Чотири гектари в Загребеллі продали незаконно

Чотири гектари в Загребеллі продали незаконно

Палац у парку. Так тернополяни називають приватний майновий комплекс посеред «Загребелля» на огородженій території в майже 4,3 га. Ця величезна ділянка завдяки міській владі в 2011 році стала приватною. Та зараз з'ясувалось, що продаж землі – оборудка

У 2011 році Тернопільська міська рада, рішенням №6/14/55 продала у власність 4,2736 га для обслуговування будівель майнового комплексу ТОВ «Бодмін-Україна». Ціна продажу – 2 млн 194 тис. 493 грн, або ж 5210 грн за сотку.

Все б, напевне, нічого, якби більша частина території не була лісом, а в самій схемі відчуження землі не було зловживань та порушень.

«Приватний» кавалок лісу

Відео дня

Вказана земля мала користувача. Комсомольська школа, молодіжний табір «Орбіта», ТОВ «Центр молодіжного співробітництва», ТОВ «Бодмін-Україна»... Схема зміни власників та юридичного статусу – типова для того, щоб державне чи комунальне майно перетворити в приватне. Проте земля, наголошуємо, залишалась міською. Ось цю «несправедливість» і виправили депутати та міський голова попередніх каденцій.

Основне порушення вчинили у 2007 році. Тоді міськрада рішенням №5/7/48 вилучила з користування «Центр молодіжного співробітництва «Київський колегіум» 4,2736 га та надала ділянку ТОВ «Бодмін-Україна». Проте ще в 2006-му «Центр молодіжного співробітництва «Київський колегіум», згідно з даними єдиного державного реєстру юридичних осіб, припинило своє існування. Тобто, офіційно від користування землею не було кому відмовлятися. Уже в 2011-му цю ж землю мерія погодила до викупу ТОВ «Бодмін-Україна». До складу земельної ділянки площею 4,2736 га входить 2,0 га земель, які за державною статистичною звітністю рахувались за молодіжним табором «Орбіта», та 2,2736 га земель, які відносили до земель державного лісового фонду та перебували у користуванні ДП «Тернопільське лісове господарство». Тобто міськрада не мала права продавати шмат лісу площею 2,2736 га. Земельні оборудки помітили громадські активісти та прокуратура. Остання й вимагала в суді скасування рішення міськради, яким продали шмат «Загребелля». В суді першої інстанції програли, але апеляцію виграли.

– Згідно з рішенням суду, земля має бути повернена в комунальну власність. Державний акт про право власності скасували, – каже юрист та громадська активіст Олена Степанова. – Міськрада має звернутись до реєстраторів щодо скасування запису про державну реєстрацію права власності на земельну ділянку. Якщо реєстратори відмовляють, тоді мерія має звернутись до суду про скасування держреєстрації права власності. Крім того, міськрада повинна повернути товариству «Бодмін-Україна» 2 млн 194 тис. 493,6 грн.

Після цього, як зауважує юрист, міськрада має укласти з ТОВ договір оренди землі.

– В оренду можуть віддати виключно землю під об'єктами, тобто знову дати кавалок лісу не можуть, – каже пані Олена. – Максимальна площа, за моїми підрахунками, не більше 2 га. Зрештою, такою ділянкою користувався дитячий табір. Зважаючи на те, що в парку комерційний об'єкт, то й землі потрібно визначити комерційне призначення. Нормативно-грошова оцінка ділянки – 9 млн 757 тис. 845 грн. Тож якщо встановити мінімальну ставку оренди, місто змогло б отримувати від оренди 523 тис. 942 грн на рік.

Щодо відповідальності за оборудки, то їх, як переконана активіст, мали б понести міські ради двох попередніх скликань, а також посадові особи органів Дердземагенства (нині Держгеокадастр – авт.), які погодили акт на право власності на ділянку в чотири з лишком гектари.

– Щодо приміщень, то в приватні руки вони перейшли ще в 1990-х, – говорить пані Олена. – Це було давно, і винних до відповідальності уже не притягнути. Зате зараз можна хоча б захистити парк та інтерес громади.

Слід веде в офшори

Наші журналісти побували в парку. Ділянка в чотири з лишком гектари огороджена, брама замкнена. Територію оберігає охоронець в камуфляжній формі та дві собаки. Також з охоронцем була жінка років 55 з вигляду. Вона, як пояснила, доглядає за приміщеннями і територією. Будівлі, ті що вдалось побачити від брами, оновлені. Є ще збудовані нові. Впустити журналістів на територію люди за брамою відмовились.

– Це приватні об'єкти і приватна територія, – сказав охоронець. – Про жоден суд не чув. До власників контактів не дам, бо не маю. Вони з Києва.

Люди з території запевнили, що майновий комплекс не виконує функції бази відпочинку. Якщо хто і приїжджає, то лише декілька чоловік зі столиці.

ТОВ «Бодмін-Україна» дійсно зареєстрована у Києві. У співзасновниках – громадянин України Бутко Володимир Іванович, акціонерне товариство BODMIN AG (Швейцарія), ТОВ «Кирайн» та «ЛОГІСТИЧНИЙ ЦЕНТР І «ЕТАЛОН» (Київ), кінцевий бенефіціарний власник (отримувач основного прибутку – авт.) Швотцер Петер Герберт (Швейцарія). Розмір статутного капіталу – 60 тис. грн. Основний вид діяльності: надання в оренду й експлуатацію власного чи орендованого нерухомого майна. Керівником ТОВ є Володимир Бутко. Чоловік також є презедентом «Еталону». Із Тернополем його офіційно повязує Тернопільська академія народного господарства (зараз ТНЕУ – авт.), де він навчався. Припускаємо, що й однокурсники, місцеві і при посадах, у чоловіка є... До речі, і Роман Заставний, який був мером в 2007 році і Сергій Надал, який керує зараз, також освіту отримували в сьогоднішньому ТНЕУ.

Ми декілька разів телефонували в «Бодмін-Україна» за номером, вказаним в реєстрі юридичних осіб.

– Керівництва зараз нема на місці, а я не вповноважена давати коментарі, – пояснювала жінка, що брала слухавку. – Залиште свій телефон.

До слова, до державної реєстрації ділянки у парку причетний відділ Держземагенства (нині Держгеокадастру – авт). Лісу, чомусь, там не помітили... Установу тоді очолював тоді Юрій Фролов. Чоловік був фігурантом кримінального розслідування у цій справі. Чиновник поки відсторонений судом від посади і наполягає, що не винен.

Звернулись ми й у міськраду, аби там прокоментували ситуацію та своє бачення.

– Правовідносини, які судом визнані недійсними, припиняються, – кажуть у прес-службі міськради. – Отже, можливість отримання плати за землю може мати місце за результатами прийняття міськрадою відповідних рішень з укладення договорів оренди землі та їх державної реєстрації, договорів за результатами проведення земельних торгів після реалізації власниками нерухомого майна, що розміщене на даній земельній ділянці, права на закріплення землі для обслуговування об’єкту нерухомості. Існує практика вимоги сплати навіть у випадку припинення договорів оренди та здійснення нарахування такої плати за попередніми угодами. Відповідно, ця плата і буде нараховуватись.

Ймовірно, що «Бодмін-Україна» звернулась із касаційною скаргою на рішення апеляції. Таке оскарження не припиняє дії рішення апеляційного суду, тож міській владі вже зараз варто працювати над підписанням договорів оренди на ділянку під об'єктами (крім лісу – авт.). Адже це – десятки тисяч гривень в бюджет на місяць. Після касації, якщо вона буде, ми вимагатимемо від міської влади аби розгородили шмат «Загребелля» площею більше двох гектарів – це парк і він повинен бути доступним для усіх!

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (6)
  • Andriu Andriu

    треба зібратися і спалити тоді буде все законно а якщо відбудують ще раз спалим)
  • Анонім

    Слава Україні!

     Хлопці, не на часі зараз це. Хай грабують! Головне ворога зупинити на сході України... Ви давайте бабло передавайте в АТО, боєприпасів і горючки не вистачає! Навіщо вам парки, ліси, вода і життя...

      Героям Слава!!!
  • дерун

    Ага, то проблем атільки в тому, що "не законно"? Ну то через тиждень другий зроблять все законно, не переживайте.
  • ростислав

    ющенко тоже вчився в ТНЕУ. Може він там планує бджоли розводити
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
13:15 Знімають асфальт та кладуть нову бруківку: на вулиці Торговиці знижують висоту бордюрів play_circle_filled photo_camera 12:46 На «Алясці» чоловік пошкодив чотири автомобілі, припарковані у дворах — поліція 11:25 Масована атака росії: удару зазнали об'єкти критичної інфраструктури України 11:01 На Тернопільщині через негоду перебої з електропостачанням є у 39 населених пунктах Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 10:25 У Мінекономіки назвали причини переходу на літній час 09:35 Помер військовослужбовець із Кременецької громади 09:00 29 березня без світла буде одна вулиця в Тернополі 08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up