До таїнства народження – із татком

До таїнства народження – із татком
Майбутні мамусі надають перевагу пологам з чоловіком. Сильна стать не може описати емоцій та часто плаче від щастя, коли бере своє немовля на руки. Медики кажуть – на партнерських пологах зменшується їхня тривалість і відпадає потреба в знеболюючих

На пологи – із чоловіком.

Такий девіз обрали майбутні тернопільські мамочки і не шкодують про це. Жінки кажуть – з чоловіком надійніше і більш впевнено себе почувають, а під час болю вони незамінні як помічники та посередники між дружиною і лікарем.

Медики теж «за» партнерські пологи. Кажуть, тоді тривалість самих пологів зменшується, потреби у знеболюючих виникає значно рідше, а зв’язок між татом і дитям – суттєвіший. Зрештою, статистика говорить сама за себе – понад 90% пологів, які відбуваються в Тернополі - партнерські.

Відео дня

Робив масаж і біль втихав

Відомий шоумен Юрій Шкільняк стверджує, що досі пам’ятає кожну хвилину з 23-х годин, протягом яких дружина народжувала первістка. Хоча Альберту 25 квітня виповниться вже 7 років, чоловік переконує: якби йшли в пологовий за другим дитям – обов’язково разом.

  • В той час не практикували пологи разом з чоловіком, і лікарі не надто схвалювали мою присутність, - пригадує пан Юрій. – Але я переконав їх: до пологів готувався, аналізи здав, відвідував з дружиною «Школу материнства» і буду помічником, а не спостерігачем. Мені дуже кортіло бути причетним до процесу народження сина.

Чоловік пригадує, як його вчили робити масаж при переймах, техніку дихання. На практиці, каже, все дуже знадобилось. Адже жінка, яка теж пройшла курси підготовки, під час болю при переймах не могла все пригадати. В такі моменти потрібен хтось рідний поруч, аби відволікти, розслабити і нагадати, що потрібно робити в даний момент.

  • Дружина сідала на м’ячик, я робив масаж і біль втихав, - пригадує пан Шкільняк. – Підказував, як і коли дихати. Це давало свій позитивний результат.

Коли перерізав пуповину і вперше взяв на руки сина, малюк несвідомо вхопив тата за палець. Тоді, стверджує Юрій, він відчув шалену відповідальність перед тією беззахисною маленькою людиною.

  • Я його обняв і усвідомив – нізащо у світі не дам його скривдити, - пригадує пан Юрій. – Емоції, які в мені вирували, словами не передати. В цей момент я мало не заплакав.

«Мої 5 кг щастя»

Щодо неперевершених емоцій, то про них згадують майже всі чоловіки, які пережили партнерські пологи. Вони зізнаються – щойно береш малюка на руки – на задній план відходять всі хвилювання, пов’язані з пологами.

  • Ми з дружиною готувались до пологів і мали все пережити разом, - пригадує тернополянин Вадим Романюк. – Однак, так сталось, що малюка першим побачив я. І на груди мені його викладали. Пригадую, я тоді поворухнутись боявся і від щастя слова вимовити не міг. 

Вже перед пологами у дружини погіршився стан здоров’я, а останнє УЗД за кілька днів до визначної дати показало – малюк важитиме близько 5 кг. Тому дружині вирішили робити кесарів розтин. Чоловік згадує, як довго називав сина «Мої 5 кілограмів щастя». 

  • Всім чоловікам рекомендую бути поруч – це незабутні відчуття і враження, які в житті ні з чим не порівняєш. Та суттєва допомога любимій дружині.

Якби зараз народжувала б третю дитину, однозначно взяла б із собою чоловіка на пологи, переконує тернополянка Лілія Костишин. Коли 12 років тому з’явилась на світ донька, жінка була сама. Тоді не практикували пологи з партнером. Та й жінка, каже, побоювалась, аби коханий не побачив її у муках і негарною. За сином, якому зараз 4 рочки, до пологового пішли вже разом.

  • Як народила доньку, почувалася справжньою героїнею, - пригадує пані Лілія, як демонструвала крізь вікно маленький згорток. – Тоді не хотіла, аби чоловік був поруч. Бо вважала, що пологи надто інтимний процес, до якого готова долучити хіба лікаря чи акушерку. Вони звиклі люди.

Він – твій помічник і партнер лікаря

Щодо чоловіка, тернополянка просто не хотіла, аби він бачив її муки, слабкість, неконтрольовані емоції. З таким переконанням ішла б і сина народжувати, якби не лікар.

  • Тоді вона запитала – невже чоловік не має права відчути ті емоції і приступити до  таїнства народження, - пригадує пані Лілія. - Спробували разом. Тільки тоді зрозуміла, для чого там чоловік. Він не дивиться, наскільки ти гарна. Він - партнер лікаря, і тобі помагає.

Те, що не контролюєш своїх емоцій, не така гарна, як щодня – процес народження дитини перекриває все, запевняє тернополянка.  

 «Плюси» і «мінуси» партнерських пологів

Партнером під час пологів може бути батько дитини, мама, сестра, подруга - людина, якій ви довіряєте, кажуть медики.

  • Головна ідея партнерських пологів - перенесення сімейних стосунків, дружньої підтримки в пологовий будинок, - каже завідуюча пологовим відділенням Перинатального центру «Мати і дитина» Ірина Грабчак. - Присутність на пологах партнера забезпечує психологічний комфорт роділлі і компенсує хвилювання від незнайомої ситуації. Існує багато доказів, що під час таких пологів істотно скорочується їхня тривалість, зменшується необхідність у знеболюванні і кількість хірургічних втручань. І такі пологи позитивно впливають на здоров'я новонародженого.

Чи народжувати разом – це потрібно вирішити заздалегідь. Бажання має бути взаємним і усвідомленим. Партнерські пологи з чоловіком мають перевагу - в такий відповідальний момент чоловік може виступити "сильним плечем".

  • Його участь у пологах організована таким чином, що чоловік не побачить «негарних» моментів, - пояснила Ірина Грабчак. - А перша зустріч батька зі своєю дитиною стає не лише яскравою емоцією, а й сприяє фізичному та емоційному зв'язку між малюком і батьком.

Серед "мінусів"… ранима чоловіча психіка. Медики пригадують випадки, коли й «сильна стать» непритомніла в пологовому залі.

Якщо на партнерські пологи кличете маму, «плюсом» буде те, що жінка, яка сама народжувала, краще розуміє, що відбувається. Але іноді це шкодить. Бо роділля, відчуваючи мамину турботу, так розслабляється, що сама перестає брати участь в пологах.

  • Партнер присутній протягом усього процесу пологів, - каже пані Грабчак. - Це варіант для тих подружніх пар, які повністю впевнені у рішенні народжувати разом.

При кесаревому розтині малюка після народження викладають на груди татові, і дитина перебуває з батьком до того моменту, коли мама прийде до тями. Здається дивним, але малюк на руках у тата, від його голосу і тепла, швидко заспокоюються після народження, стверджують лікарі. 

Довідка

Аби бути учасником партнерських пологів:

  • Здати аналіз крові на реакцію Вассермана;
  • Здати аналіз крові на ВІЛ;
  • Здати аналіз крові на гепатит;
  • Пройти флюорографію;
  • Здати мазок на стафілокок з носа.

За інф. Ірини Грабчак

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Анонім

    "Медики кажуть – на партнерських пологах зменшується їхня тривалість і відпадає потреба в знеболюючих"

    це ви, медики, гоните!...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
10:10 В Україні прогнозують зростання зарплат. Кому на нього розраховувати 09:30 Обмеження зі світлом в Тернополі наразі застосовувати не будуть, але ситуація може змінитись 09:00 У Чорткові підняли тариф на воду 08:00 На Тернопільщину йде похолодання Від читача 09:22 У конструктивній співпраці – ефективна робота 22:05 На Тернопільщині 18 квітня вводять в дію графіки обмеження енергопостачання для окремої групи підприємств 22:00 Погрожував вбивством, отруїв собаку і підкинув наркотики — на Тернопільщині родичі не можуть поділити хату 21:02 Двотижневий фестиваль «Великодні мотиви» стартував у Тернополі (ФОТОРЕПОРТАЖ) photo_camera 20:00 З висоти пташиного польоту: розвідник розповів, як розквітають «Піони» і «БУКи» у вогні артилерії 19:02 Ніхто не скаржився на витік газу, а він був: скільки нарахують в третій платіжці за перевірку мереж 18:30 Біля дамби Тернопільського ставу висадили катальпи 17:50 На вісьмох вулицях «Нового Світу» 18 квітня не буде води 16:30 «На гарячому» затримали чоловіка, який за $ 12 000 обіцяв домовитися з ВЛК Тернопільського військкомату 16:05 Бійці 55 батальйону: Дрони від тернопільської міської ради знищують окупантів (пресслужба Тернопільської міської ради) 15:53 «Поділили на «своїх» і «чужих»? Переселенка з Харкова скаржиться, що синові не видали книги в бібліотеці 15:45 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 17 квітня 15:30 Сім’я полеглого воїна Миколи Пителя пожертвувала дзвін для храму play_circle_filled 14:48 На Тернопільщині розшукують чоловіка з Бережан 14:07 Удар по Чернігову: 14 загиблих, 61 людина постраждала play_circle_filled photo_camera 13:55 Куди після школи? Огляд закладів освіти для вступу (партнерський проєкт)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up