За 700 грамів зайвого улову чоловік має сплатити 340 грн штрафу


За 700 грамів зайвого улову чоловік має сплатити 340 грн штрафу
Під час планової перевірки початку рибальського сезону в Івачеві інспектори Рибохорони виявили кількох порушників. Вони перевищували кількість дозволеного вилову риби, або ж мали незареєстрований плавзасіб
З цього тижня рибалки можуть вільно ловити рибу на річках і водоймищах Тернопільщини. Саме тоді закінчився нерест, який розпочався ще в квітні.

На початок сезону риболовлі працівники відділу охорони біоресурсів “Тернопільрибохорони” спільно з активістами Автомайдану та журналістами влаштували планову перевірку Івачівського ставу.

Перший порушник, якого виявили інспектори, представився паном Ігорем. Чоловік сказав, що вся риба на гачках - його. При зважуванні виявилося, що улов переважує на 700 грамів, а це, як зазначив начальник відділу Андрій Об'єщик, - грубе порушення.

- На те і є чітко регламентовані правила, яких варто дотримуватися, - каже він. - Якщо всі рибаки будуть свідомими, самі діятимуть згідно із законом та повідомлятимуть про інші випадки порушень, ми зможемо ефективно боротися із браконьєрством.

Відео дня

Утім, чоловік, якого спіймали на гарячому, за собою великого “гріха” не вбачає.

- Подумаєш 700 грамів. То ж не кілограм і не два, - говорить пан Ігор. - Тим паче, це не тільки моя риба, мені ще й знайомі дали.

За чоловіка вступилися інші рибалки, що були неподалік.

- Як людина на око може дізнатися, скільки саме спіймала! - каже пан Михайло. - Чому одразу штраф? На перший раз можна і попередити, щоб більше такого не повторювалося.

Пан Михайло розповів, що кожного року рибалки сплачують внесок у розмірі 110 грн за ліцензію в обласне Товариство мисливців і рибалок (далі ОТМР - прим. авт.). Плюс добровільно дають кошти на зариблення ставу.

- Як тут сітками ловлять, або водолази, так ніхто не бачить, - акцентує він. - А тут за кількасот грам уже кричать, що ми браконьєри.

Якби чоловіки не намагалися захистити “свого”, пану Ігорю таки доведеться сплатити штраф. Адже, як пояснили інспектори, чоловік повинен був обов'язково взяти ваги для зважування риби. Працівники “Рибохорони” склали адмінпротокол на 340 грн.

- Порівняно з минулим роком, кількість порушень зменшилася, - говорить у Андрій Об'єщик. - Але зросли збитки, завдані державі. Якщо минулого року ця сума завданої школи складала 300 тисяч гривень, то цього - уже більше мільйона. Такий різкий зріст пов'язаний, перш за все, зі спуском ставків у період нересту, що заборонено законом.

За словами пана Андрія, є чіткі правила щодо дозволеної кількості вилову, використання живця та заборони лову окремих видів риби, занесених до Червоної книги України (див. інфографіку).

- Навіть, якщо чоловік сидів на ставку кілька діб, він має право винести із собою три кілограми риби, - пояснює пан Об'єщик. - На орендованих водоймах і тих, які належать ОТМР, можна виловити п'ять кілограмів риби.

Певні вимоги є і до плавзасобів, якими користуються рибалки. Так, усі човни повинні обов'язково пройти реєстрацію та мати номерний знак.

- Раз у рік потрібно проходити технічний огляд човнів, - наголошує фахівець. - Відповідно, плавзасоби відремонтовані, їхні власники можуть спокійно плавати й не боятися за своє життя.

Реєстрація плавзасобу коштує в середньому до 1000 гривень. Щоб детальніше дізнатися про це, можна, зателефонувати в Рибохорону або ж звернутися в Обласне товариство мисливців і рибалок.

ДОВІДКА

Повідомити про порушення на водоймищах та випадки корупції, рибалки можуть на гарячу лінію “Рибохорони” за тел. 0-67-161-58-78

Дозволена кількість вилову на одну особу за добу

Об'єкти лову

Водойми загального користування

Водойми, закріплені за громадськими об'єднаннями, або ж ті, де є платне рибальство

Риба (кг)

3

5

Раки (шт)

30

50

Мідії (кг)

5

8

Рапана (шт)

10

20

Креветки (кг)

1

2

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (5)
  • Anonymous

    100 % підтримую - під Глядками фактично промисловий вилов риби йде а брава рибінспекція очі замилює своїми походами. А того шо під носом не бачить . А може рибінспекція не тільки в темі а ще й в долі? і таким " дядьколовом" лише відвертає увагу від справжніх браконьєрів.
  • Anonymous

    Ото вже герої!!!!!!!!!Зловили дядька з 2 окунями перелову.......Ви сєточніків би зловили тих що під Глядками товчуть день в день рибу!!!!!!! Добре він каже шо сєточніки і підводники рибу витовкають..... Але ж то тре засвітитись шо робота робиться....от які ми роботніки...дядька зловили!!!!))))))))Герої!!!!!!!!!!
  • Anonymous

    Краще дайте публічне розьяснення громадкості як ловити на орендованих ставах ато закон пише одно а на ділі зовсім інше на них не купатись не худобу пасти, вилов аборегенних видів риби тіпа заборонений хоча закон говорить про інше ото буде діло а це так показуха для бульварного чтива
  • Anonymous

    Так на добу таки 3 кг чи як інспектор каже - навіть якщо сидів кілька діб то має право винести не більше трьох? А якщо я піймав наприклад карпа на пять то шо його половинити і півриби у воду? Нонсенс - місцеві можуть піймати три кілограми занести додому і через 15 хвилин знову ловлять і так до безкінця. Знову стараються людей загнати в глухий кут придурочними постановами. Краще б боролися з сіткарями та електроудочниками. Теж саме з човнами - можна подумати шо рибінспекція свої човни на техогляди возять і з власної кишені 1000 платять. За державний кошт можна які завгодно розцінки зробити попробували б за власний. І з рештою з якого дива реєстрація? Я ж човном по дорозі не їзджу пішоходів не збиваю а документ що він куплений а не крадений наприклад є. Може ще скоро плавки реєструвати треба буде бо я в них плаваю на пляжі?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
08:00 На Тернопільщину йде похолодання 22:05 На Тернопільщині 18 квітня вводять в дію графіки обмеження енергопостачання для окремої групи підприємств 22:00 Погрожував вбивством, отруїв собаку і підкинув наркотики — на Тернопільщині родичі не можуть поділити хату 21:02 Двотижневий фестиваль «Великодні мотиви» стартував у Тернополі (ФОТОРЕПОРТАЖ) photo_camera Від читача 17:19 У квітневому топі вакансій на Тернопільщині - водій, продавець, кухар, швачка, медсестра, лікар 20:00 З висоти пташиного польоту: розвідник розповів, як розквітають «Піони» і «БУКи» у вогні артилерії 19:02 Ніхто не скаржився на витік газу, а він був: скільки нарахують в третій платіжці за перевірку мереж 18:30 Біля дамби Тернопільського ставу висадили катальпи 17:50 На вісьмох вулицях «Нового Світу» 18 квітня не буде води 16:30 «На гарячому» затримали чоловіка, який за $ 12 000 обіцяв домовитися з ВЛК Тернопільського військкомату 16:05 Бійці 55 батальйону: Дрони від тернопільської міської ради знищують окупантів (пресслужба Тернопільської міської ради) 15:53 «Поділили на «своїх» і «чужих»? Переселенка з Харкова скаржиться, що синові не видали книги в бібліотеці 15:45 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 17 квітня 15:30 Сім’я полеглого воїна Миколи Пителя пожертвувала дзвін для храму play_circle_filled 14:48 На Тернопільщині розшукують чоловіка з Бережан 14:07 Удар по Чернігову: 14 загиблих, 61 людина постраждала play_circle_filled photo_camera 13:55 Куди після школи? Огляд закладів освіти для вступу (партнерський проєкт) 13:00 На фронті загинув Герой з Почаєва 12:05 Куди піти, що подивитися у Тернополі 17-21 квітня 11:30 У Тернополі відбудеться сесія міської ради — які питання вирішать
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up