Звідки у Тернополі вулиця Руська (ФОТО)

Звідки у Тернополі вулиця Руська (ФОТО)
Не від вдячності "братам-росіянам", а від старовинної самоназви українців "русини" отримала назву основна тепер вулиця нашого міста - Руська.

Власне, наші предки ще у ХІХ столітті називали себе русинами, а змінилося все у столітті ХХ, коли жителі Галичини - цікавий феномен - свідомо вирішили, що вони є частиною українського народу, одного і над Дніпром, і в Карпатах. Галичани стали не маленьким народцем, який міг полонізуватися, а представниками величезної нації. Відтак між двома Світовими війнами уже поляки забороняли називатися українцями, бо ж русинів мати було вигідніше: їх було менше.
Утім, часи змінилися, і слово "руський" у побуті означає мало не "російський". Згадкою ж про інший стан речей для нас є вулиця.

Податки були різні
У XVI ст. територія сучасної Руської була околицею Тернополя, через неї пролягав торговий шлях зі Львова до Кам'янця Подільського. Праворуч, якщо іти від Ставу до Центру, пролягали міські вали. Це не було осердя старого міста, але й не дике поле, адже укріплення дозволяли жити, як на часи постійних татарських рейдів, доволі спокійно. Завдяки цьому спокою, і як тут не згадати приказки, що гроші його люблять, частина сучасної Руської і давнину була вулицею Ринок. Вона починалася від сучасного Старого Ринку, адже зі сторони Ставу її обмежувала вулиця Львівська, і до Валової, де починалася стара Руська. Саме ця частина міста колись слугувала для торгівлі і, як і на кожному базарі, навіть дорога тут була звивистою, викручувалася поміж розмаїтими будинками. Розрівняли цей шлях тільки під час Другої світової - німці змусили це зробити євреїв із гетто. Власне, ця частина міста і була колись єврейською дільницею, неподалік стояла синагога. До речі, з привілею власника міста Йосифа Потоцького від 1740 р. відомо, що господарі будинків, які стояли на ринку, платили податок-чинш у розмірі 18 злотих. Власники домів поза ринком платили чиншу 10 злотих, а "затильних" - 4 злотих і 15 грошів.
Аптеки - на Руській
На відміну від вулиці Ринок стара Руська була прямішою, але й тут, як пише тернопільський краєзнавець Любомира Бойцун, були крамниці, склади, аптеки, зосереджувалася вулична торгівля, що подеколи навіть заважала проїзду транспорту. У цій частині міста традиційно переважали купці-українці, хоча у ХХ ст. поряд з книгарнею, а також складом друкованої церковної продукції кооперативи "Будучність" працювали друкарня і книгарня єврейської літератури Чачкеса. Славилася Руська і своїми ресторанами, кімнатами-покоями для сніданків, діяли там і аптеки.

Старовинні Львівську, Ринок і Руську оточували триповерхові будівлі з тесаного каменю з балконами. Будинки на протилежних частинах стояли ближче і залишали значно менше простору для дороги. Одначе давню забудову знищили під час боїв за Тернопіль. Після війни проїзд зробили ширшим і це дає підстави говорити, що завали на узбіччях теперішньої Руської - не обов'язково сліди довгих підземних ходів. Можуть обсипатися і підвали неіснуючих уже будинків. У домах на торговому місці прохолодні пивниці були особливо доречними.
Старої Руської уже немає, крапку поставила війна. За радянської влади тривалий час посеред вулиці існував бульвар Леніна з пішохідною зоною і декоративними, схожими на єгипетські обеліски, стовпами. Утім, його немає уже навіть на фото 70-х рр. І навіть на Серединній церкві дах є іншим ніж у давнину: тепер бані класичні, а тоді - більше сході на шпилі, увігнуті досередини.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (6)
  • Anonymous

    Fine Article! Mr. VM, keep on the same way!

    Anonymous reply Anonymous

    Зрозуміло,що русская вулиця в Тернополі-це фантастичний сон пукіна.Але на багатьох кацапських сайтах цю вулицю називають Русскою,а не Руською ,а потім москалі,коли іде зауваження,відповідаютьпросто,що не зрозуміли перекладу.Фотографують в першу чергу Австроугорську Руську до скверу Шевченка. Совкова жахлива архітектура нікому не потрібна.Лише Церква Різдва попадає в обєктив.Один цікавий коммент написала жінка з Воронежа,яка побувала в нашому місті.Вона пише-Я не понимаю,как эта улица может быть Русской,если там русского ничего нет.Малося на увазі забудову від моста до універмагу..Висновок один -радянська влада спочатку розбомбила УНІКАЛЬНИЙ ЄВРОПЕЙСЬКИЙ ТЕРНОПІЛЬ,а потім його загадила своїми страшними хрущівками. І давайте вернемо нашому місту початкову історичну назву- ТАРНОПОЛЬ..Місто заснував поляк Ян Амор Тарновський і тернове поле до цього відношення ніякого не має.

    Анонім reply Anonymous

    Для росіян і Росії ця вулиця все-одно буде Русскою, змиріться, і нічого вже тут в цьому такого немає. Просто як на російській має правильно вимовлятися слово "РуСЬка"? Ніхто так казати не буде, воно не звучить на даній мові навіть, така моя думка.

    Anonymous reply Anonymous

    До автора.Тема чудова і проаналізувати і вивчити історію кожної Тернопільської вулиці я вважаю плюсом для Тернополян.Займіться історією вулиць і провулків Тернополя.Для жителів міста це буде цікаво.

    Anonymous reply Anonymous

    Тема цікава і потрібна, бо мало хто знає походження вулиць Тернополя. Пропоную ввести в газету таку рубрику. А пану Стасу скажу, що такого знищення архітектури Тернополя яка йде зараз не було за москалів, тим більше за Австро-Угорщини і Польщі. Зараз кожен хам може пофарбувати свій балкон у червоний колір, прибудувати до будинку що хоче і тим самим знащити всю архітектуру будинку. Від таких хамів із волосатими руками в міністерствах чи міській раді люди втрачають до половини своїх інвестицій в майно. Подивіться на старі фото чи десь ви таке бачили? Хто за це відповість. Чому у нас можна відкрито грабувати людей, чому ніхто цього не спинить, адже через кілька років місто буде схоже на трущоби та руїну.

    Anonymous reply Anonymous

    дуже цікава стаття . частіше пишіть . бо кожна вулиця має свою приховану історію
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
18:42 У Тернополі збили мотоцикліста: деталі аварії (ОНОВЛЮЄТЬСЯ) 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя 09:05 Студентка з Тернополя перемогла на чемпіонаті України з боксу 08:00 НБУ знижує офіційний курс долара 22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up