Вежа зруйнувалася. Хто винен?

Вежа зруйнувалася. Хто винен?
В обладміністрації кажуть, що винна сільська та районна ради, адже вони не віддали землю, де розташовані вежі, їхньому власнику – церкві. Відтак остання не мала права проводити реставрацію. Сільський голова запевняє, що власником цим земель є обладміністрація

Одна з веж Червоногородського палацу XІХ ст. обвалилася у селі Нирків Заліщицького району на Тернопільщині. Напівзруйнована пам'ятка не витримала цьогорічної негоди.

Багатьох тернопільських туристів така новина дуже засмутила. Адже дивитися на цю родзинку краю щороку їздять тисячі людей.

- Тепер ці вежі можна буде бачити лише на фотографіях, - каже тернополянка Оксана Стецина. - Я декілька разів приїжджала в Нирків. Вежі були окрасою цієї місцини. Хоча обвал однієї з них - очікуваний. Адже вежа була в аварійному стані. Сумно, що реставрацією ніхто так і не зайнявся.

Відео дня
> Вежі – окраса села

Про руйнування споруди сільраду повідомила працівниця, з подвір’я якої видно палац, розповів сільський голова Ниркова Іван Безушко.

- Ця новина схвилювала все село, - каже він. – Хочемо, щоб все відновили. Ці вежі мені нагадують Ластівчине гніздо в Криму чи вежі з фільму "Володар перснів". Вони нейморівно красиві!

Вежа мала тріщини, внизу на 10 см, а вгорі - 30. Через цьогорічні сніги та дощі просіла земля, тому вона розкололася, додає сільський голова.

- Власником веж є Тернопільська єпархія УАПЦ, - каже він. – Церква і мала б подбати про них. Усі ці роки вони нічого не робили. Я не раз порушував це питання в районній та обласній радах. Говорив, що це все треба у них відібрати. Адже власник - неефективний.

На думку Івана Безушка, винуватця треба суворо покарати.

- Потрібно вилучити у церкви вежі і передати їх державі або шукати інвестора, - каже він. - До речі, інвестори цікавилися цією територією неодноразово. Адже там можна звести відпочинковий комплекс таких масштабів, як "Буковель". Уявіть: територія - 82 гектари. Поблизу є Джуринський водоспад, ліси. Тільки за одні літні вихідні там буває до 2000 людей. Їдуть люди не лише з України, а й привозять своїх знайомих із Польщі, Італії, США.

За в'їзд на територію палацу та водоспаду у розпал сезону брали плату, розповіли "RIA плюс" туристи. Проте сільрада до цього стосунку не має, запевняє сільський голова. Цим займалося комунальне підприємство райради. Отримані кошти витрачали на прибирання території, адже там страшенно смітили.

Не могли поділити землю

У тому, що УАПЦ не проводила жодних робіт, є певні причини, розповів начальник містобудування та архітектури обладміністрації Ярослав Пелехатий.

- Розпорядженням голови обладміністрації від 10 серпня 2001 року руїни палацу, костелу та ГЕС передали у власність Тернопільської єпархії УАПЦ для облаштування Петропавлівського чоловічого монастиря, - каже він. - Єпархіальне управління виготовило документи права власності та інвентарної справи. Для визначення розмірів земельної ділянки, необхідної для облаштування монастиря і обслуговування цих пам'яток, єпархіальне управління у 2005 році виготовило містобудівне обґрунтування та схему генплану. Але далі справа не пішла. У сільраді та райраді блокували відведення земельної ділянки, що гальмувало роботу з консервації та реставрації. А відсутність державного акта на право користування землею не дає прав на реставрацію.

У 2003 р. Кабмін передбачив 1 млн грн на реставрацію. Але ці кошти не могли використати, адже на реставрацію не було відповідних документів. Проводити роботи самовільно церква не мала права, інакше сплатила б штраф.

- Ми проводимо переговори з церквою, райрадою, сільрадою, аби дійти згоди, - каже пан Пелехатий. - Поїдемо на місце, щоб усе з'ясувати. Хочемо відбудувати цю пам'ятку. Насамперед потрібно зупинити процес руйнування палацу – провести його консервацію. Слід домурувати та скріпити стіни, зробити тимчасове перекриття. Це - перехідний момент перед реставрацією. На ці всі роботи потрібні мільйони.

До речі, сільський голова Ниркова каже, що до передачі землі церкві сільрада не має жодного стосунку. Мовляв, розпорядником земель поза межами населеного пункту є обладміністрація.

Треба писати до Кабміну

Аби відновити вежу, що впала, потрібно буде набагато більше коштів, аніж на те, щоб її реставрувати, додає директор обласної інспекції охорони пам'яток історії та культури Марина Ягодинська.

- Проблему треба вирішувати на державному рівні – писати в Кабмін, аби фінансування передбачили у кошторисі, - каже вона. – Не потрібно було віддавати ці вежі нікому. Тоді можна було б відреставрувати їх за державні кошти. Якщо вже віддали церкві - слід оформити земельну ділянку, аби церква могла опікуватись ними. Звісно, цей процес треба було пришвидшити. Тоді таке не сталося б.

Щодо того, хто винен, то ситуація - дуже неоднозначна, додає пані Ягодинська.

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (6)
  • Anonymous

    а попи скажуть, що на то воля Божа, от і вся розмова. вони там потім церкву зафігачать, най лише ще друга вежа рухне сама, щоб вандалізму не пришили. а історія і все таке інше їм по фігу...
  • Anonymous

    Винні жиди та москалі, а ще особисто Сталін, це зрозуміло кожному свідорасту!

    Anonymous reply Anonymous

    коли вам уже набридне тролити? нема сталіну спання на тім світі через таких, як ви...

    Anonymous reply Anonymous

    Комуняко москальський, стули свій писок! Кривавий Сталін винен у руйнації вежі - це зрозуміло кожному свідомому українському патріоту. Пропоную негайно зібратися біля пам`ятника С.Бандері і вирушити у смолоскипну ходу до вежі. Нехай смолоскипна проща очистить божо-вогняним сяйвом серця патріотів. Ні злочинам Сталіна в Україні!

    Anonymous reply Anonymous

    Не треба смолоскипної хходи, бо вєтєрани повcиpаються, а скоро ж дєнь пабєди.
  • Anonymous

    Анекдот. "-Мамо, а пам’ятаєш нашу вазу, що передавалася з покоління в покоління? -Ну? -Так от, моє покоління її розбило."
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств Від читача 11:51 День кар’єри в ЗУНУ: крок у професійне майбутнє 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вона вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області 22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera 20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera 19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми 18:15 На «Дружбі» ремонтують аварійні сходи: що змінилося? 17:33 Як в Україні буде відбуватись мобілізація ув'язнених. Пояснює юрист 16:50 Неймовірні магнолії та сакури розквіли в Кременецькому ботанічному саду. Як туди дістатись photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up