У Тернополі зростає кількість хворих на активну форму туберкульозу

У Тернополі зростає кількість хворих на активну форму туберкульозу
Туберкульоз – одна з найнебезпечніших і найзагрозливіших хвороб людини. Вона вражає всі вікові та соціальні групи населення, негативно впливає на здоров’я підлітків та дітей.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, туберкульозом інфікована одна третина населення нашої планети. Хворобливий мікроорганізм не схожий на інші мікроби. Його унікальність полягає в тому, що він є стійким до навколишнього середовища, не боїться ані холоду, ані високих температур.

«Про таке говорити не хочеться»

Люди, дотичні до цієї проблеми, не охоче говорять на дану тему. Тернополянка Вікторія (прізвище не вказуємо з етичних міркувань – прим. авт.) розповіла, що в її чоловіка тато помер від туберкульозу.

Відео дня
> - Він сидів у в’язниці, там заразився, скоро мав уже звільнятися, але не судилося, - каже вона. – Про таке, якщо чесно, навіть говорити не хочеться. Але, як кажуть: попереджений, значить озброєний. Ми точно не знаємо, чи серед нас і нашого оточення немає хворих на цю недугу.

Туберкульоз – це інфекційне захворювання, збудником якого є мікобактерії, або палички Коха, говорить лікар-епідеміолог відділення організації епідеміологічних досліджень Тернопільського міського відділу ДЕУ «Тернопільський ОЛЦД СЕС України» Лариса Гранична. Особливість збудника захворювання, за її словами, полягає в тому, що він добре пристосувався до людини.  

- Мікобактерії легко потрапляють в організм людини, - продовжує вона. – Проте частіше вони не викликає захворювання, а вступають у «мирні» стосунки з імунної системою. Таким чином, палички Коха знаходяться ніби в «сплячому» стані. А в десяти відсотків інфікованих розвивається захворювання.

До вразливої категорії, за розповіддю лікаря, належать люди з ослабленою імунною системою (ВІЛ-інфекція, цукровий діабет); особи, котрі приймають препарати, що пригнічують імунну систему (онкохворі, люди, котрі пережили проходять профілактику відторгнення органів при їх трансплантації). Серед причин розвитку хвороби можуть бути також перевтома, надмірна праця, постійні стресові ситуації, погане харчування, шкідливі звички (паління, наркотики). У групі ризику також можуть опинитися люди з міцним імунітетом, якщо відбулося масивне попадання збудника захворювання в їхній організм. Такі ситуації зазвичай виникають при близькому контакті із хворим на туберкульоз.

Хворобу виявляють при обстеженні

Продовжуючи, пані Гранична розповідає, що в Тернополі показник захворюваності трохи зменшився. Якщо в 2012 році на туберкульоз захворіли 106 людей, то в 2013 – 80. У січні ж поточного року зареєстрували вже чотири випадки захворювання.

- Незважаючи на те, що ніби відбувся спад, цей показник є незадовільним, - акцентує спеціаліст. – Адже 44,3% хворих – це особи, у яких була виявлена активна форма туберкульозу. А це значить, що вони були потенційним джерелом зараження тих, хто перебував у їхньому оточенні.

Хворих на туберкульоз найчастіше виявляють при флюорографічному огляді або серед осіб, що контактують із хворими, додає фахівець.

- Своєчасне виявлення збудника хвороби є вирішальним фактором для ефективного лікування та попередження його поширення серед інших осіб, - каже епідеміолог. – Чим раніше виявити, тим вищі шанси на повне одужання. Одним із загальноприйнятих методів є рентгенографія – починаючи з п’ятнадцяти років, пересічне населення повинно один раз на два роки проходити флюорографію. Інший метод діагностики -  туберкулінодіагностика (реакція Манту), яку проводять кожного року дітям до 18 років. Захистити дитину від небезпечної недуги допоможе вакцинація. Первинне щеплення роблять на третій-п’ятий день життя немовляти ще в пологовому будинку. А ревакцинацію виконують в семирічному віці.

Щоб не захворіти на туберкульоз, також потрібно повноцінно харчуватися, відмовитися від шкідливих звичок, займатися спортом, загартовуватися. З метою раннього виявлення захворювання, варто вчасно проходити обстеження. А якщо особа перебуває у вогнищах інфекції, де є хворі, необхідно дотримуватися режиму поточної дезінфекції.

Епідемія туберкульозу триває

*Показник захворюваності на туберкульоз в Україні:

2011 р. – 67,2 на 100 тисяч населення

2012 р. – 68,1на 100 тисяч населення

2013 р. – відомо: туберкульоз органів дихання – 61,91 на 100 тисяч населення

 

* Показник захворюваності на туберкульоз у Тернополі:

2011 р. – 50,58 на 100 тисяч населення

2012 р. – 48,79 на 100 тисяч населення

2013 р. – 37 на 100 тисяч населення

 

Епідеміологічний поріг туберкульозу за даними Всесвітньої організації охорони здоров’я становить 30 випадків на 100 тисяч населення

 

* Кількість хворих у Тернополі впродовж років:

2011 р.– 110 чоловік

2012 р. – 106 чоловік

2013 р. – 80 чоловік

 

* З числа хворих за 2013 рік (80 осіб):

Чоловіки – 50

Жінки – 29

Діти - 1

 

* З числа хворих за 2013 рік (80 осіб):

- 70 осіб мають туберкульоз легень

- 10 осіб – позалегеневі патології – туберкульоз інших органів та систем (шкіри, нирок, суглобів, кісток тощо).

 

* З числа хворих за 2013 рік (80 осіб):

- 44,3% - інфіковані, що мають активну форму туберкульозу, тобто можуть заразити інших людей.

 

Наталія БУРЛАКУ

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up