Партнер рубрики Події

У працівниці тернопільського дитсадка виявили туберкульоз

У працівниці тернопільського дитсадка виявили туберкульоз
Вихованцям дитсадка №24 нещодавно зробили пробу Манту, але батькам причину таких дій не пояснили. Батьки непокояться, адже не розуміють, що трапилося.

Незаплановане проведення туберкулінодіагностики, або проби Манту у ясельній групі дитсадка №24 збило з пантелику батьків. Вони не розуміють, чому раптом провели таку пробу, переживають за діток, які і так зі сльозами йдуть у садок, а тепер взагалі його боятимуться. А найбільше батьки непокояться за здоров'я малечі, адже чули, що на туберкульоз захворіла одна із працівниць дитсадка. Про цю ситуацію редакцію повідомила тернополянка пані Ірина – мама маленької вихованки ясельної групи (прізвище редакції відоме, однак жінка просила його не називати – прим. авт). Вона каже, що ні медсестра садочка, ні завідувач нічого батькам не пояснили. Відтак усі непокояться. 
- Два тижні тому в садочку були батьківські збори і медсестра пояснила, що дітям добровільно-примусово робитимуть пробу Манту, - розповідає пані Ірина. -  На питання батьків медсестра відповіді не дала, мовляв, треба звертатися у дитячу поліклініку на вул. Гоголя, адже вказівка надійшла звідти. І якщо не зроблять пробу у садочку, а її проводили у п’ятницю, 2 жовтня, то з понеділка дітей просто не приймуть у дошкільний заклад.
 
Мамам нічого не пояснили
Пані Ірина звернулася до завідуючої дитсадка, а вона сказала, що пояснити, чому всім дітям цього садочка роблять ін'єкції, не може. 
- Я пішла у поліклініку на вул. Гоголя, і мені пояснили, що в садочку є людина, в якої виявили туберкульоз. А це засіб профілактики, - каже пані Ірина. - На питання, чому мамам ніхто нічого не пояснює, мені відповіді так і не дали. 
Тернополянка каже - написала відмову, що вона категорично проти того, щоб її дитині робили пробу Манту в приміщенні дитсадка. Жінка планує зробити цю маніпуляцію у поліклініці. 

- Дітки в ясельній групі і так щоранку плачуть, а тут прийдуть "чужі тьоті"  і будуть робити укол, - каже тернополянка. - Ви розумієте, що після такого я дитину у садочок не затягну? 
Врешті жінці зателефонувала медсестра із санстанції і пояснила, що вона мусить привести дитину на пробу. Потім зателефонувала лікар із поліклініки. 9 жовтня доньці пані Ірини зробили пробу Манту у маніпуляційному кабінеті дитячої поліклініки, а не в приміщенні дитсадка. 

Втім, пані Ірина переживає не лише за здоров'я своєї дитини, а й за своє та інших батьків, які приводять малюків у дитсадок. Адже туберкульоз передається повітряно-крапельним шляхом, відповідно, заразитися могли і батьки, і вихователі, і їхні родичі. 
- Якщо вже сталася така біда з працівницею дитсадка, то батькам мали б усе пояснити, а садочок тимчасово закрити для санітарного очищення приміщень, - каже співрозмовниця. 

Садок працює у звичному режимі
Дитсадок №24 працює у звичному режимі. Що тут трапилося і чому всім дітям робили пробу Манту, тут не пояснюють. До слова, завідувач дитсадка - на лікарняному. 

- Пробу Манту проводили за вказівкою з дитячої поліклініки на вул. Гоголя, тому ми просили батьків, щоб зі всіма питаннями вони йшли у кабінет фтизіатра під №6, - каже в. о. завідувача дитсадка Віра Лисобей. – Більше нічого сказати не можемо – це конфіденційна інформація медиків. 

Ситуацію у дитсадку №24 пояснює заступник головного лікаря з поліклінічної роботи міської дитячої поліклініки Володимир Кучма. Він також нагадує, що пробу Манту мають зробити всім діткам віком від 1-го до 14-ти років, але останнім часом цього не робили через недостатнє фінансування і неможливість купити туберкулін. 
- Що ж до дитсадка №24, то там був контакт із людиною, хворою на туберкульоз, - каже пан Кучма. - Ця працівниця там уже не працює, вона повинна лікуватися. Але діткам потрібно провести пробу Манту, щоб точно знати, чи ніхто не інфікувався. 

Робити щеплення можна і у стінах дитсадка 
У тому, що маніпуляцію проводили у медкабінеті у приміщенні дитсадка, немає нічого неправильного чи протизаконного, продовжує пан Кучма. І пояснює деякі нюанси.
 
- По всій Україні щеплення роблять у школах і дитсадках, крім Тернополя. Чому? Бо ще у 2002 році управління охорони здоров'я міськради ухвалило рішення про "систему єдиного педіатра", відтак усі щеплення перенесли до дільничного педіатра. Тому їх робили в умовах медзакладу, - каже Володимир Кучма. - Загалом проводити туберкулінодіагностику можна проводити і в медкабінеті дитсадка, тому закону ніхто не порушував. 

До речі, всі працівники дитсадка теж пройдуть обстеження – рентген та огляд у фтизіатра, додає пан Кучма.  Що ж до батьків, то вони - треті особи, які не були у безпосередньому контакті з цією людиною, та й, зрештою, більшість дітей теж не була. 

Володимир Кучма каже, що батьки запанікували через недостатню поінформованість, і це нормально. Він додає, що пояснював усе мамам по телефону і сподівається, що все налагодиться. 
 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:01 12-річний чортків'янин став чемпіоном Європи зі змішаних бойових мистецтв 20:05 Графік відключення світла в Тернополі та області 19:02 Хто врятує оборонців Маріуполя? Рідні захисник вийшли на мітинг у Тернополі photo_camera 18:05 Перестало битись серце вчительки «Української гімназії» ім. Івана Франка Наталії Томків Від читача 16:01 BRAMA: Захист Інфопростору від Онлайн Загроз 17:05 Тернополяни розповіли, як оновлювали дані в ТЦК та чи є черги 16:04 У додатку «Резерв +» зареєструвались понад 150 тисяч українців, але є і проблеми 15:02 Побив до втрати свідомості та забрав гаманець: розпивання алкоголю в «Сопільче» закінчилось криміналом 14:01 Демобілізацію через 18 місяців вкотре вимагали рідні захисників у Тернополі play_circle_filled photo_camera 13:02 «Генератори, свічки вже маємо»: тернополяни розповіли, як готуються до можливих блекаутів play_circle_filled 12:03 «На щиті» повертається до рідного Збаража воїн Олег Рудий, який загинув понад рік тому 11:01 М'яч з підписами футболістів «Динамо» за донат на Mavic для наших захисників 10:04 Сьогодні, 18 травня, у дію вступає новий закон про мобілізацію. Що варто знати 09:02 Готуємо пиріг із ревенем і полуницею за рецептом Клопотенка
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up