У Тернопільському облуправлінні обговорили підсумки проведення лісовпорядкування

  • Maria Saban
У Тернопільському облуправлінні обговорили підсумки проведення лісовпорядкування
Лісовпорядкування – це комплекс заходів з організації і ведення лісового господарства, спрямованих на отримання характеристики лісового фонду і забезпечення невиснажливого використання лісових ресурсів, їх відтворення та підвищення продуктивності лісів.

     Лісовпорядкування на всій території України проводить Українське державне проектне лісовпорядне виробниче об’єднання «Укрдержліспроект» раз у десять років.

    

     На території державного лісового фонду Тернопільщини лісовпорядкування проводили 2014 року в усіх п’яти підприємствах Тернопільського обласного управління лісового та мисливського господарства, на засіданні лісовпорядної комісії 22 травня ц.р обговорили і затвердили проекти організації та розвитку лісових господарств.


     Враховуючи те, що до цього базове лісовпорядкування тернопільських державних лісів проводили 20 років тому, інформація про стан і динаміку лісових ресурсів є особливо важливою і необхідною і дасть змогу тернопільським лісівникам вирішувати багато лісівничих питань і проблем з організації лісового господарства на Тернопіллі. Зокрема, проект організації розвитку лісового господарства на 10 років є основним документом, на підставі якого проводяться всі лісогосподарські заходи в межах компетенції постійного лісокористувача.


     За підсумками наради погоджено висновки лісовпорядкування про господарську діяльність лісових господарств та основні положення організації і ведення лісового господарства на період з 2014 по 2023 роки. 

     Позитивним є збільшення площі лісового фонду в усіх лісових господарствах облуправління, а також динаміка площ основних лісотвірних порід.

     Так, державному підприємству «Тернопільське лісове господарство» дано рекомендації зі збільшення площ під природне поновлення бука лісового. Також рекомендовано звернути більшу увагу на використання корисних властивостей лісів для відпочинково-рекреаційних цілей, як засобу поповнення бюджету підприємства, враховуючи місце розташування даного лісового господарства. Тернопільський лісгосп розташований в центрі області – на шести адміністративних районах, яким підпорядковується 91 сільська рада.

     Ремаркою на нараді була проблема, яка не зовсім стосується лісовпорядкування,– передача земель непридатних для ведення сільськогогосподарства під заліснення. Зокрема, видача кадастрового номера на такі ділянки та відмова дозвільних центрів її реєструвати та видавати державні акти на землю. При цьому дані ділянки, маючи кадастрові номери, уже числяться за лісовими господарствами, однак проводити лісокультурні заходи без наявності державного акта на землю лісівники не мають законних підстав, якими, власне, і є державний акт на землю.

     На завершення засідання, працівники «Укрдержліспроекту» запропонували тернопільським лісівникам проводити безперервне лісовпорядкування, тобто щорічну інвентаризацію частини лісових насаджень, на яких проведені лісогосподарські заходи або які зазнали істотних змін внаслідок стихійних явищ, прийнятих нових земель, або отримання цієї інформації від постійного лісокористувача чи власника лісів. Мета його проведення – щорічне оновлення інформаційної бази даних характеристика лісового фонду, уточнення поточних планів рубок і лісогосподарських заходів з територіальним їх розміщенням, здійснення контролю за виконаними лісогосподарськими заходами.

Прес-служба Тернопільського ОУЛМГ

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up