"20 хвилин" перевірили чи є нітрати у ягодах, що продаються у Тернополі

"20 хвилин" перевірили чи є нітрати у ягодах, що продаються у Тернополі

Полуницю і черешню, які ми спеціально купували не на Центральному чи новому ринку на Шептицького, де є свої лабораторії, тому ягоди постійно перевіряють і торговці мають талони про вміст нітратів. "20 хвилин" вирішили купити ягоди на стихійних місцях торгівлі. Для перевірок обрали кіоски біля "шостого магазину" і торговців, які продають з асфальту, тулячись біля новобудови перед ринком на залізничному вокзалі.

«RIA плюс» перевірила полуницю і черешню, які ми спеціально купували не на Центральному чи новому ринку на Шептицького, де є свої лабораторії, тому ягоди постійно перевіряють і торговці мають талони про вміст нітратів. Ми вирішили купити ягоди на стихійних місцях торгівлі. Для перевірок обрали кіоски біля „шостого магазину” і торговців, які продають з асфальту, тулячись біля новобудови перед ринком на залізничному вокзалі.

А перевіряємо ягоди на вміст нітратів у лабораторії ветсанекспертизи на новому ринку, що на Шептицького. Завідуюча каже, що чекатиме нас до 13.30. З досвіду попередніх перевірок знаємо, що кожної порції ягід потрібно не більше 200 грамів.

 

Відео дня

Важать забагато

26 травня, 11.30. Полуницю привезли лише в одну з трьох торгових точок біля „шостого магазину”. Полуниця з Заліщиків, віддають за 30 грн. Просимо 200 г. Продавчиня важить і питає, чи на 10 гривень буде нормально. Кажемо, що треба менше. Тож купуємо 228 г і платимо 6,90 грн.

На запитання, чи багато нітратів у полуниці, продавчиня відповідає, що не знає, документа вона не має, радить поцікавитися цим у чоловіка, який привіз ягоди. Той запевнив, що полуниця хороша, інакше її не продавали б. Полуниця має документи, але талон він забув.

В інших кіосках кажуть, що полуницю от-от привезуть, та часу чекати немає, і ми рушаємо до залізничного вокзалу.

Пані, яка сидить під стіною новобудови з самого краю, каже, що її полуниця з Почаєва. Вигляд у ягід не зовсім товарний, багато підгнилої. Віддає її за 25 грн за кілограм, важить любительською вагою з гачком. Замість 200 г, які ми попросили, в пакеті – 280. Жінка просить не надбирати, а навпаки, досипати до 300 г. Тож за 300 г віддаємо 7,50 грн.

Питаємо про нітрати. Продавець відповідає, що документа про вміст нітратів не має, мовляв, хто ж перевіряє ту полуницю. Вона переконана, що у теперішній ягоді нітратів небагато.

Інша пані неподалік має вагу, як на ринку. Полуниця у неї вибрана, одна в одну. Жінка каже, що теж із Почаєва, ягоди коштують 28 грн за кілограм. Бачимо тут черешню. Її віддають за 25 грн, вона теж з Почаєва. Просимо по 200 г ягід. Нам важать 224 г полуниці, яку віддали за 6 грн, і 310 г черешні – теж за 6 грн.

На запитання про нітрати продавець відповідає, що на ринку ягоди перевіряють, лаборант ходить о 7-й ранку і бере ягоди та сир на перевірку. На запитання про талон, каже, що його не має, бо сьогодні (12.00) ще не приходили.

 

Нітрати у нормі

Для аналізу лаборант Дарія Левицька відбирає кілька ягід з кожного пакунка, натирає їх, перемішує. Для аналізу відважує 10 г полуниць, додає 50 мл алюмокалієвих квасців, змішує, вмикає програму на нітратомірі - і прилад визначає вміст нітратів. Після кожного аналізу вона насухо протирає аналізатори, миє колбу і склянку, де робить суміш. Нагадаємо, що допустиме значення нітратів у полуниці і черешні – 60 мг/кг.

У першій порції полуниць із Заліщиків – 61,3 мг/кг, це на 1,3 мг перевищує допустиме значення. Працівники лабораторії кажуть, що, певно, така потрапила ягода. Якщо зробити аналіз інших ягід із того ж пакунка, результат може бути іншим. Перевіряємо це. Справді, коли натерли кашку з інших трьох полуниць, результат був уже 22,9 мг/кг.

- Кожна ягода має свій вміст нітратів, залежно від величини, сорту і того, чи здорова була рослина, наскільки в неї розвинена коренева система, наскільки ослаблена чи сильна рослина, які вбирає з грунту поживні речовини і ті ж нітрати. Ягоди навіть з одного ящика можуть мати різну кількість нітратів, - коментує результати перевірки завідуюча лабораторією ветсанекспертизи ринку ТОВ „ВІП-МАРКЕТ” Наталія Білецька. – Ягода, яка туди потрапила, може бути зібрана з іншої плантації, іншого поля, можуть бути інші господарі. Тому для перевірки партії ягід на ринку ми відбираємо по 1-2 ягоди з кожного ящика. А тоді робимо загальну пробу – натираємо їх, добре перемішуємо утворену кашку, беремо 10 г збірної проби і робимо аналіз. Це дає змогу отримати достовірнішу інформацію про полуницю, яку підприємець хоче продавати на ринку.

Ягоди, які ми купили біля залізничного вокзалу, перевищення вмісту нітратів не мали. Підгнила ягода з Почаєва мала лише 3,3 мг/кг, вибрана велика полуниця з Почаєва – 26,7 мг/кг, черешня – 2,4 мг/кг.

  • У кісточкових традиційно нітратів найменше, - коментує далі Наталія Білецька. – Ягоди просто не встигають набрати велику кількість з грунту, і їх зривають. Тим більше за деревами не такий догляд, як за кущиками полуниці.

До слова, з рослинної продукції на ринку через перевищений вміст нітратів поки що нічого не бракували, розповідає завлабораторією.  

- Добрива зараз дорогі, тому нітратів мало. Переважно продають фермерську продукцію, а фермери дозовано додають добрива. От скоро з’явиться городина з приватних господарств, то ситуація може змінитися, - каже ветлікар. - Селяни вносять добрива неконтрольовано, як кажуть, на око, тому може бути перевищений вміст нітратів. Насамперед йдеться про кабачки. Такий товар не допускають до продажу.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами) 09:30 «На щиті» повертається додому захисник Степан Шумило з Лановеччини 08:50 У Тернополі 28 березня на кількох вулицях тимчасово вимкнули електрику 08:00 Сьогодні, 28 березня: яке сьогодні свято та чим цей день запам’ятався в історії 22:00 На Тернопільщині — штормове попередження 21:00 Монастир на Тернопільщини визнали культурною спадщиною національного значення
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up