Партнер рубрики Події

Власники згорілої "Надії" звинувачують пожежників

Власники згорілої "Надії" звинувачують пожежників
Фото Анатолія Александровича
Власники готельно-ресторанного комплексу «Надія», що згорів у Бережанах, написали заяву до прокуратури, де звинуватили у халатності місцевих пожежників. В управлінні з надзвичайних ситуацій спростовують звинувачення. У міліції, кажуть, провадження не порушували. Бо, за попереднім висновком експерта, готель зайнявся через замикання проводки
  • Я вже написала заяву на ім’я районного прокурора щодо бездіяльності начальника пожежної частини, - каже Галина Головацька,  власник готельно-ресторанного комплексу «Надія», який згорів у Бережанах. – Якби мені не брехали, а одразу прислали пожежну машину, хоча ресторан врятували б. Наразі там залишилась єдина (!) ціла тарілка.

Як тільки пані Галина дізналась, що в їхньому закладі димить, одразу, каже, поїхала пожежників. Тим паче, що частина розташована на відстані кілометру від комплексу.  

- Начальник сказав, що пожежна машина вже на місці, - каже пані Галина. – Я приїжджаю – четвертий поверх лише димить, а пожежників і близько нема. Обманув. Поїхала знову. У відповідь почула: «Машина щойно сигналила. Вже точно виїхала».

Коли повернулась до готелю, пожежники й справді вже були, але верхній поверх вже обійняло полум’я.

Відео дня

Лили на стіну, а не вогонь

  • Хлопці молоді, невмілі, а ними ніхто не керував, - бідкається власниця. – Авто – без драбини. Вода діставала лише третього поверху. Фактично лили на стіну. Я знову поїхала в частину.

На території жінка побачила іншу пожежну машину, вже з драбиною. Каже, просила керівника служби, аби відправив ту, адже лік вже йшов на хвилини. Той відповів, що нема кому… за кермо сісти.

  • Ви сідайте, - пригадує пані Головацька, як просила керівника бережанських рятувальників. – Він каже – я не вмію. Кажу йому, то давайте я доїду. Не дозволив. Я його просила, аби дзвонив в Підгайці, Козову – райони недалеко і приїхали б на допомогу.

Невдовзі й справді на місце приїхало друге авто. Однак у ньому не було води. Набирали від сусідів. Напір був настільки слабким, що до поверху, який горів, не діставало. Тим часом, пригадує господиня, полум’я перекинулось і на третій поверх, де були готельні номери.  

Все пропало. Винні - пожежники

- Десь о 18.30, коли згорів вже навіть ресторан на другому поверсі, приїхала машина з Козови, - пригадує жінка. - Мені стало погано, то я не бачила, як вони працювали. Але ті, хто був на місці, казали – це були професіонали.

У господарів є чимало доказів – того ж аматорського відео. Там зафільмовано і як полум’я розгорялось, і як незграбно діяли місцеві рятувальники, каже пані Галина.  

  • Друзі, сусіди, родичі – всі нам допомагали і в цей вечір, і потім, місцеві підприємці зібрали матеріальну допомогу. За це їм щира і велика дяка, - каже власниця. – А пожежники? Я добиватимусь, аби винних покарали. Навіщо така служба, яка ані техніки не має, ані працювати не вміє? Навіщо їх там тримають?

Пані Галина каже, що комплекс був її справжнім дітищем. Навіть не стільки методом заробітку, скільки віддушиною. Тепер все пропало. І звинувачує у цьому лише місцевих пожежників.

  • Так, я їх звинувачую у халатності, некомпетентності, обмані, - заявила господиня. – Добре, що комплекс пустував і ніхто не постраждав. Але готель межує з житловими будинками. А якби вогонь перекинувся. Ви уявляєте, які жертви могли б бути?

Справу не порушували

На першому поверсі комплексу розташована крамниця. Доки диміло нагорі, працівники, сусіди і просто перехожі виносили товар.

  • Не пропала жодна річ, бачите, які в нас люди, - каже пані Галина. – Я всім сердечно дякую за допомогу. А пожежники…Обов’язково особисто пильнуватиму, щоб було розслідування і винних покарали.  

Міліція кримінального провадження щодо пожежі не порушувала, повідомив начальник Бережанського райвідділу міліції Петро Процик.

  • Є попередній висновок працівників МНС, що там сталось коротке замикання, - каже Петро Процик. - І сам заявник під час та після пожежі повідомляв, що в цей день проводив ремонт проводки. Тюнера були включені, можливо, замкнуло.

Пожежа почалась в обідню пору, у закладі ані клієнтів, ані працівників не було. Сторонніх предметів не виявляли, тому версія щодо підпалу не розглядалась і підстав для внесення до Єдиного реєстру досудових розслідувань не було, повідомили у райвідділі.

Автодрабину не могли використати, бо поруч високовольтні лінії

Всі претензії власників готельного комплексу ми адресували до керівництва управління держслужби з надзвичайних ситуацій (далі ДСНС) в області. Там детально пояснили, де були пожежники, чому не використовували драбину і детально – до хвилини – розповіли хронологію події.

  • 10 лютого о 16:55 на пункт зв’язку 7-ї Державної пожежно-рятувальної частини Управління надійшло повідомлення про пожежу, що виникла в місті Бережани на вулиці Шевченка, 63/2, - повідомив керівник прес-служби ДСНС Сергій Данілін. -  Полум’я охопило будівлю, де розташовувались магазин, кафе «Морозиво» та кімнати відпочинку.

Цього дня на чергування заступив караул в складі 6 чоловік з числа особового складу підрозділу: командир відділення, старший пожежний, пожежний, 2 водії та диспетчер, кажуть рятувальники.

За 9 км від готелю гасили траву

  • На момент отримання повідомлення про пожежу основний склад чергового караулу у кількості 4-х чоловік, на автомобілі першої допомоги був задіяний на гасіння сухої трави, в селі Комарівка Бережанського району, за 9 км. від місця події, - повідомив Сергій Данілін. - Тому, за рішенням керівника, з числа інспекторського складу та водія було сформоване друге відділення, яке першим вирушило на гасіння і вже о 17:01 приступило до локалізації пожежі.

Провівши розвідку та оцінивши масштаби пожежі, було прийняте рішення про повернення основного складу караулу та залучення його до гасіння пожежі у райцентрі. Також для підсилення чергового караулу оголошено збір резерву з числа працівників, вільних від чергування, пояснили у прес-службі ДСНС.

  • Вогнеборці, що повернулись з пожежі в с. Комарівка, пересіли на пожежний автомобіль з більшим запасом води та негайно вирушили до місця події і вже о 17:19 приєднались до гасіння та спрямували додаткові стволи в осередок пожежі, - каже п. Данілін. - О 18:02 до місця події, на підмогу прибуло 3 відділення, сформоване з резерву.

Загалом, на ліквідацію даної пожежі були задіяні понад 20 чоловік особового складу бережанського гарнізону, а також мобільна оперативна група Управління ДСНС в області, запевняють рятувальники. Враховуючи відсутність безпосередньої загрози  життю та здоров’ю людей, залучати на гасіння пожежі додаткові сили та засоби з сусідніх районів не було потреби, бо наявних сил та засобів було цілком достатньо.

  • В будівлі, де виникла пожежа, переважали легкозаймисті матеріали - дерево, пластик, що дозволило полум’ю швидко набрати обертів та охопити значну площу, - пояснили рятувальники. - Окрім того, об’єкт, на якому виникла пожежа, функціонував з суттєвими порушеннями вимог пожежної безпеки. Він не був обладнаний пожежною сигналізацією та автоматичною системою пожежегасіння.

Повідомили пізно, лише через 25 хв

Одним з факторів швидкого розвитку пожежі також було несвоєчасне повідомлення про факт її виникнення. Пожежа виникла орієнтовно в 16 год. 30 хв. А повідомлення про подію надійшло лише о 16:55, тобто через 25 хвилин після її виникнення. За цей час пожежа встигла набрати обертів і охопити практично весь поверх, пояснили у прес-службі.

  • Внаслідок пожежі вогнем знищено покрівлю на площі 160 м.кв, мансардні приміщення, дерев’яне перекриття другого поверху та приміщення другого поверху, - повідомив Сергій Данілін. – О 19:07 пожежу було ліквідовано. Врятовано перший поверх магазину та дві суміжних будівлі, всього матеріальних цінностей орієнтовно на суму 2 мільйони гривень. Причина виникнення пожежі та збитки встановлюються.

На момент виникнення пожежі на території Бережанського підрозділу перебувала автодрабина, однак даний автомобіль не могли залучити до ліквідації пожежі з кількох причин, кажуть рятувальники. Використання висувної автодрабини для гасіння даної пожежі унеможливлювали наявність розташованих поряд з місцем події високовольтних ліній. Автодрабина не перебуває в штаті підрозділу. В зв’язку з технічною несправністю цей автомобіль тимчасово виведений з експлуатації та перебуває на ремонті. Технічне обслуговування та ремонт техніки проводиться силами працівників підрозділу.

До речі

В Бережанському районі діє лише один пожежно-рятувальний підрозділ – ДПРЧ-7. Жодних інших пожежних формувань, таких, як місцеві пожежні команди чи інші добровільні формування, в районі немає. Питання про створення додаткових пожежних формувань в районі щороку підіймаються на комісіях різного рівня. Останній раз дане питання розглядалось у лютому 2015 р. Однак через обмеженість бюджету це питання не вирішується, пояснили у прес-службі ДСНС.

До найближчих підрозділів, розташованих в сусідніх районах відстань від 17 до 51 кілометра. Козова – 17 км, Підгайці – 28 км, Зборів – 35 км, Монастирська – 51 км. А кожний кілометр – це втрата часу. Крім цього, при залученні техніки з сусідніх районів – дані райони, відповідно, залишаються не захищеними. Що є небезпечним в даний весняний пожежонебезпечний період, коли по всій області горять рослинні залишки та суха трава, запевнив пан Данілін.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Анонім

    про що мова. памятаю яки минулого року в харкові на ювелірному заводі була пожежа, то поки пожарніки чухалися люди з вікон вистрибували і розбивалися. а начальство на другий день на пресконференції заявило що після того як приїхали пожежники жодна людина не загинула, всі загинули ще до приїхду пожарніків. хоча на відео чітко видно протилежне. короче, брешуть в очі і не червоніють.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У місті на Тернопільщині відновили дзвін старовинного годинника на ратуші 20:00 На вулиці Батьківського двоє тернополян зробили стихійне сміттєзвалище — як відповідатимуть 19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку Від читача 22:29 Тумба Кварцит 110 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up