні на Великодні свята 15:28 Із 23 квітня тернополянам можуть вимикати світло у «пікові» години 14:55 Біля Тернополя зіштовхнулися автобус та бус: є постраждалі 14:40 У Тернополі віддали честь полеглому Героєві під час руху колони «На щиті» (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 14:15 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 13:36 Тернополянин зняв в оренду неіснуюче житло. Як дізнатись чи квартира, яку ви знайшли — реальна 12:56 Українські консульства в Польщі та інших країнах призупинили роботу з чоловіками мобілізаційного віку 12:22 У яких лікарнях Тернопільщини можна отримати допомогу при інсульті 11:43 На Гайовій та Сахарова ремонтують двори та тротуари. Пишіть в коментарях вулиці, де це необхідно також 11:05 Омбудсмен перевірить дитячу бібліотеку в Тернополі після конфлікту працівниці та переселенців 10:25 В Тернополі чоловік отримав два роки тюрми за те, що чинив опір патрульним
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up