Щеплення від поліомієліту діти можуть отримати навіть в садочках

Щеплення від поліомієліту діти можуть отримати навіть в садочках
- Я нормально ставлюся до щеплень, і вважаю, коли дитина здорова, і нема протипоказів, то щеплення варто робити, - каже тернополянка Ірина Кріль, яка привела на щеплення в міську дитячу поліклініку 7-місячного синочка Артемчика.
Після щеплення від поліомієліту 6,5 тисяч дітей у Тернополі не було жодного ускладнення, повідомляє головний лікар міської дитячої лікарні Роман Книш

З понеділка, 30 листопада, в Тернополі і загалом по області починається другий етап щеплення від поліомієліту. Щеплюватимуть малюків від 2 місяців до 6 років. Вакцин вистачає для всіх. Триватиме другий етап два тижні – до 11 грудня.

- Ми почали співпрацювати з управлінням освіти і науки, - повідомив головний лікар Тернопільської міської дитячої лікарні Роман Книш. – Тож малюки можуть отримати крапельки від поліомієліту прямо в дитячих садках при умові, якщо є дозвіл батьків і дитину оглянув педіатр. Ми надрукували пам’ятку для батьків про те, яка це вакцина, для чого проводиться щеплення, чим небезпечне це захворювання, з графою, щоб батьки дали згоду на проведення щеплення крапельками через рот.

Відео дня

Як зазначив головний лікар, вакцина, якою щеплюють дітей в Україні, отримана з Франції, вона французького виробництва, якісна, після щеплення 6,5 тисяч дітей не було жодного ускладнення чи реакції на неї. Протипоказів до використання цієї вакцини практично немає. Але якщо є гострі захворювання, то щеплення можна робити через два тижні після одужання.

До слова, поліомієліт – гостре інфекційне захворювання, передається переважно повітро-крапельним шляхом, перебігає з ураженням центральної нервової системи, яке призводить до паралічів, парезів, каліцтва. Після кількох випадків цього захворювання в Україні, Мінохорони здоров’я видало наказ про щеплення усіх дітей від 2 місяців до 10 років. 

  • Перший етап імунізації від цього небезпечного захворювання в Україні почався 20 жовтня, щеплення робили дітям від двох місяців до 6 років, - розповів Роман Книш. - Діти, які ніколи не щеплювалися від поліомієліту, отримували інактивовані вакцини в уколах, а ті, які раніше щеплювалися, - вакцину у вигляді крапельок. Цей етап тривав три тижні і закінчився 7 листопада. У Тернополі було щеплено більше 6,5 тисяч дітей цього віку. Відмовилися робити щеплення з різних міркувань близько 30% батьків.

На думку Романа Книша така ситуація склалася тому, що не всі батьки прихильно ставляться до щеплень, можливо, є і недопрацювання медиків. Крім того, вакцину Тернопіль отримав на тиждень пізніше, ніж райони області, тому в місті цей етап тривав лише два тижні.

Завершать масове щеплення дітей від поліомієліту уже наступного року. Третій раунд, за словами медика, також триватиме два тижні. Він розпочнеться 11 січня 2016 року. Його називають розширеним, бо щеплюватимуть дітей від 2 місяців до 10 років, бо діти після 10 років і дорослі на поліомієліт вже практично не хворіють.

Зараз, на відміну від попередніх років 5 років, коли в місті були перебої з постачанням вакцин, вакциною місто забезпечене на 100%, зазначає головний лікар. Отримали 2100 доз інактивованої вакцини в уколах і 19 830 доз – у формі крапель.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (14)
  • Анонім

    сьогодні була із молодшою дитиною в мед.пункті на плановому огляді в педіатра. туди зігнали школярів на щеплення. випадково почула розмову педіатра з району і шкільного мед. працівника. останній скаржився , що деякі діти не принесли згоду на щеплення. на що педіатр відповіла : " не страшно , з 14 років вони самі можуть давати згоду на щеплення" . у мене волосся на загривку дибки стало. як 14-річна дитина може свідомо давати таку згоду. хто має право колоти неповнолітню дитину без згоди батьків?! і де це взагалі прописано? схоже , що паніка зовсім декого позбавила глузду!!!
  • Анонім

    в нас дало згоду на щеплення 5 батьків на весь садочок
  • Анонім

    в нашому садочку дало згоду на щеплення 5 батьків на весь садочок
  • Анонім

    а хто проводить щеплення у садочку
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
14:05 Жителя Чортківщини підозрюють в організації схеми переправлення чоловіків через кордон 13:15 Знімають асфальт та кладуть нову бруківку: на вулиці Торговиці знижують висоту бордюрів play_circle_filled photo_camera 12:46 На «Алясці» чоловік пошкодив чотири автомобілі, припарковані у дворах — поліція 11:25 Масована атака росії: удару зазнали об'єкти критичної інфраструктури України Від читача 14:06 Ціни на аналізи в лабораторіях Тернополя. Огляд ринку 11:01 На Тернопільщині через негоду перебої з електропостачанням є у 39 населених пунктах 10:25 У Мінекономіки назвали причини переходу на літній час 09:35 Помер військовослужбовець із Кременецької громади 09:00 29 березня без світла буде одна вулиця в Тернополі 08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян?
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up