Дебют київського режисера у Тернополі викликав десятихвилинну овацію

Дебют київського режисера у Тернополі викликав десятихвилинну овацію
Найочікуваніша подія театрального сезону - XII Всеукраїнський фестиваль «Тернопільські театральні вечори. Дебют» - стартувала 24 вересня пластичною драмою "Кураж".

У тернопільському драмтеатрі вчора було гаряче - тут розпочинались довгоочікувані "театральні вечори". Зал був наповнений вщерть, в холі стояли групки затятих театралів, театральні критики приготували блокноти та олівці для рецензій.

Фестиваль розпочинався із пластичної драми молодого київського режисера Олексія Скляренка "Кураж", поставленої за мотивами п'єси Бертольда Брехта.

- Я вже десять років працюю в театрі Романа Віктюка. - розповідає молодий режисер, для якого це - перші гастролі. - Пластика у постановці дуже мені близька, і я хотів, щоб драма була пластичною. Чому Брехт? А чому б і не Брехт?

Відео дня

Він усміхається, вважаючи таку аргументацію достатньою. Пояснює, що в творі Брехта достаньо емоцій, що дає змогу обійтись без слів. І справді - за 2,5 години спектаклю актори не промовляють ні слова. За них говорить танець, пластика тіл, емоції обличчя і суворий реквізит.

Previous Next

- Неймовірно талановита молодь, - захоплюється тернополянка Інна Лайко. - А як грають - особливо Кураж! Та в неї ж все на обличчі написано, кожна емоція! Особливо сподобалось, як у танці передали сцену наступу військ та як зобразили згвалтування Катріни. Навіть не уявляла, що такі ситуації можна передати в танці - і так емоційно.

"Кураж" - це історія жінки, яка іде крізь війну. Так розповідає сам режисер - і це бачать актори. Якщо у Брехта Кураж - цинічна торгашка, яка думає лише про себе і виторг, то у Скляренка вона - страдниця, яка ковтаючи сльози, хоронить своїх дітей, один за другим, і далі тягне лямку свого існування. Бо треба жити.

Кураж Брехта викликає зневагу і огиду, Кураж Скляренка - співчуття і повну тишу в залі. Тиша аж дзвенить, коли Кураж намагається стерти мітки Смерті з облич своїх дітей, коли намагається забрати у Смерті Катріну, коли оплакує розстріляного сина... 

За виставу підприємлива маркітантка, яка має трьох дітей і коханця-кухаря, поступово втрачає трьох дітей. Старший гине від надмірної доблесті, другий - стає дезертиром і його розстрілюють, а наймолодша - божевільна Катріна, після згвалтування закривається в собі, однак в момент нападу на місто дзвонить у дзвони, щоб підняти народ, і стає жертвою снайпера. Кураж втрачає все - крім звичної лямки торгівлі і буденності,яку приречено закидає на плече і йде вперед, уже сама, без підтримки.

- Неймовірно! Яби переглянув цю драму ще і ще. - захоплюється, аплодуючи, тернополянин Андрій Мирончук.

Схоже подібні емоції розділяв увесь зал, який влаштував тривалу стоячу овацію київським гостям. 

Тож можна сказати, що фестиваль стартував потужно.

На черзі -  національна трагедія "Гайдамаки" київського режисера Олександра Охріцького. Початок - о 19-00. Уся програма - тут.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up