Партнер рубрики Події

«Який мудрий чиновник додумався так виділяти землю?»

«Який мудрий чиновник додумався так виділяти землю?»
- Розминутись тут двом автівкам стало неможливо, - каже Юрій Райхман. - Але найгірше, що зустрічної автівки просто не видно. Усе - через паркан, площа якого щороку збільшується
Мешканці вул. Самчука скаржаться на сусіда, який частково захопив проїжджу частину. Мовляв, такі дії ускладнили рух транспорту і через добудову не тільки не розминутись із зустрічним авто, а й взагалі його тепер складно побачити

Кілька років поспіль житель одного із будинків на вул. Самчука поступово, по метру, забирав частину дороги, добудовуючи паркан, кажуть сусіди. Цьогорічні ж добудовані метри вивели людей із себе – фактично єдиний заїзд до їхніх будинків став надто вузьким.

Найбільше мешканців дивує, чому цього порушення досі не побачили контролюючі інстанції і чому з року в рік відбувається одне і теж –метр за метром зникає дорога.
– У нашому кутку біля будівлі СБУ і так складний рух, купа автомобілів, припаркованих обабіч, – каже тернополянин Юрій Райхман. – Особливо складним рух є взимку. А тепер ще маємо проблеми із під’їздом до будинків. Адже, крім того частково захопленого проїзду, потрапити додому більше нема як.

Мешканці нарікають, що такий «обкусаний» поворот стане ще складнішим узимку для  пожежних автомобілів, сміттєвозів. Тому вважають, що міськрада повинна відреагувати та подбати про безпеку тернополян.

– Людина просто захопила територію, – додає пан Райхман. – Раніше хоч було видно зустрічну машину, а тепер їдеш лоб у лоб і починається: той здає назад, той - вбік, розминутись нема де, бо обабіч дороги купа автівок. Міськрада повинна пояснити, законно чи ні сусід це робить. Якщо ні, то ми і в суд звернемось, хай відновить проїзд. Якщо ж законно, то питання до міськради: який чиновник додумався так виділяти землю? Ми ж не можемо вимагати в людини документи, не маємо права. Є офіційні установи, то хай і відповідають. Чи вони почнуть рухатись, як трапиться аварія?



Комісія «посварила» сусіда
Із питанням, чи законно сусід забудовує проїжджу частину, мешканці звернулись у міськраду. Написали скаргу у виконком 18 липня. Більше ніж за місяць отримали звідти відповідь. Мовляв, на ваше звернення створили комісію у складі муніципальної поліції, управління ЖКГ, архітектури. Вона виїжджала, перевіряла, провела профілактичну бесіду і передала інформацію у міськвідділ міліції. Мовляв, там і мають сказати, чи є порушення.

„У ході обстеження виявлено, що мешканцями будинку №9 проводяться будівельно-ремонтні роботи на території приватного будинковолодіння, в ході яких здійснено добудову паркану та влаштування, – йдеться у відповіді за підписом заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів Владислава Стемковського.

– З метою визначення законності та безпечності вказаних робіт для учасників дорожнього руху та мешканців, виконавчим комітетом міськради направлено лист у міський відділ УМВС для вжиття заходів реагування згідно чинного законодавства”.
Таку відповідь мешканці вважають банальною відпискою. Однак є плюс – це точна адреса жителя, який забудовує дорогу. Адже досі люди її не знали. А оскільки заїзд розташований біля будинку №10а, то чимало сусідів схилялись до думки, що саме власник цього будинку захоплює дорогу. Виявилося, що добудовує собі парканчик мешканець із вул. Будзиновсього, 9, що з іншого боку вулиці. Таким чином сусід отримав два заїзди.

Відео дня



Усі кивають на міліцію
Чи законні такі роботи, ми поцікавились у Владислава Стемковсього. Однак той відповів, що подробиць справи не пам’ятає, і порадив писати запит в управління ЖКГ. Ми ж зателефонували – очільник управління переадресував нас у муніципальну поліцію. Мовляв, головними у таких справах є муніципали.

– Під час комісійного обстеження ми виявили добудови, – каже начальник управління муніципальної поліції Ігор Максимів. – Мешканець перебудовував паркан, робив заїзд і залив під нього фундамент. Таким чином зменшилась проїжджа частина. Цю інформацію ми передали 18 серпня у міський відділ міліції для відповідного реагування. Це все, що ми можемо зробити у межах своєї компетенції.

У секторі зв’язків із громадськістю обласної міліції повідомили, що 25 серпня зареєстровано звернення від міськради щодо ситуації на вул. Самчука. Сказати, чи отримували вони звернення від муніципальної поліції, надіслане 18 серпня, тут не можуть. За інформацією правоохоронців, міськрада направила у міліцію скаргу від мешканців і свою ж відповідь на звернення. Про жодні інші документи, висновки не йдеться.



– Днями дільничний, за яким закріплена ділянка, вирушить на вул. Самчука й опитуватиме власника на вул. Будзиновсього, 9 та скаржників-сусідів, – кажуть у секторі громадських зв’язків. – На основі отриманої інформації правоохоронці вирішуватимуть, чи варто витребувати інформацію від контролюючих інстанцій щодо законності, чи ні.

Тож напрошується питання: чи, бува, усі ці інстанції не грають вар’ята? Чи у міськраді не знають, що «на господарстві» робиться і що кому дозволяли? І що ж перевіряла створена міськрадою комісія?

– Хай скажуть нам - законно чи ні, – наполягають мешканці. – Ми готові захищати свою безпеку у суді.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up