Чи справді Папа нагородив Путіна

Чи справді Папа нагородив Путіна
Папа Франциск, Путін, зустріч Фото http://www.vita.it/
Хвилю непорозумінь і навіть обурення підняла новина про те, що 10 червня Папа Франциск нагородив Путіна медаллю "Ангел миру". Та, як виявляється, саме нагородження - фейк, а медаль - сувенір-медальйон.

Інформацію про нагородження поширили вже чимало інтернет-ресурсів, а в соцмережах дехто уже натякає, що Папа зрадив українців.

– 10 червня дійсно відбулася зустріч Папи Франциска з президенторм Російської Федерації Володимиром Путіним. Путін на неї запізнився більше, аніж на годину, а говорили вони у бібліотеці Palazzo Apostolico загалом 50 хвилин. Путін подарував Папі зображення храму Христа-Царя, а Папа Путіну – медальйон із зображенням Ангела миру та свою адгортацію, звернення, повчання "Радість Євангелія", – розповідає релігієзнавець і журналіст Володимир Мороз. – Чому певні ресурси назвали медальйон медаллю, а традиційний обмін подарунками – нагородження, запитувати слід в авторів самих статей і власників цих ресурсів. Але загалом ці дії вписуються у лінію масштабної інформаційної війни, котра розгортається довкола подій в Україні. Виглядає так, що хтось свідомо підмінив поняття, а хтось дав собою поманіпулювати. Адже, погодьтеся, італійське слово "medaglia" – "медаль", важко сплутати із "medaglione" — "медальйон". Як і в українській мові, це різні слова.

За словами релігієзнавця, Папа подарував медальйон із натяком, сказавши, що це ангел, який допомагає досягати порозуміння між народами.

Відео дня

– Зауважте, що всю цю символічність добре зрозуміли західні оглядачі. Наприклад, саме у такому ключі написані статті на тему зустрічі Папи і Путіна на Religion News Service, the Guardian чи, наприклад, USAtoday, – продовжує Володимир Мороз. – Гасас на зразок "Папа кинув українців" і "все пропало" розгорівся тільки у нас. І його підтримали ті сили, які й до того були постійними критиками Ватикану. Тобто, все очікувано: коли рушниця висить на сцені під час вистави, вона повинна вистрілити. З'явився привід вкотре розхитати ситуацію на свою користь, це спробували зробити. Тим паче, що подібні дії особливо болюче мали б вдарити по українцях, адже у переддень зустрічі глава УГКЦ  Патріарх Святослав Шевчук закликав Папу бути голосом українського народу. В Україні міжконфесійна конкуренція є дуже відчутною, а спокуса подати своїх опонентів у негативному світлі для декого є дуже значною. Я б сказав, що у цій ситуації навіть великі російські ЗМІ стриманіші, хоч і не всі. Для Путіна ж це – чергова нагода показати передусім росіянам, що він не ізольований на дипломатичній арені.

Щодо самого змісту розмови між Папою та Путіним, то вони, звісно, говорили про Україну.

– Папа закликав щиро працювати заради миру у нашій державі і відновити діалог. Про це заявив речник Ватикану Федеріко Ломбарді, – каже релігієзнавець. – Також було казано про необхідність забезпечити доступ для працівників гуманітарних місій. Але більшість розмови залишилася для нас невідомою, бо пройшла за зачиненими дверима. Тож справедливо, наприклад, відзначає Religion News Service, що невідомо, чи було вказано Росії на її справжнє місце в конфлікті, як це закликали зробити США.

До речі, офіційне повідомлення Ватикану про зустріч можна почитати на його сайті.

Крім Путіна, у свій час подібний медальйон від Папи отримував президент Палестини Махмуд Аббас. Тоді цей жест також витлумачували по різному, зауважує пан Мороз.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Анонім

    діло не у медальонахмедальках,папи після дпарування залізячок і наставляння на путь божий адольфіввовіків і іже з ними, провокували великі війни
  • Дуглас

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
13:15 Знімають асфальт та кладуть нову бруківку: на вулиці Торговиці знижують висоту бордюрів play_circle_filled photo_camera 12:46 На «Алясці» чоловік пошкодив чотири автомобілі, припарковані у дворах — поліція 11:25 Масована атака росії: удару зазнали об'єкти критичної інфраструктури України 11:01 На Тернопільщині через негоду перебої з електропостачанням є у 39 населених пунктах Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 10:25 У Мінекономіки назвали причини переходу на літній час 09:35 Помер військовослужбовець із Кременецької громади 09:00 29 березня без світла буде одна вулиця в Тернополі 08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up