Партнер рубрики Події

Замість пасовища - забудова

Замість пасовища - забудова
Мешканці Великих Гаїв, які мають худобу, позбудуться пасовища. Люди бояться, що тварин доведеться порізати на м'ясо, або ж гонити на людські городи. В сільраді запевняють, що альтернатива для людей є.

Пасовище, на якому з 91-го року мешканці Великих Гаїв випасають худобу, сільська рада вирішила віддала під забудову.

"Живу на тій худобі"

До редакції звернулись люди з села та розповіли про свою, як кажуть, велику біду.

Відео дня
> - З 1991 року була виділена ділянка в кінці села для випасу худоби для жителів Великих Гаїв, - каже великогаївчанин Роман Чміль. - Ділянка невелика, до трьох гектарів, але для випасу вистачало. Там колись проводили меліорацію, йдуть канали і вода з полів туди стікає. Так було до минулого року. Сільський голова зібрав своїх депутатів і вони вирішили, що ту ділянку віддають під пляци, тобто для будови. З громадою ніхто не радився, нас просто поставили до відома.

В людей є інформація, що частину пляців, розміри яких - 8 сотих, отримали депутати та працівники сільради, а також люди з Тернополя. Власники худоби почали протестувати проти такого рішення.

- Голова сказав минулого року, що залишить для випасу смугу шириною 25 метрів, - каже інша мешканка В. Гаїв Леся Боднар. - Тобто відступить від меліораційного каналу 25 метрів, а решту дасть під будову. Люди на то погодились, а цього року колики позабивали попід сам берег. Де ж так можна обманювати і таке робити? Зараз по селі говорять, що з людей, яким будуть пляци, вже зібрали по 300 гривень, щоб разом швидко і без галасу то приватизувати.

Частина селян шоковані. Тепер людям ніде випасати худобу.

- Є ще маленьке пасовище в другому кінці села, - говорить ще одна мешканка села Марія Назарко, - але там місця на всю худобу не вистачить. Крім того, то в другому кінці Гаїв. То пасовище колись тоже хотіли забудувати, але люди відстояли. Шо мені робити? В мене лежача мама, я на її пенсії, чоловік помер. Я живу тільки на тій худобі...

Пляци, розповіли місцеві, не лише пасовище займають, а навіть попід дерева розприділені.

- Там дерева, яким по сто років, викорчовувати будуть, - пояснює пан Роман. - Говорити з сільським головою нема сенсу. Він сказав, щоб до нього навіть не підходили, бо пляци він все одно роздасть,що б ми не робили. Коли питали, де пасти, то в сільраді з посмішкою казали: "На занедбаних городах пасіть". Ми звернемося в міліцію, прокуратуру, білий дім, до екологів. Сподіваємось, нам якось поможуть. Там ще й буде катастрофа, бо буде підтоплювати поля, а в меліораційний канал люди септики попускають.

На кадастровій карті ділянка, яка слугувала пасовищем, і яку місцева влада хоче віддати під забудову, наразі не розприділена. Вона знаходиться в адміністративних межах села і відноситься до землі громади.

"В громади є різні потреби"

Чому голова громади та депутати прийняли таке рішення, хто отримає землю, та як бути обуреним селянам, запитали в сільраді. Голова В. Гаїв Олег Кохман розповів, що готувати пасовище до розподілу на ділянки під забудову почали ще в 2010 році, і про це в селі знали усі. В 2012 відбулися громадські слухання. Уже виготовлена відповідна документація.

- Село росте, - каже пан Кохман. - В сім'ях народжуються діти, виростають, створюють свої родини – їм потрібна земля, свої помешкання. У нас було 450 заяв від мешканців Великих Гаїв і від тернополян. Території, де було пасовище, розділили між потребуючими землі мешканцями нашого села. Лише одна людина з Тернополя, яка онкохвора, отримала землю. Ділянки розміром 6-8 сотих.

Щодо випасу худоби, то голова сільради повідомив, що людям є, де випасати. Загалом в тій частині села є не більше півтора десятка корів.

- Залишається смуга попри потічок шириною 6-12 метрів, - каже чоловік. - Крім того, одразу поряд з пасовищем є рекреаційна зона площею близько трьох гектарів. Ми не проти, аби люди там випасали худобу, забороняти ніхто не буде. Потрібно розуміти, що в села і громади є різні потреби. В даному випадку пробуємо зробити так, аби максимально помогти різним людям.

Розповів голова й про те, що причетні до сільської влади люди також отримали землю.

- В трьох депутатів сільради дорослі діти, які створили свої сім'ї, тому їм виділили ділянки, - пояснює Олег Кохман. - В раді ж працює десять осіб – жоден з них землі не отримував, тому розмови про те, що десь там комусь дали – пусті. Давали тим, хто дійсно потребує тої землі.

Сподіваємось, сільська влада таки дотримається обіцянок та залишить людям максимально можливу частину пасовища длдя випасу, а власники новобудов не заважатимуть їм. Також маємо надію, що селянам не заборонятимуть випас на ділянці поряд.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського 09:02 У Тернополі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up