На Тернопіллі трапляється малярія. Бережіться комарів!

На Тернопіллі трапляється малярія. Бережіться комарів!
На екзотичні хвороби малярію та дирофеляріоз хворіють жителі Тернопільщини. Зокрема, два випадки заїзної малярії зафіксували у 2012 та 2013 роках на Чортківщині. Хворобу привезли наші заробітчани, які працювали в країнах Африки за контрактом.

Про захворювання, які виникають при укусах комарів, кліщів, вошей, бліх розповіли під час засідання прес-клубу 7 квітня. Саме в цей день відзначають Всесвітній день здоров'я.

Відео дня
style="margin: 0cm 0cm 0.0001pt; line-height: 12.75pt; background-position: initial initial; background-repeat: initial initial;"> Тернопільщина відноситься до району масового поширення небезпечних комах та кліщів, каже лікар-епідеміолог Головного управління Держепідслужби області Олена Авсюкевич.

- Згідно з етимологічним моніторингом, в нашій області зареєстровано 56 видів комах, які є переносниками небезпечних інфекційних паразитарних хвороб, - каже вона. - Для області є актуальними хвороба Лайма, малярія, дирофеляріоз.

Малярію до нас можуть завезти до нас з країн Африки, Азії, Південної Америки, Середньої Азії, продовжує лікар-епідеміолог. Враховуючи міграцію нашого населення – подорожі  за кордон, бізнес-тури, навчання студентів, у нас є всі передумови для того, щоб виникли місцеві випадки малярії.

- Адже в нас є комарі-переносники. Причому їх дуже багато, - каже пані Авсюкевич. - На території області багато водойм, які мають сприятливі умови для розмноження комарів.

Найнебезпечніша для життя та здоров'я людини є тропічна малярія, додає жінка. Її прояви – висока температура, озноб, порушення з боку травної системи, збільшення печінки, селезінки, анемія. Людина може загинути через пару годин від початку хвороби.

- Людям, які їдуть за кордон в країни, де є малярія, найперше треба звернутися до лікаря в кабінет інфекційних захворювань, - радить Марія Авсюкевич. - Вам скажуть, які профілактичні препарати приймати. Щороку в Україні реєструють сотні випадків малярії, 2-6 випадків – смертельні. 

Ще одне небезпечне захворювання, яке поширене в Україні і на Тернопіллі - дирофеляріоз .

- На початку 90-х років це вважалося тропічним гельмінтозом і у нас були лише поодинокі його випадки, - каже епідеміолог. - Але з 1995 року це захворювання збільшилося в майже 70 разів. Резервуаром збудника є собаки, а переносниками комарі.

Є два види цього гельмінта, перший паразитує під шкірою, другий – у внутрішній органах.  Наразі в нас зафіксований перший вид.

- В Тернополі було два випадки цього захворювання, - каже Олена Авсюкевич. -  Перший випадок - теж у Чортківському районі. Жінка звернулась до окуліста і в оці побачили цю глисту. Її прооперували в клініці Філатова в Одесі, і все з нею добре. Другий випадок – заїзний. Людина повернулася з Росії і побачила пухлину на передпліччі. Звернулася до хірурга, коли пухлину оперували, там була дирофелярія.

 

Коментар

Марія Павельєва, начальник відділу епідеміології та санітарної охорони території Головного управління Держепідслужби області:

 - Членистоногі - одні з найбільших представників класу тваринного світу, вони зустрічаються всюди і на суші, і на морі, і в повітрі. Вони надзвичайно рухливі та активні. І майже всі вони переносять збудники хвороб від заражених тварин, людей і птахів до здорових. Такі хвороби названі трансмісивними, від "трансмісія" – передача. Цих інфекцій є близько 200.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
16:10 У Тернополі засудили екскерівника податкової та його сина, які вимагали 40 тисяч доларів неіснуючого боргу 15:35 В Україні презентували законопроект про відбудову та відновлення 14:53 Видання «20 хвилин» на мапі рекомендованих медіа в Україні. Читайте лише перевірені факти! photo_camera 14:30 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) Від читача 13:58 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 14:17 На Тернопільщині — штормове попередження 13:45 У Тернополі виділили майже 2,6 млн гривень на техніку для школярів 13:08 У Тернополі зустріли колону «На щиті» із полеглим Героєм Василем Друзюком (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 12:40 У Тернополі пенсіонерка травмувалась в маршрутці, коли водій раптово пригальмував 12:05 Суддю не каратимуть за перевищення швидкості, а тернопільського поліцейського, який його зупинив — звільнили 11:25 У Тернополі водійка на LEXUS в'їхала у перешкоду прямо перед відділком поліції. Була напідпитку 10:50 У Ланівцях зустрічатимуть кортеж «На Щиті»: загинув Герой Василь Друзюк 10:10 В Україні прогнозують зростання зарплат. Кому на нього розраховувати 09:30 18 квітня світло вимикати не будуть, але ситуація може змінитись 09:00 У Чорткові підняли тариф на воду 08:00 На Тернопільщину йде похолодання 22:05 На Тернопільщині 18 квітня вводять в дію графіки обмеження енергопостачання для окремої групи підприємств 22:00 Погрожував вбивством, отруїв собаку і підкинув наркотики — на Тернопільщині родичі не можуть поділити хату 21:02 Двотижневий фестиваль «Великодні мотиви» стартував у Тернополі (ФОТОРЕПОРТАЖ) photo_camera 20:00 З висоти пташиного польоту: розвідник розповів, як розквітають «Піони» і «БУКи» у вогні артилерії
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up