Партнер рубрики Події

Війна за хоспіс у Плотичі, або де ж таки вмирати приреченим тернополянам

Війна за хоспіс у Плотичі, або де ж таки вмирати приреченим тернополянам

Частина селян повстала проти облаштування пристановища для приречених хворих у місцевій лікарні. Інша – мовчить, бо або самі там працюють, або їхні родичі. Головний лікар хоспісу запевняє: інфекційних хворих там не буде.  

Справжня війна розгорілась навколо щойно облаштованого хоспісу у приміщенні колишньої протитуберкульозної лікарні, що у с. Плотича Тернопільського району.

Люди виступають проти розміщення у селі закладу, де доживатимуть віку приречені та смертельно хворі. Мотивують, що бояться інфекцій – того ж туберкульозу та СНІДу. Та вказують на паркан місцевих школи і садочку, які від хоспісу буквально на відстані кількох десятків метрів.

Згадують й за парк поруч з медзакладом. Це, кажуть, єдине місце у селі, де можна вийти на прогулянку з дітьми. А територія парку – ласий шмат. Село – фактично у передмісті Тернополя. І тому побоюються: не встигнуть і змигнути, територію парку віддадуть в оренду. І – прощавай, місце для прогулянок.  

Відео дня
  • Хоспіс хочуть облаштувати практично біля території школи – так бути не може, - каже голова ініціативної групи с. Плотича Ірина Білас. – Діти, як бачите, бігають на стадіоні, займаються, граються. І що вони бачитимуть? Помираючих людей? Заступник голови облради Любомир Крупа нам на зустрічі заявив, мовляв, я не хотів, щоб мої діти бачили б, як помирає мій батько. То чому наші мають на таке дивитись?

Другим пунктом, чому люди проти, є відсутність обмежень щодо діагнозів хворих, які у хоспісі доживатимуть віку. Чи це будуть хворі з відкритою формою туберкульозу, чи зі СНІДом. На словах, кажуть, їм пояснили: у закладі перебуватимуть тільки онкохворі. Але коли селяни попросили показати про це документ, їм відмовили. 

- Коли ще у березні зібрали збори і я, як голова ініціативної групи, намагалась всі ці питання задати головному лікарю, мені в очі заявили: ви – куплена, і я з вами говорити не буду, - скаржиться Ірина Білас. – Мовляв, це земля і приміщення облради і я звітувати перед вами не буду. Але, перепрошую, це наше село. Це наші дороги, наш парк. Тоді які у нас на це все права?

До речі, парк, який бояться втратити мешканці – єдине місце відпочинку для селян. Удень там завжди можна побачити мам з візочками, дошкільнят та учнів.

Коли мешканці підняли документи, виявили чимало порушень. Зокрема, недотримання дистанції розташування закладів подібного типу до житлової зони. Має бути 1 тис. м. А фактично – кілька десятків метрів. Дозволу від санепідемстанції про діяльність хоспісу – теж немає.

  • Буде хоспіс фактично в межу з людськими подвір’ями, – 20 м, не більше, - каже Антоніна Коваль. – Поруч – школа, садок. Про яке дотримання норм йдеться?

Люди кажуть, що «за» функціонування медзакладу. Але хочуть там госпіталь для військових, бо жодного такого в області нема. Пропонували це й облраді. Але, скаржаться, влада їх просто не чує. Люди думають, що вся справа у землі. Мовляв, місцина – у кількох км від Тернополя. Земля дорога. Не виключено, що хтось вже поклав на неї оком. Тому, припускають, селян просто ігнорують, не звертають уваги та їхні протести і відкриті листи, де люди просять хоча б винести їхні прохання на сесію.

Частина села повстала проти хоспісу. Люди намірились йти до кінця і вже звернулись до юристів та шукають підтримки тернопільських нардепів. Інша частина села – мовчить. Це здебільшого працівники закладу, або члени їхніх родин.

Читайте також: Пацієнти хоспісу – тільки онкохворі. Інфікованих не буде

Проте перша відступати не збирається. Примирити обидві частині та повернути спокій у село може обласна влада. Якби лишень вислухала людські побоювання. І відверто відповіла на всі питання. Скажімо, відповіді на питання щодо однієї з претензій – про   «інфекційність» пацієнтів», - журналіст з’ясував на місці того ж дня. Про те, що доживатимуть віку у хоспісі лишень онкохворі люди. Ні про який туберкульоз чи СНІД не йдеться, бо для таких хворих потрібні спеціальні заклади. Але ж якби хоч хтось це  пояснив людям…

Коментар

Євген ГРИЦИШИН, (59 р.), в.о. голови сільради с. Плотича:

  • На мою думку, колотнеча виникла, бо людям толком нічого не пояснили. Просто облрада, яка є власником приміщення і землі, прийняла рішення і поставила людей перед фактом. Після того, як частина мешканців виступила проти, наша сільрада прийняла рішення про відміну рішення облради, котре стосується облаштування хоспісу. Люди хочуть тут військовий госпіталь. Тим паче, що повноцінного медзакладу для військових в області нема. Але позиція облради: або хоспіс, або нічого - руїни з приміщення колишньої протитуберкульозної лікарні, яке давно потребує ремонту. Позиція наша проста: поважайте громаду та прислухайтесь до її думки. Нас поставили перед фактом. А люди не хочуть миритись з тим, що їх не чують. 

Читайте також: Щороку хоспісної допомоги потребує близько двох тисяч тернополян

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
10:25 В Тернополі чоловік отримав два роки тюрми за те, що чинив опір патрульним 09:37 Електронний кабінет військовозобов’язаного: коли має запрацювати та чи всі повинні створити 09:00 У лікарні помер 21-річний воїн Денис Каразія з Кременецької громади 08:01 Безоплатне житло, виплати та субсидія: як переселенцям отримати допомогу на Тернопільщині Від читача 10:03 На Тернопільщині шукають роботу 554 переселенці 22:00 На Тернопільщині цього тижня дощитиме 21:00 Тютюн, алкоголь, нездорове харчування і гіподинамія: Ляшко назвав загрози для розвитку хвороб 20:00 Жителька Хмельниччини намагалася відкупитися від поліції за п'яну їзду 19:03 Скільки коштує зібрати великодній кошик: як змінилися ціни за рік у Тернополі photo_camera 18:30 Єгері 68 бригади знищують «тернопільськими» FPV дронами ворожу спецтехніку - Сергій Надал ( пресслужба Тернопільської міської ради) 18:00 На Тернопільщині зросла захворюваність на ГРВІ, особливо серед дітей 17:15 Мріяв обійняти доньку, яку не бачив понад рік: історія відновлення тернопільського захисника 16:35 Чоловіку, який у Тернополі вивіз тіло померлої матері у валізі в парк, загрожує до трьох років тюрми 16:10 Смерть чоловіка в Настасові: працівнику агропідприємства оголосили підозру у вчиненні наруги над тілом 15:20 Жителів Тернопільської області підозрюють у незаконному видобутку піску на понад 40 млн грн play_circle_filled photo_camera 14:30 Нові катальпи біля парку «Сопільче»: як виглядають і скільки коштували? photo_camera 13:55 Підозрюваним у нападі на поліцейських оголосили нове обвинувачення і взяли під варту 13:06 У селі біля Тернополя була стрілянина — 60-річний тернополянин отримав три вогнепальні поранення 12:35 На Тернопільщині не вистачає медиків 11:45 У поліції повідомили про стан дітей, яких забрала швидка з Кутківецького лісу
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up