Баталії довкола маршруту Тернопіль-Скоморохи тривають

Баталії довкола маршруту Тернопіль-Скоморохи тривають
Скандал довкола маршруту Тернопіль-Скоморохи триває кілька років. Перевізник Володимир Янковський, каже, що райадміністрація просто виживає його незаконними методами. Хоча й самі жителі довколишніх сіл таки невдоволені перевізником та навіть блокували дорогу.

Автобусний маршрут, який курсує від Тернополя до села Скоморохи, останнім часом викликав у пресі та суспільстві жвавий резонанс.

Нагадаємо, що наприкінці березня жителі сіл Скоморохи, Прошова та Смолянка перекрили дорогу біля Тернополя за Березовицею. Вони вимагали поставити на маршрут іншого перевізника, а «старого» – Володимира Янковського – забрати.

Люди скаржились журналістові «RIA плюс», що перевізник їздить, як хоче, та ще й хамить пасажирам.

Відео дня

– Ми попереджали про цю акцію, – розповіла журналісту "20 хвилин" жителька Скоморохів пані Галина. – Незважаючи на сніг та дощ, стоїмо вже від 8 години ранку. І будемо стояти до пізнього вечора, якщо треба буде, то можемо акцію повторити. До нас перевізник теж має претензії. Каже, що ми перешкоджаємо його підприємницькій діяльності та начебто ми влаштували підпал. Однак такі звинувачення хибні. Ми просто хочемо, аби нам дали можливість нормально добиратися до Тернополя і звідти додому.

«Створюють напругу»

У той же час в редакцію газети «RIA плюс» звернувся зі скаргою і сам перевізник, ФОП Володимир Янковський. Він говорить про навмисне перешкоджання чиновників райадміністрації його підприємницькій діяльності.

– У липні 2014 року я подав документи на участь у конкурсі по маршруту Тернопіль-Скоморохи. 27 серпня цього року відбувся конкурс з перевезення приміського автобусного маршруту Тернопіль-Скоморохи. До участі допустили мене та ще одне автотранспортне підприємство. Втім, тоді ще заступник РДА Богдан Лихий навмисне навів неправдиві відомості щодо мене і конкурсний комітет прийняв рішення не визнавати переможця-перевізника та оголосив новий конкурс. Хоча це і суперечить чинному законодавству. 18 вересня 2014 року Тернопільський окружний адмінсуд скасував таке рішення, як протиправне та зобов'язав конкурсний комітет визнати переможця конкурсу із числа тих, які брали в ньому участь 27 серпня цього ж року. Попри рішення суду, голова Тернопільської РДА Строєвус А. В. приймає розпорядження №255-од, у якому йдеться, що через відсутність перевізників по маршруту Тернопіль-Скоморохи потрібно його включити до об'єктів чергового конкурсу. Новий конкурс призначили на 21 жовтня 2014 року.

До участі допустили пана Янковського та ще двох перевізників: атотранспортне підприємство і Романа Березюка. Однак, як наполягає Володимир Янковський, конкурс провели з грубими порушеннями законодавства, переможцем незаконно визнали пана Березюка.

– Рішення конкурсного комітету від 21 жовтня 2014 року Тернопільський окружний адмінсуд визнав протиправним та скасував. Ухвалою Львівського апеляційного адмінсуду від 18 грудня 2014 року його залишено без змін, – продовжує перевізник. – Однак посадові особи райадміністрації рішення судів не виконували, а Богдан Лихий сказав, що «Янковському він їздити не дасть і буде так, як він сказав!» Чиновники всіляко створюють соціальну напругу!

Таки призначили на маршрут

У листопаді 2014 року Володимир Янковський звертався до Адміністрації Президента України з проханням розібратись у даній справі. Керівництво обладміністрації рекомендувало тернополянину звернутися у виконавчу службу. У результаті за невиконані судові рішення держвиконавець, як розповідає пан Янковський, нарахував РДА виконавчий збір 2720 грн, штрафи у розмірі 4080 грн. Направлено подання правоохоронним органам про притягнення винних осіб РДА до кримінальної відповідальності. Відомості за даним фактом внесені в реєстр досудових розслідувань, за кримінальним провадженням за ст. 382 КК України триває досудова перевірка.

– На підставі розпорядження голови Тернопільської райадмінстрації від 24 листопада 2015 року між мною і РДА в особі голови Похилого О. укладений договір на перевезення пасажирів внутрішньорайонним маршрутом Тернопіль-Скоморохи на один рік. Хоча, згідно із законом, він мав би бути підписаний на термін від трьох до п'яти років. З 6 січня поточного року я почав здійснювати перевезення, але перешкоди з боку посадовців адміністрації тривають. Так, між Тернопільською РДА та замовником-агрофірмою «Медобори», що в селі Скоморохи, а також перевізником Мирославом Бабчуком 15 грудня 2015 року укладений договір на спеціальні регулярні перевезення. Але це лише назва – спеціальні. Насправді даний перевізник здійснює незаконно перевезення за маршрутом Тернопіль-Скоморохи в один і той же час зі мною, зупиняється на всіх зупинках, отримує гроші, звичайно, за меншим тарифом, щоб привабити пасажирів.

Посадові особи райадміністрації, за словами Володимира Янковського, на письмові звернення не реагують та підбурюють людей проти нього.

“Немає ліцензії, а їздить”

– Навмисне організовують скарги жителів сіл, профінансовані активісти села виходять на акції протесту та розповсюджують неправдиві чутки про мене та водіїв, мені погрожують блокуванням дороги та знищенням автобусів, – каже пан Янковський. – Так було і останнього разу, наприкінці березня. У Скоморохах є 1600 жителів. А на акцію протесту прийшли кілька десятків. Частина натовпу – у нетверезому стані.

Чоловік наполягає, що високопосадовці райадміністрації роблять усе можливе, аби поставити на маршрут «свого» перевізника – Мирослава Бабчука.

– А він, до речі, не має ліцензії на перевезення пасажирів, їздить під паспортом Богдана Балюка, – продовжує перевізник. – Чиновники роблять все, аби зробити мій маршрут нерентабельним.

Дізнатись думку більшості жителів села складно. Одні виступають «за» перевізника Янковського, інші – проти.

– Таким брудом обливати людину – це вже зовсім, – розповідає жителька села Марія (прізвище редакції відоме — прим. авт.). – Староста села підмовляє людей, агітує. Але нам, пасажирам, головне, аби було комфортно. Я їздила на автобусі Янковського, нічого поганого сказати не можу. Їде за графіком прямо на автовокзал у Тернополі. А той Бабчук не має договору з автостанцією, тому не заїжджає туди. Це незручно. Плюс точного графіку руху автобуса немає, важко зорієнтуватись. Усе-таки має бути якийсь порядок.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Діонісій

    нехай пішки ходять до Тернополя, якщо не влаштовує перевізник.
  • Івасик Телесик

    Дорогу вони готові ще раз перекрити...Перекрийте собі в знак протесту воду, газ  і світло, облиште в спокої невинних людей, які їдуть кожен по своїх справах. Ідіть під районну раду, обласну і там висловлюйте свої претензії, через ваші деб.льні акції люди вас вже ненавидять. Думайте що робите, а то як стадо баранів, якась проблема зразу на дорогу.

    Lordan Julia reply Івасик Телесик

    підтримую Вас.

    Анонім reply Івасик Телесик

    В точку!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
20:00 На вулиці Батьківського двоє тернополян зробили стихійне сміттєзвалище — як відповідатимуть 19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу»
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up