Живуть у постійному смороді через крамницю у будинку

Живуть у постійному смороді через крамницю у будинку
Мешканці багатоквартирного будинку, що на вул. Мазепи, 1 потерпають від сусідства з магазином «Автомалярка». Люди закидають листами різні структури, аби зарадили їхній проблемі, однак отримують лише відписки. З представниками крамниці поспілкуватись не вдалось – коли журналісти виїхали на місце, там було зачинено
  • Допоможіть нам, ми вже куди тільки не звертались – і до санстанції, і до пожежників, і на ім’я міського голови Сергія Надала листи надсилали – ніхто нам зарадити не може, чи не хоче, - звернулись мешканці будинку, що на вул. Мазепи, 1 до редакції. – Вже понад рік ми дихаємо токсичною автофарбою…  

Крамниця «Автомалярка» понад рік працює на першому поверсі житлового будинку. Там підбирають і змішують фарби. А мешканцям доводиться дихати токсичними випарами.   

  • Це не життя, а мука, - розповіла Людмила Гураль (ім’я жінки змінене на її прохання. Справжні дані є в ред. – прим. авт.). - Ми промучились літо-зиму-знову літо. Не раз говорили з власниками, просили виїхати, бо крамниці такого профілю не місце у житловому будинку. Вони і далі розчиняють фарби і все тягне по вентиляції. Вже її заклеїли, але запах фарби це не зупиняє.  

Мешканці 6-го під’їзду розповіли, що на місці магазину колись була житлова квартира. Хтось з власників ходив будинком і збирав підписи, щоб вивести її з житлового фонду. Розповідав, що там буде перукарня. Тому люди погодились. А що, - вона ж нікому не заважатиме.

- Відтоді там і перукарня була, і три магазини продуктових - ми не мали претензій – займайтесь, - кажуть мешканці. – Відколи туди в’їхала «Автомалярка», наше життя перетворилось на пекло. Бо там не лише продають фарбу, а змішують її. Уявляєте, який весь час запах стоїть?

Відео дня

Мешканці звертались до санстанції, однак там повідомили, що то не в їх компетенції і що вони не мають права проводити перевірки через постанову Уряду. От коли міськрада створить комісію з вирішення цього питання – візьмуть в ній участь. Писали до жеку і пожежників. Ті прислали відповідь,  що це небезпечні речовини, і вони не мають бути в житловому будинку.  

Previous Next
  • Спілкування з міськрадою нагадує фразу «спасіння потопельника – справа рук самого потопельника», - скаржаться мешканці будинку. – Ми звернулись туди, аби створили комісію. Невдовзі нам прийшла відповідь, що на місце виїжджала муніципальна поліція, яка встановила, що крамниця… не в житловому приміщенні. Але як? Це ж не прибудова.

І дописали, що направили вимогу до тернопільського міськвідділу міліції, аби правоохоронці притягнули до адміністративної відповідальності порушника. Та порекомендували мешканцям питання закриття такого закладу вирішувати в суді.

  • От що нам робити? – запитують люди. – Профільні інстанції не мають права перевіряти. Але ж міський голова і прокуратура мають право це зробити! Як мер не буде на це реагувати, або влаштуємо пікет і викличемо журналістів, або перекриватимемо дороги. Що ще нам залишається робити?

Аби йти до суду, мешканцям потрібні висновки комісії міськради, що там є порушення і що, зрештою, люди не можуть жити у постійному смороді. А ніякої комісії не створювали. Тому – замкнене коло, скаржаться люди.

  • У нас лише єдине питання до посадовців міськради, яке ми, до речі, задавали і працівникам крамниці: «Хтось з них хотів би, щоб його старенька мама чи його діти цим дихати?» - цікавляться мешканці Мазепи,1.

Журналісти виїхали на місце, коли обдзвонили вже чимало профільних інстанцій. Попросили до того часу прокоментувати ситуацію і посадовців міськради. Як виявилось, крамниця вже була зачинена – чи назавжди, чи тимчасово – хтозна. Номерів телефонів магазину чи його господарів в довідкових службах міста ми не знайшли. Тому вислухати позицію власників не мали змоги. Якщо їм є що сказати з цього приводу – готові надати таку можливість.

Коментар

Богдан ЯСЕНОВСЬКИЙ, начальник управління торгівлі, побуту та захисту прав споживачів міськради:

  • Питання щодо токсичних речовин повністю у сфері відповідальності санітарно-епідеміологічної служби. Управління торгівлі, побуту та захисту прав споживачів надає лише погодження режиму роботи. Проте магазин «Автомалярка» на вул. Мазепи, 1 такого погодження не має, оскільки підприємці не зверталися до нашого управління. І не надавали ряду необхідних документів: витягу з Єдиного державного реєстру, документів на приміщення, акту вводу в експлуатацію, висновку СЕС, договору на вивезення ТПВ, прибирання території та довідки з податкової про відсутність заборгованості. Оскільки це ще й приватне приміщення, то у цій ситуації мешканцям будинку варто звертатися до міліції та до санстанції.

Коли матеріал готувався до друку, зателефонували мешканці з Мазепи,1 і повідомили, що до входу крамниці підігнали два буса і туди щось вантажать. Люди сподіваються, що «Автомалярка» таки виїжджає. І тепер – назавжди. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up