Партнер рубрики Події

Від забудов місто має біля 3 мільйонів у рік

Від забудов місто має біля 3 мільйонів у рік
Більше, ніж 36 мільйонів гривень згідно з угодами між забудовниками та мерією – суми пайових відрахувань на розвиток інфраструктури міста за останні чотири роки. Реально ж в бюджет надійшло близько 10, 5 млн грн. Причина в тому, що платять після забудови

Три відсотки від кошторисної вартості житлової та шість від вартості нежитлової забудови повинні "капати" місту з 2011 року.

В 2007 році міська рада прийняла рішення "Про створення цільового фонду соціально-економічного розвитку Тернополя", а в 2009 році проголосувала зміни до нього. Рішенням та змінами встановили розміри обов'язкових пайових внесків забудовників: 2% від вартості будівництва для житлових будинків та 4% від вартості нежитлових будівель. Від сплати звільнялись лише будівлі закладів культури, освіти, медичного та оздоровчого призначення. Вже в 2009 році на рахунок цільового фонду соціально-економічного розвитку, почали надходити кошти (деталі в інфографіці). Така система й "тарифікація" трималась до 2011 року, до затвердження міськими депутатами "Положення про порядок пайової участі замовників у створенні і розвитку інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури Тернополя". Згідно з ним зросли розміри внесків для житлової і нежитлової забудови (три та шість відсотків відповідно – авт.). Сама процедура проста – той, хто будує, заключає з містом окрему угоду про пайову участь у створенні та розвитку інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури. Сплатити відсотки повинні до здачі об'єкта в експлуатацію, а також подати відповідні розрахунки щодо вартості будівництва.

– У Положенні прописані ті категорії, які не залучаються до пайової участі, – каже тернополянин Вадим Савка, який і запропонував поцікавитись надходженнями від забудови. – Пунктів "амністованих" аж десять. Тут у рази розширено список тих, хто може не відраховувати місту на розвиток, хоча зрозуміло, що будь-яка забудова – шкода дорогам та комунікаціям. Підозрюю, що при великій кількості забудов реальних надходжень буде небагато.

Відео дня

Положення дійсно позбавляє необхідності плати чимало забудовників (див. дод.). Та підозри читача перебільшені. Судячи з даних міської ради, щороку укладають сотні угод про пайову участь, прописані суми в яких, загалом, в 2012 та 2013 роках, перейшли за 10 мільйонів. Щоправда, реальні щорічні надходження значно менші. Пов'язане це з тим, що забудовники вносять плату після завершення будівництва. А з тим бувають проблеми. Варто згадати міські довгобуди, які роками "прикрашають" місто, чи будинки Щепановського.

Очевидним мінусом пайової участі є відсутність реального використання усіх коштів лише на розвиток інженерно-транспортної мережі чи соціальної інфраструктури міста.

– Окремого обліку використання бюджетних коштів у розрізі джерел надходження не ведеться, – зазначає заступник міського голови Володимир Камінський. – Це відноситься і до коштів пайової участі замовника у створенні та розвитку інженерно-транспортної інфраструктури Тернополя. Згідно з Бюджетним кодексом України, вказані кошти є складовою частиною спеціального фонду міського бюджету, які акумулювалися на єдиному рахунку та використовувались згідно з рішенням міської ради...

Побачили ми в переліку пунктів Положення й доволі сумнівний виняток. Мова йде про звільнення від сплати "об'єктів комплексної забудови територій, що здійснюється за результатами інвестиційних конкурсів або аукціонів". Нещодавно міська рада проанонсувала забудову нового "6-го мікрорайону". Будувати будуть за допомогою інвенсторів. Тобто забудовники, які візьмуться за зведення мікрорайону 3-6%, вочевидь, платити не будуть. Сподіваємось, вони не забудуть збудувати там садочок, школу та приміщення для амбулаторії.

До пайової участі не залучаються у разі будівництва:

1) об'єктів на замовлення державних органів або органів місцевого самоврядування за рахунок коштів державного або місцевих бюджетів;

2) будівель навчальних закладів, закладів культури, фізичної культури і спорту, медичного і оздоровчого призначення;

3) будинків житлового фонду соціального призначення та доступного житла;

4) індивідуальних житлових будинків, садових, дачних будинків площею до 300 квадратних метрів;

5) об'єктів комплексної забудови територій, що здійснюється за результатами інвестиційних конкурсів або аукціонів;

6) об'єктів будівництва за умови спорудження на цій земельній ділянці об'єктів соціальної інфраструктури;

7) об'єктів, що споруджуються замість тих, що пошкоджені або зруйновані внаслідок надзвичайних ситуацій техногенного або природного характеру;

8) об'єктів, передбачених Державною цільовою програмою підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу, за кошти інвесторів.

9) об’єктів інженерної, транспортної інфраструктури, об’єктів енергетики, зв'язку та дорожнього господарства;

10) об’єктів у межах індустріальних парків на замовлення ініціаторів створення таких парків, керуючих компаній індустріальних парків, учасників індустріальних парків.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • 1

    Ага, і купу зіпсованих доріг..
  • Саша П.

    Це тільки підтверджує тезу, що місто повино розвиватися і будівельний бізнес не приносить шкоди, як то собі думали окремі провокатори.
  • Маховик правди

    А толку з того ,а де заводи ,школи ,лікарні, де робочі місця . Толку від тих будинків якщо у людей не буде роботи . І взагалі коли закінчаться земельні ділянки ,що тоді чекає наше місто ,а я так думаю, що нічого доброго нас не чекає

    igor golovko reply Маховик правди

    100%. Коли будувались хбк комбайновий і інші виробництва відповідно розвивалась вся інша інфраструктура- школи дитсадки і також забезпечення житлом а шо зараз? Будуєм котеджі а де будуть працювати люди які по ідеї мали б в тих будинках проживати? Все перевернуте з ніг на голову. Як кажуть - шо в єтом супє нє хватаєть.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського 09:02 У Тернополі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up