Партнер рубрики Події

У Збаразькому замку знайшли поховання часів Богдана Хмельницького

У Збаразькому замку знайшли поховання часів Богдана Хмельницького
У Збаражі знайшли поховання часів Богдана Хмельницького

Череп та кості людини невідомого поховання виявили під час проведення земляних робіт на території Призамкового парку м. Збаража працівники Національного заповідника "Замки Тернопілля".

Для дослідження знахідки задіяли постійно діючу археологічну експедицію заповідника спільно з Тернопільською обласною комунальною інспекцією охорони пам'яток історії і культури.

Протягом 22-23 червня 2016 р. експедиція в складі наукових співробітників заповідника Володимира Данилейка, Тетяни Федорів та Зоряни Мазуранчик під керівництвом начальника зазначеної інспекції, кандидата історичних наук Марини Ягодинської та археолога Василя Ільчишина, в районі дослідження розкопала черінь печі, велику кількість гончарної кераміки, гутного скла, фрагментів кахелю, керамічну люльку, декілька монет та скелети чотирьох людей.

Як вдалося попередньо встановити, знайдена піч належить до першої третини ХVІІ ст., повідомляють "Замки Тернопілля". В порожнинах грудей двох кістяків виявлено мушкетні свинцеві кулі, техніка виготовлення яких вказує на те, що вони, імовірно, мають козацьке походження.

Відео дня

В межах поховання було також виявили декілька монет, попередньо визначених, як соліди коронні та литовські, що карбувалися в період з 1659 по 1668 роки. На основі цього можна припустити, що дане поховання датується не раніше 1659 р., а стихійність поховання та місце локалізації у призамковому парку виключають період облоги Збаража військами Богдана Хмельницького та кримського хана Іслам-Гірея ІІІ у 1649 р.
Найбільш прийнятною історичною подією, до якої можа віднести це поховання, є захоплення Збаража і замку турками в 1675 р. під командуванням паші Ібрагіма Шишмана.
Наявність козацьких мушкетних куль у останках захисників фортеці (чи можливо місцевих жителів) можна пояснити участю в цьому поході на Річ Посполиту (на Кам’янець, Бар, Збараж, Підгайці, Теребовлю) козацьких полків Петра Дорошенка, який на той час був союзником султана Магомета ІV.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:01 12-річний чортків'янин став чемпіоном Європи зі змішаних бойових мистецтв 20:05 Графік відключення світла в Тернополі та області 19:02 Хто врятує оборонців Маріуполя? Рідні захисник вийшли на мітинг у Тернополі photo_camera 18:05 Перестало битись серце вчительки «Української гімназії» ім. Івана Франка Наталії Томків Від читача 16:01 BRAMA: Захист Інфопростору від Онлайн Загроз 17:05 Тернополяни розповіли, як оновлювали дані в ТЦК та чи є черги 16:04 У додатку «Резерв +» зареєструвались понад 150 тисяч українців, але є і проблеми 15:02 Побив до втрати свідомості та забрав гаманець: розпивання алкоголю в «Сопільче» закінчилось криміналом 14:01 Демобілізацію через 18 місяців вкотре вимагали рідні захисників у Тернополі play_circle_filled photo_camera 13:02 «Генератори, свічки вже маємо»: тернополяни розповіли, як готуються до можливих блекаутів play_circle_filled 12:03 «На щиті» повертається до рідного Збаража воїн Олег Рудий, який загинув понад рік тому 11:01 М'яч з підписами футболістів «Динамо» за донат на Mavic для наших захисників 10:04 Сьогодні, 18 травня, у дію вступає новий закон про мобілізацію. Що варто знати 09:02 Готуємо пиріг із ревенем і полуницею за рецептом Клопотенка
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up