Де У Тернополі була Дойчештрассе (ФОТО)

Де У Тернополі була Дойчештрассе (ФОТО)
Німецького імператора Вільгельма Гогенцолерна, австро-угорського Карла Габсбурга і, ймовірно, правителя Польщі Юзефа Пілсудського “бачили” стіни будинків на сучасному бульв. Шевченка.


За сторіччя це місце встигло перерости із околиці Тернополя у новий діловий, громадський та адміністративний центр. Одначе, незважаючи на плин часу, колишня Панська була і є одним з улюблених місць прогулянок.
Сквер — візитка
Кожна вулиця має свої особливості і чи не найхарактернішою для бульвару Шевченка у Тернополі у всі часи, як не дивно, були не стільки особливі будинки, скільки сквер. Дерева на вул. Панській переважали від початку її утворення, коли це місце було ще звичайною околицею і коли неподалік неї, буквально за річкою Рудкою, починалися луги й поля.

Панську заснували після того, як у місті відкрили гімазію і шляхетський конвікт.
Тож спершу одноповерхові будинки немов тонули у зелені, а великий сквер починався у місці, де збігалися вулиці Камінна, Опільського та Качали. Інший його край доходив до Руської.
Щодо будинків, то поштовхом для зведення кількаповерхових кам'яниць на Панській стало те, що у місто проклали колію. Відтак тут, на місці де стоїть пам'ятник Пушкіну, виросла будівля магістрату. У 1890 р. Вулиці надали ім'я поета Адама Міцкевича. Тоді ж збудували готель “Подільський” (сучасна “Україна” — прим. ред.), з'явилися численні кафе, забігайлівки. Уже у час міжвоєнної Польщі поряд працювали повітове староство, суд, прокуратура... А от в'язниця на вул. Міцкевича з'явилася тоді, коли Тернопіль під час Першої світової війни окупували російські війська.
Гостювали імператори

Вояків російської армії вибили з нашого міста 25 липня 1917 р. Того ж дня місто окупували загони пруської гвардії. Цікаво, що уже наступного дня на вул. Міцкевича вишикувані лави “прусаків” оглядав їхній головнокомандувач кайзер Вільгельм Гогенцолерн. І хоча офіційно Тернопіль входив до Австро-Угорщини, її імператор Карл Габсбург приїхав тільки 30 липня. Одначе цього монарха вітали не тільки вояки, а й жителі...
З інших високопосадовців на теперішньому бульварі Шевченка бували майбутній голова уряду та один зі співавторів Західно-Української народної республіки Сидір Голубович, ймовірно, керівник Польщі Юзеф Пілсудський, а потім і Микита Хрущов.
Пам'ятники були різні

На старій вул. Міцкевича чи не найдавнішим був пам'ятник святій Теклі. Він стояв на початку скверу зі сторни вул. Камінної. Біля святої Теклі існувала старовинна криниця . Існувала ще одна криниця, яку вирізняла статую давньогрецької богині Гери.
У 1895 р. у частині вулиці від сторони тієї ж Камінної встановили пам'ятник Адаму Міцкевичу. Його поруйнували у 1918-1919 рр., але відновили у 1923 р. Окрім того особливим місцем був загальноміський годинник — місце зустрічей. Він стояв у сквері навпроти входу на сучасну вул. Сагайдачного.
Утім, ні пам'ятників, ні будинків на вул. Міцкевича не пошкодували під час боїв за Тернопіль у 1944 р. Війна залишила пожарища, які забудовували протягом тривалого часу — так, велику споруду драмтеату спорудили тільки у 1957 р.
Не шкодували різні політики і назв вулиці. Під час німецької окіпації вона була Дойчештрассе, а от радянська влада назвала її спершу бульваром імені Йосифа Саліна, а потім — Карла Маркса.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (16)
  • Anonymous

    І мені статейка сподобалася, файна, а фотки старі то взагалі супер.

    Anonymous reply Anonymous

    та ну...шо за наклеп? Причому тут Содом??? Начебто в одному Тернополі люди труси на балконі розвішують...
  • Anonymous

    Наш Театральний майдан давно став Європейським майданом, а от європейського стилю на ньому бракує, як і старих памяток. Такий собі совковий універмажно пушкінський садок з цвіркаючими фонтанами, кінотеатром з пиріжками, постійнозачиненим склепом-театром і голубами. За Польщі було ліпше.

    Anonymous reply Anonymous

    Ви подивіться на балконах старих світлин немає ні трусів, ні майок, ні бочок з капустою, ніяких засклень і різношерстних зашивок красисих старовинних решіток для обгороджень балконів різнобарвним непотрібом. Немає зараз ні почуття красивого ні архітектури ні страху перед законом Тернопіль-це сучасний Содом і недаремно його хочуть ліквідувати як обласний центр.
  • Anonymous

    Так булоб добре відновити годинник поставити його замість прапору у центрі він би більше пасував там а замість пам"ятника Пушкіну поставили пам"ятник Міцкевичу або Грушевському!!!

    Anonymous reply Anonymous

    Так во турки! (не абіжаца)!!! По-перше, годинник стояв не на місці прапора, а на тому місці, де літом "росте" кактус (там на клумбі, трішки правіше). Там його і відновлювати треба! І по-друге, нехай тільки тронуть Пушкіна! Пам`ятник міцкевичу взагалі там не можна ставити, він має стояти на тому місці, де щас ялинку ставлять, або поблище до аптеки "Рутафарм". Бандеру треба демонтувати і поставити там Шевченка (тобто перенести), а біля театру відновити фонтан, що був там в 50х !!!!
  • Anonymous

    To author: Так, нормальна статейка (нажаль нічого нового не дізнався, бо...) Тільки про "вибиття" російських військ і "окупацію" то сказано зовсім не правильно. Гріх таке окупацією називати (бо виходить тоді і зараз наші землі окуповані українчями). Доречі, як ти виліз на дах універмагу? Я теж хотів глянути на місто з цього ракурсу (а то тішить тільки стара фотографія)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
14:02 Вдарив у груди сусіда ножем, яким чистив овочі: подробиці конфлікту на «Сонячному» у Тернополі 13:35 5 ветеранів з Тернопільщини перемогли у конкурсі Варто: скільки грошей їм вдасться залучити в громади 12:45 В аварії на Тернопільщині постраждав 12-річний хлопець 12:30 У Теребовлі стартував перший етап будівництва моста на місці аварійного play_circle_filled Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 11:45 У пункті пропуску «Рава-Руська – Гребенне» поновився рух вантажівок 11:25 У Тернопільському районі згорів автомобіль 11:00 У Тернополі планують відремонтувати дорожнє покриття ще на семи вулицях 10:25 Митрополит Василій освятив Плащаницю для Архикатедри Тернополя 09:30 На фронті загинув розвідник-сапер з Тернопільщини 09:01 У центрі Заліщиків встановили розкішні Великодні декорації. ФОТО photo_camera 08:01 Розпочався Страсний тиждень: особливості кожного дня від понеділка до неділі 20:01 Тернополянка замовила собаку потягом, а коли прийшла зустрічати — його там не було 19:01 З 1 травня в Україні на водіїв чекають зміни 18:01 Кошики, великодні свічки та вербу купували тернополяни на ярмарку, щоб допомогти ЗСУ photo_camera 17:03 «Дрони треба вже»: у Тернополі відбувся благодійний концерт на підтримку ЗСУ 16:01 «За тиждень — Великдень!»: тернополяни освятили вербу та діляться фото в соцмережах photo_camera 15:05 «Моє серце два роки в полоні»: матері та дружини благають звільнити військових
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up