Біля 14-поверхівки буде готель

Біля 14-поверхівки буде готель
Майбутній будмайданчик площею дев’ять соток розташований під вікнами 14-поверхівки та поряд з 9-поверховим будинком. Наразі там трава і дерева, але з часом буде готельний комплекс. Землю продали з аукціону за 816 тисяч гривень

Готельний комплекс буде поряд із перехрестям бульвару Петлюри та вулиці 15 Квітня. Люди з довколишніх будинків чіткої інформації щодо майбутньої будівлі не мають. Мешканці налякані та розлючені.

Вісім тисяч доларів за сотку

Чимало людей вважають, що землю «загнали» під багатоповерхівку.

Відео дня

- Ми живемо у чотирнадцятиповерховому будинку на вулиці 15 Квітня, - розповідає тернополянка Марія (прізвище редакції відоме). - Не знаю, навіщо було будувати у Тернополі такий високий будинок. А недавно дізналися, що міська рада вирішила біля нас спорудити торгово-розважальний центр. Боїмося, що коли почнеться будівництво, то наш будинок взагалі розвалиться. З людьми ніхто не радився, взяли собі та й вирішили. Хіба зараз у країні такий час, щоб торгово-розважальні центри будувати?

Жінка уточнила, що будівельних робіт поки що ніхто не проводить. За її словами, ділянка, про яку йдеться, розташована між 14-поверхівкою на 15 Квітня, 2 і баром «Оріон».

Як вдалося нам з’ясувати, у квітні минулого року депутати Тернопільської міської ради прийняли рішення про продаж на аукціоні земельної ділянки площею 0,09 га на бульварі Петлюри. Ця ділянка - на перетині з вулицею 15 Квітня. Згідно з рішенням міськради, землю вирішили продати під будівництво готельного комплексу.
Начальник управління містобудування та архітектури Тернопільської міської ради Василь Бесага підтвердив, що на бульварі Петлюри планують будувати готельний комплекс, а не торгово-розважальний центр.

- На перетині двох вулиць є вільна ділянка, - каже пан Бесага. - Щоб архітектурно завершити бульвар, ми надали дозвіл на будівництво готелю. Архітектурна рада погодила це питання, тож із нашого боку зауважень немає. Аукціон минулого року провели, але про його результати сказати не можу. Це вже не наша компетенція.

Заступник міського голови Тернополя Вікторія Остапчук у відповіді на наш інформаційний запит повідомила, що земельні торги у формі аукціону з продажу земельної ділянки площею 0,09 га на бульварі Петлюри відбулися 11 липня 2014 року.

Реєстрацію учасників проводив виконавець торгів ПП «Сомгіз» відповідно до вимог земельного законодавства, тому інформації щодо кількості учасників у міськради немає.

Утім, у відповіді на наш запит Вікторія Остапчук уточнила таке: «Стартова ціна продажу земельної ділянки становила 247 455 гривень. За результатами торгів земельну ділянку продали за 816 601 гривню. Переможцем земельних торгів став громадянин Журавель А. Р.».

Знайти переможця і поспілкуватися з ним нам не вдалося. Однак слід звернути увагу, що за результатами аукціону він виклав за земельну ділянку втричі більшу суму за стартову ціну. А це означає, що на аукціоні торгувалися не менше двох учасників.

816 601 гривень за курсом липня минулого року - це приблизно 70 тисяч доларів, тобто майже по 8 тисяч доларів за сотку землі.

Люди хочуть простору

Вартість цієї землі, варто сказати, — ринкова, а гроші пішли до бюджету. Це один з рідкісних випадків, коли міська рада не шукала варіантів «загнати» землю через інвестиційний проект (у таких випадках бюджет отримує «копійки»), а пішла прозорим шляхом. Та ціна — лиш один бік медалі. Інша - доцільність будівництва та позиція людей. Будуватимуть під вікнами на ділянці, частину якої люди з будинків на вул. 15 Квітня, 2 та бульв. Петлюри, 1 вважають прибудинковою територією. Бюджет виграє, а ось люди - навряд.

- Чому в нас завжди людей ставлять перед фактом? - нарікає мешканка будинку на Петлюри, 1 Світлана. - Чому не питали дозволу, не цікавились думкою, не радились із людьми? У будинку на чотирнадцять поверхів купа людей із дітьми, поряд - дев'ятиповерхівки. Не можна все забудувати. Має бути простір і зелень, а не „шанхай”!

У згаданих будинках не створені ОСББ, а території не приватизовані. Тож, згідно з законом, потреби питати дозволу у мешканців не було. Та є одне "але": при виготовленні та затвердженні проекту землеустрою відведення землі необхідні погодження меж ділянки. Якщо межа поряд із приватною територією, погоджувати треба з приватником. Якщо ж поряд із житловим будинок без ОСББ, то такі погодження дає жек (обслуговуюче підприємство — прим. авт.). Кожен житловий будинок має інвентарну справу, в якій, зокрема, відображена прибудинкова територія, яка необхідна, згідно з плануванням та законами, для повноцінного життя людей (парковка, майданчик, клумби). Ці території, як і будинки, утримують жеки, а мешканці за таке утримання, виходячи з прибудинкових площ, платять. Тому саме з обслуговуючими підприємствами і мають погоджувати межі, особливо коли нова ділянка «відщипує» частину утримуваних прибудинкових. Поспілкуватися телефоном із керівником обслуговуючого підприємства, яке утримує будинки та прибудинкові території

на Петлюри, 1 та 15 Квітня, 2, нам не вдалось. Не застали ми директора й тоді, коли приїхали у жек. Мобільного номера підлеглі не дали, проте запевнили: ніхто погодження не питав... Відсутність погодження, якби хтось звернувся до суду, могло б стати причиною скасування проекту землеустрою. Та чи варто це робити, вирішувати мешканцям, адже мова про їхній комфорт. Разом з тим, людям потрібно розуміти, що нечасто бюджет Тернополя поповнюють сотні тисяч гривень.

 

Михайло ФЕДИШИН, фахівець з економіки та земельних відносин:

 

- У земельному кодексі України прописано, що земельні ділянки реалізовують через відкриті земельні аукціони. Цей механізм дозволяє прозоро та з вигодою для міста продати ділянку. У випадку землі на бульварі Петлюри так і відбулось: міський бюджет отримав ринкову вартість за дев'ять сотих, а права купити в охочих були рівними. Місто також отримає пайовий внесок на розвиток інфраструктури після завершення будівництва. Разом з тим, на жаль, не до кінця відпрацьовані механізми лояльного щодо громади формування ділянок та визначення майбутніх об'єктів на них. Людей таки варто запитувати, чи не проти вони того або іншого наміру влади і того чи іншого відведення землі. Можливо, у Тернополі варто започаткувати спільне локальне рішення, тобто проводити у межах кварталу чи вулиці громадські обговорення.

Автори: Василь СОЛТИС, Андрій ШКУЛА

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (17)
  • Анонім

  • Клон

    А хто пам`ятає цей район на початку 90-х. Відеотека біля пошти з трьома залами, господарський магазин, "Оріон", комерційні кіоски "Вілія", "Прип`ять", які були ніби з іншого, не нашого, світу. Острів цивілізації, яким він лишився і досі. І хто такий Надал щоб нищити місто нашого дитинства. Де він був коли ці райони строїли. Школа, три дитячих садочки, магазини,  бульвар. Там більше нічого не треба. Жодних церков, багатоповерхівок, готелей. Район цілком довершений. Це "Тинда", Надал. Мовчати люди не будуть. Повір
  • Анонім

    На сході в квітні 2014-го окуповували  Донбас, а в Тернополі -- парки, зелені зони, та й всяку земельку, що підвернеться, аби ближче до електропідстанцій, до водопроводу і каналізації, щоб не витрачатися на їх будівництво і прокладання під’їзних доріг.
  • Анонім

    Дуже вдале місце під готель,бо зараз цей пустир і нагадує пасовище
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
15:39 Редакція «20 хвилин» долучилася до мережі «Вікно Відновлення». Відбудовуємо країну разом! photo_camera 15:20 Усе для ванної кімнати: огляд магазинів сантехніки Тернополя (партнерський проєкт) 15:00 Військовослужбовцю Тернопільського військкомату, якого затримали на корупції, обрали запобіжний захід 14:05 Жителя Чортківщини підозрюють в організації схеми переправлення чоловіків через кордон Від читача 14:06 Ціни на аналізи в лабораторіях Тернополя. Огляд ринку 13:15 Знімають асфальт та кладуть нову бруківку: на вулиці Торговиці знижують висоту бордюрів play_circle_filled photo_camera 12:46 На «Алясці» чоловік пошкодив чотири автомобілі, припарковані у дворах — поліція play_circle_filled 11:25 Масована атака росії: удару зазнали об'єкти критичної інфраструктури України 11:01 На Тернопільщині через негоду перебої з електропостачанням є у 39 населених пунктах 10:25 У Мінекономіки назвали причини переходу на літній час 09:35 Помер військовослужбовець із Кременецької громади 09:00 29 березня без світла буде одна вулиця в Тернополі 08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up