«Бути українцем в Мексиці приємно»

«Бути українцем в Мексиці приємно»
Українці з різних міст Мексики на ході культур в місті Керетаро

У Мехіко, Гвадалахарі Керетаро, Монтереї, Канкуні та інших містах живуть українці в Мексиці. Можна знайти різні цифри про наших у цій країні – від 400 до 1500 осіб. Адже не всі вони зареєстровані у посольстві України, а тому облік провести важко.

У групі «Українці в Мексиці» на Facebook зареєстровані 500 учасників.

Про життя мексиканських українців розмовляємо із учасницею громади Вірою Івановою.

Відео дня

– Чи існує організоване культурне життя українців?

– Незважаючи на те, що нас відносно мало, воно існує. У кожному місті по різному. У столиці деякі заходи організовує наше посольство, в інших містах, як то у нас, в Гвадалахарі – самі все робимо. Раніше українці зустрічались в пострадянських колах з росіянами, білорусами, вірменами, прибалтійцями. Після того, як почалась війна, і коли в Гвадалахарі з'явилось більше активних українців, ми почали збиратись самі – робили Різдвяні вечорниці, дивилися з дітьми українські фільми, святкували Великдень. Кілька місяців тому українці-батьки створили «Маленьку школу» для дітей, які тут зовсім різні – ті, що зовсім не розмовляють українською, ті, що лише розуміють, і такі, що недавно переїхали з України. Заняття відбуваються щомісяця, дітей вчать читати, писати, про традиції та відомих людей України. Тутешнім батькам важливо, щоб діти не втрачали зв'язку з Україною.

Недавно в різних містах Мексики відбувались фестивалі міжнародної кухні. У Гвадалахарі Україна брала участь вперше. Ми частували мексиканців борщем, варениками, узваром, пиріжками, налисниками та медівником. Борщ продали за кілька годин, за варениками до нашого стенду приходили і канадійці, і росіяни.

У Гвадалахарі в нас є свої українські кулінари в яких замовляємо страви, яких тут не знайдеш – вареники, налисники, квашену капуту чи паску.

– Чому і коли більшість українців виїхали в Мексику?

– Є такі, хто виїхав сюди більше 20 років тому у пошуках кращої долі. Викладачам точних наук, котрим в Україні в 1990-их платили зарплатню 5 доларів, тут зі старту давали 800. Переїздили і музиканти. Зараз приїздить багато айтішників. Сюди з інших країн переводять українців – працівників великих міжнародних компаній. Люди працюють у логістиці чи освіті. Багато таких у кого дружина чи чоловік мексиканці.

– Чи важко адаптуватися у цій країні?

– Мені було абсолютно не важко, ми з іншими українцями часто говоримо про те, наскільки наші культури подібні. Сім'я мого чоловіка мене дуже гарно прийняла, свекри до мене відносяться як до власної доньки.

Єдине що, тут зовсім інший клімат та їжа. Дуже активне сонце, якщо його не уникати то болить голова. Якщо їсти як мексиканець – все з гострим соусом – болить живіт. Я на своїх помилках навчилась ховатись від сонця і їсти без приправ.

В культурному плані люди тут загалом дуже відкриті, привітні та працьовиті. Працюють всі – від малого до старого. Хоча мене і досі дивує те, що тут для багатьох відпочинок то святе – всі банки зачиняються о 16.00, на свята приватні лікарі беруть відпустку на 2-3 тижні, наші сусіди влаштовують гучні вечірки, починаючи з четверга.

У Мексиці при ділових зустрічах відтаються за руку, і з чоловіками і жінками, а при приватних – цілують у щоку, навіть при першому знайомстві. За весь час перебування тут я перецілувала у щоку більше незнайомих мені людей, ніж за все життя до того знайомих. До цього і досі звикаю. Цікаво, що між українцями ми вже теж перейняли традицію так вітатись.

– Як місцеві жителі ставляться до українців? Чи існують стереотипи?

– Стереотипів немає, бо мало-хто знає де Україна. Люди знають про СРСР, Росію. Союз та комунізм для багатьох тут це щось прекрасне та романтичне, бо, мовляв, усі рівні, на всіх все вистачає. Такі стереотипи я тут при можливості ламаю.

Хоча є такі мексиканці, що знають про сучасну Україну дуже багато. Недавно я познайомилась з хлопчиною, який розбирається в українському кінематографі. На фестивалі культур до мене підійшов інший, який знає трохи українську мову. Сказав, що поліглот, знає сім мов.

Мій чоловік пояснив, що для багатьох наш географічний регіон, то край моделей – високих та синьооких. У Мексиці існує культ білої людини. Чим світліша в тебе шкіра, волосся та очі, тим ймовірніше, що ти з багатої родини і живеш у достатку. Таких людей називають ґуеро(а). Старенькі бабці деколи до мене підходять і кажуть, яка гарна ґуеріта.

– Ким працюють українці в Мексиці?

– Найчастіше тут працюють в сфері ІТ, інженерами, є багато наших викладачів. Багато-хто працює в сфері туризму чи ресторанному бізнесі.

– Які професії у цій країні престижні?

– Найпрестижніша робота, мабуть, лікар. Лікарі, що працюють в державних лікарнях, заробляють близько 2000 доларів. Приватні – більше, включаючи стоматологів. Добре заробляють хороші інженери та викладачі-дослідники. Їх зарплатні 3-4 тисяч доларів.

Чи українці, які приїхали в Мексику, планують там залишатися назавжди?

– Є такі, що приїхали на трохи і залишились на завжди. Є інші, котрі працюють тут рік-три, а потім переїжджають. Так як нас тут мало, узагальнювати тенденції важко.

– У чому найбільші досягнення/проблеми українців у цій країні?

– Я спеціально запитувала тутешніх українців про те, які у них тут проблеми, аби відповісти на це запитання. Відповіли, що основна проблема це те, що в Мексиці немає сала.

Досягненням, як на мене є те, що ми тут самоорганізовуємось і заявляємо про себе. Беремо участь у фестивалях, розповідаємо про свою культуру, частуємо своїми стравами. Є дуже активні учасники громади, які все організовують незважаючи на те, що багато працюють і мають сім'ї.

Для мексиканців, яких ми зустрічаємо, українці успішні та незвичні. На нас завжди звертають увагу, в хорошому сенсі. Бути українцем в Мексиці приємно.

– Чим особлива кухня цієї країни?

– Мексиканська кухня, то набагато більше, ніж бурітоси, і зовсім не те, що я їла в мексиканських ресторанах в Україні. Тут дуже багато овочів, фруктів, морської їжі. Нещодавно я дізналась, що риба, котру готує моя свекруня, то насправді невеличка акула. Кактуси (нопалез) мені «не пішли», а от ацтецький суп з авокадо, помідорами, чілі та тортільєю (кукурудзяною паляничкою), мій улюблений. Є також моле – страва з м'яса курки та гострого шоколадного соусу. Звучить дивно, але на смак надзвичайно. Мексиканці у все додають сіль і лайм (невеличкий зелений лимон) – і у їжу і в напої. Навіть соєвий соус до суші з лаймом.

– Чи достатньо тут продуктів, щоб зварити, приміром, борщ і скільки це коштує?

– На борщ є все. Щоб купити складники на борщ йду два квартали вниз від дому, у «овочевій точці» цілий рік все свіже. Там є і буряк, морква, капуста, часник, і навіть біб. З гов'яжого м'яса з кісткою виходить дуже смачний борщ, який їдять всі в моїй мексиканській родині. Загальна ціна на борщ, який їмо зо два-три дні десь 200-300 песо (300-440 грн).

– Якими є соціальні стандарти зарплати в Мексиці? Скільки можна зекономити щомісяця? Скільки коштує оренда житла?

– Мінімільна зарплатня тут десь 116 доларів, але з вищою освітою та знанням іноземної мови тут можна краще заробити. Більшість моїх знайомих, молодих мексиканців заробляє 1000-2000 доларів, в залежності від сфери діяльності.

Найдешевші квартири (дві спальні) у непрестижному районі можна зняти за 250 доларів, невеличкі будиночки – 400 доларів, за 1,5-2 тисячі можна зняти більші будинки з басейнами в престижному районі. Багато молодих людей купують будинок у кредит.

– Чим Мексика може бути цікавою українському бізнесу і українцям?

– Мексика, як і Україна, аграрна країна. Тут все дуже швидко росте, є багато кукурудзяних, пшеничних полів. В цьому плані можлива співпраця. Як на мене, тут можна було б продавати український шоколад. В супермаркетах в основному тут продають американський шоколад, який на смак такий собі. Є хороший німецький, який дорожчий. Наш шоколад найкращий за смаком і порівняно недорогий.

Скільки коштує віза в Мексику і чи важко туди дістатися?

– Віза в Мексику з одноразовим в'їздом в країну безкоштовна. Це практично не віза, а електроний дозвіл на в'їзд. Потрібно лише зайти на сайт мексиканського посольства, знайти відповідну сторінку, заповити анкету та видрукувати. З таким дозволом можна перебувати в Мексиці до півроку. Більше тут: http://embamex.sre.gob.mx/ucrania/index.php/uk/visas/563.

– Що знають у Мексиці про теперішні події в Україні і як їх тлумачать?

– Майже нічого не знають. Коли питаються чи Україна, то біля Росії, я кажу що так, але між нами війна. Після цього вже нічого не питаються.

Гуакамоле (guacamole)

Складники:

  • 3 стиглих плоди авокадо (якщо тверді, почекати день-три, поки не стануть м'якими, не тримати в холодильнику, краще завернути в газету і залишити назовні).
  • Середня цибулина, дрібно порізана
  • Дві столових ложки подрібненого сілантро (ще називають кінзою, рослина коріандру)
  • Сік одного лайму (або половини лимона)
  • Сіль за смаком
  • подрібнена половинка гострого зеленого перця (зовсім трошки якщо червоний). Якщо занадто гостро, можна не додавати.
  • Два дрібно порізаних помідори.

Авокадо розрізати на половинки, видалити кістку, м'якоть розім'яти вилкою в пюре. Змішати з іншими складниками. Подавати з чіпсами, як додаток до телятини, можна як складник бутерброду.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Lesya Koshik

    Може прийде час та українці не будуть їхати поза світами заробляти гроші, а будуть жити на вільній Україні від шахраїв , які обкрадають народ!!!
  • Анонім

    Грамотні  і свідомі українці  давно покинули Україну.  Не має що робити  в Україні.  Всі хто залишився є рабами олігархів.
  • Анонім

    Українці живуть усюди, крім України (((

keyboard_arrow_up