Інтернат на Тернопіллі 300 тисяч на ремонт не отримає. Люди обурені

- Треба боятися Бога! Для чого робити гауптвахту в монастирі! Нехай влада подивиться біографії Леніна, Гітлера і Сталіна, людей, які руйнували церкви. Де їхні родини тепер? - запитує Іван Макух із Краснопущі.

Так чоловік відреагував на повідомлення про те, що Бережанський психоневрологічний будинок-інтернат у селі Краснопуща не отримає на ремонт обіцяних коштів з бюджету Тернопілля. Рядка про це навіть було у проекті змін до бюджету-2011. Документ представив обласним депутатам начальник фінуправління обладміністрації Ігор Пиріг 1 червня. Хоча напередодні розгляду цього питання на сесії і в головному представницькому органі Тернопілля, і в обладміністрації казали, що обов'язково виділять 300 тис. грн ("RIA плюс" за №20 від 18.05.2011 р. - прим ред.).
Нагадаємо, головний корпус закладу у Краснопущі, це - приміщення василіанського монастиря, що є пам'яткою архітектури XVIII-XX ст. Вірянам уже повернули частину споруд, проте в одному з корпусів досі перебувають пацієнти психоневрологічної установи. Влада обіцяє василіанам і парафіянам храму уже багато років поспіль. І весь час каржиться на брак коштів.
- Скажіть, чи передбачили кошти на ремонт в інтернаті, адже в обладміністрації казали, що вони погоджуються на це? - запитує пана Пирога свободівка Марія Чашка.
- Ні, при розподілі коштів ми обговорювали таку можливість, але, ви ж розумієте, грошей на все не вистачає, - пояснює Ігор Пиріг.
Тоді свободівці взялися описувати жахливі умови, в яких нині перебувають підопічні інтернату.
- Ми їздили туди. Ви навіть не уявляєте, як ті люди живуть, який там сморід, сирість, - описує лікар за фахом свободівка Наталія Турецька. - А в приміщенні храму по сусідству - старовинна ікона, поряд з якою відбуваються відпусти.
Врешті депутати запропонували передати інтернату хоча б 260 тис. грн, які у змінах до бюджету передбачені на фінансування програм, які ще не затверджені облрадою. Свободівці нагадали, що депутатська профільна комісія визнала необхідність виділення коштів на заклад у Краснопущі. Підтримало комісію й управління соцізахисту.
Після цього відбулися дві спроби "протягнути" це питання, причому одне з голосувань було поіменним. Але пропозиція свободівців необхідної кількості голосів таки не набрала - у повному складі не голосувала фракція Партії регіонів.
- Тоді я пропоную тих 260 тисяч залишити на вільному залишку, - каже депутат Євген Дутка.
На цю пропозицію депутати відразу пристали.
- Ми зараз заморожуємо тих 260 тисяч, і вони будуть висіти невідомо скільки. Хоча ми могли б вже провести ремонтні роботи в Краснопущі та зробити крок назустріч Українській греко-католицькій церкві, яка хоче зробити там відпустове місце з належними умовами, - нарікає свободівець Олег Сиротюк.
Отже, тепер є лише надія на те, що область за підсумком півріччя виконає плани за надходженнями до бюджету більше як на 105%. Тоді можна буде знову вносити зміни до обласного кошторису і врешті передбачити кошти для інтернату.
До речі, свободівці пропонували також зняти по 50 тис. з фінансування програм підтримки СБУ і прокуратури і передати гроші на Кременецький центр гемодіалізу. Пропозиція набрала лише 54 голоси.
"В обладміністрації - кращі умови..."

У Краснопущі всі розчаровані звісткою, що депутати не спромоглися дати гроші на ремонт будинку-інтернату, а отже, й на відселення підопічних з келій монастиря.
- Люди кажуть, що це - несправедливо, і ми далі будемо просити, щоб повернули монастир і забезпечили умови для богослужінь. Адже одразу ж за стінами церкви - крики, - розповідає настоятель монастиря отець Степан Романик. - Ситуація плачевна і з огляду на те, що, коли блаженніший Святослав (глава УГКЦ - прим. ред.) звернувся до президента з приводу необхідності повернення монастирів і церковного майна, той поообіцяв, що влада постарається. Отак старається!
Звісно, настоятель особисто звернеться до депутатів облради. Крім того, він збирається на аудієнцію до голови обладміністрації. Адже саме однопартійці губернатора не підтримали питання з виділення коштів інтернату.
- Підопічні - теж люди, а їх закрили за метрової товщини стіною і металопластиковими вікнами, - обурюється вірянин Іван Макух. - Повірте, в обладміністрації - кращі умови.


Відео дня

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (18)
  • Anonymous

    Якщо порахувати даремно і нецільово витрачені гроші, то всі, і регіонали, і свободівці, і непідкупні і незалежні, виглядають як куцориле і безроге. Коли вони, голосують, разом як один? Тоді, коли можна переложити щось у власну кишеню. Там де цього зробити не вдається, починається політичне протистояння і недоцільність. Коментарі пишуться не задля плюса чи мінуса, а задля вияву погляду на ситуацію, на довіру до влади.
  • Anonymous

    Із 14 коментарів - 4 належить одному свободівцю, а 4 - іншому. А може, один і той самий. Актииивні...

    Anonymous reply Anonymous

    А ти звідки знаєш? певно ті, шо регіонівські і всі інші то твої )))

    Anonymous reply Anonymous

    ))))
  • Anonymous

    Сытые морды сидят и типа ,,дбают про майбутне Неньки и ее дитей,!!! Извините пишу на русском языке другого нет в ноутбуке,позор фашистам и козлам этим свободовским!!!!!!!!!!!!

    Anonymous reply Anonymous

    Це позор таким як ти що живеш в україні і української мови не знаєш, і позор регіоналам, яким ти на виборах продався

    Anonymous reply Anonymous

    Ти далеко не утік зі своїм позором. Ганьба тобі неуку!!!!

    Anonymous reply Anonymous

    ага федик, п'яла і їх регниалаівська команда не голосувала а цей москаль щей стрілки переводить. Треба було б щоб вони проголосували і тоді б як ти кажеш фашисти не робили б вигляд що тіпа дбають про майбутнє Неньки
  • Anonymous

    гроші підуть на черговий памятник ? Свободівці! Щоб ви всі виздихали!

    Anonymous reply Anonymous

    Якщо ти жичиш людині смерті, ти не людина. ти тварюка і ти заслуговуєш цього.

    Anonymous reply Anonymous

    Пам'ятник Незалежності України Надал, між іншим, конкурс оголосив на його проект. Планують його зробити до Дня незалежності і поставити на Театральному майдані. 20 хв. чомусь скромно замовчує цю інформацію.

    Anonymous reply Anonymous

    Ця мерзота яка пише коментарі проти Свободи, ніколи нічого св'ятого не мала в "душі" і не має. Адже дивлячись пряму передачу з сесії всі, люди бачили, скільки разів Свободівці просили ПР проголосувати. Але цей жалюгідний непотріб, робить все щоб було у нас погано. А тебе дописувачу, який пише таку мерзоту і брехню, щоб наздогнала така сама участь як і тих бідних людей. Потрібно мати хоть трішечки жалю і поваги до хворих.

    Anonymous reply Anonymous

    Гость: - имя не указано - 04/06/2011 11:12 ти що слабий на всю голову, Свободівці якраз і запропонували дати гроші на інтернат а регіонали не проголосували двічі, і гроші залишились у вільному залишку. То якого ти милого клянеш, дивсь щоб не вернулось!!! Чи ти може регіонівский прихвостень.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up