Партнер рубрики Події

У Тернополі на території школи роблять дендрарій (ОНОВЛЕНО)

У Тернополі на території школи роблять дендрарій (ОНОВЛЕНО)
На території 12 школи роблять дендрарій. Ініціатива ГО "Екоалянс, школи і педагогічного університету. На місті старого асфальту буде міні-сквер для школярів та тернополян.


Дендрарії, чи міні-сквери, на територіях навчальних закладів, а в перспективі й й поміж житлових будинків — ініціатива громадської організації “Екоальянс” та кафедри геоекології ТНПУ. Зараз таких створюють на території школи-колегіума ім.Патріарха Йосифа Сліпого (школа №12, що на вул. Юності) за підтримки адміністрації закладу.

Відео дня

Територія дендрарія, коли завершать, займе близько 20 сотих. Майданчиком для нього послужило внутрішнє шкільне подвір'я з порепаним асфальтом. На асфальтованому майданчику: по середині по периметру та на кутах видовбали асфальт. Загалом його вивезли декілька вантажівок. Натомість завезли чорнозем. В нього висадять десятки різновидів рослин. Зокрема: форзицію, ялину голубу, ялину-коніку, тую (кипарис) шаровидну та колоновидну, ялівець та багато іншихю По середині ростиме рослина, котра живе впродовж століть — гінкго білоба. Також на території встановлять лавочки та огорожу. В перспективі, якщо будуть кошти, то асфальт замінять на бруківку чи дрібні декоративні камінці.

Всі роботи, матеріали, рослини — без витрати бюджетних коштів.

- Це екологічний проект, який реалізовуємо силами нашої організації, університету, школи, волонтерів, підприємців-доброчинців, - говорить голова ГО “Екоальянс” Олександр Філь. - Рослини, за сприяння нашого лісництва, привеземо з розсадників. Якщо говорити про фінансовий еквівалент зробленого, то мова про десятки, якщо не сотні, тисяч гривень.

Ініціатори проекту скромні і не одразу зізнались, що це вже дев'ята школа в якій створюють дендрарій.

- Ідея в тому аби не просто зробити щось красиве і хороше для людей, а в тому аби школярі, тому й зосередились на школах, отримали позитивний досвід, екологічне виховання та відповідальність. Вони беруть участь в створенні дендрарію, а також доглядатимуть за ним.

До роботи та підтримки проекту долучаються й місцеві мешканці.

- Цей міні-сад буде відкритим для людей, тому люди з довколишніх будинків мають долучатися, - каже депутат міської ради від округу Андрій Шкула. - Коли людина щось створить своїми руками то ті руки, вірю, не піднімуться на те аби викопати для дачі рослину, залишити сміття чи щось зламати. Це є добрий подарунок школі, мешканцям Миру, Карпенка, Юності та іншим вулицям поряд. Я щиро в захваті від проекту, в захваті від школярів та волонтерів, які тут працюють. Закликаю долучитися й інших.

Наразі роботи закінчились на етапі підготовки грунту для висадки рослин. Днями привезуть самі рослини. Коли роботи над створенням дендрарію завершаться, ми обов'язково про це напишемо з детальними фото.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (8)
  • Башта Олександр

    А Ви спочатку наберіться сміливості та журналістської етики і РОЗБЛОКУЙТЕ мій блог та можливість дописувати  :) ,  та і про пристосуванця треба обов'язково написати !, тільки от чи вистачить сміливості у писак ?
  • Башта Олександр

    Кумедно, коли депутат Шкула дві лопати землі перекинув, так вже така геройська стаття про це. Не зупиняйтесь.

    Andriko Shkula reply Башта Олександр

    Стаття про людей та організації, які роблять правильні і потрібні місту та громаді речі. Хоча так, потрібно журналістам писати і про пристосуванців, які лиш прийшовши до влади пробують отримати в міста 40 сотих "дідівських земель".

    Башта Олександр reply Andriko Shkula

    А Ви спочатку наберіться сміливості та журналістської етики і РОЗБЛОКУЙТЕ мій блог та можливість дописувати :),  та і про пристосуванця треба обов'язково написати !, тільки от чи вистачить сміливості у писак ?

    Башта Олександр reply Башта Олександр

    Так це ще й два рази  про цю доленосну ПОДІЮ за один день прописали ! Ай да винахідники, ай да молодці !  ( ОНОВЛЕНО)  
  • Анонім

    то вони ями в асфальті землею асфальтують ! :) жарт.

    добре , що діти чимось зайняті корисним, чогось навчаться, да і працювати на чистому повітрі зараз одне задоволення !
  • Piter Savka

    Шо таке дендрарій ?

    Анонім reply Piter Savka

    Дендрологічний парк.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя 09:05 Студентка з Тернополя перемогла на чемпіонаті України з боксу
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up