Дружбі загрожує ущільнена забудова

Дружбі загрожує ущільнена забудова
Замість металевого павільйону, розташованого у дворі чотирьох будинків, може з’явитися багатоповерхівка із вбудованими приміщеннями. Можлива забудова шокує місцевих жителів, як і рішення влади, що погодила «будівельну оренду»

Мова піде про можливу забудову внутрішнього дворика між будинками №№1,3,5 та 7 на вулиці Карпенка. Нині на цьому місці — бляшана буда.
Саме її власники хочуть «реконструювати» у багатоквартирний житловий будинок із вбудованими приміщеннями.

Мають оренду до 2019 року
Місцеві жителі шоковані, адже новий будинок між чотирма існуючими будинками важко назвати покращенням...
- Балачки про те, що на місці павільйону, який і пунктом прийому склотари був, і цехом із випічки паляниць, хочуть щось будувати, уже роки два ходять, - каже тернополянин Сергій (прізвище відоме — прим. авт.). - Минулого року ми дізнались, що мова йде про багатоповерхівку, а також про те, що власник будки вже має якісь документи. Попитайте людей - усі проти. Ми не дозволимо будувати, що б не пропонували взамін. Наші будинки старі, комунікації теж, не можна такого робити. Плюс нам фактично забудують двір.
Можливість для забудови створили депутати міської ради попереднього скликання. Вони надали ТОВ «Терекономбуд» земельну ділянку у «будівельну оренду».
«Затвердити товариству з обмеженою відповідальністю «Терекономбуд» проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки площею 0,0350 га для обслуговування викупленого нежитлового приміщення з можливістю зміни цільового призначення земельної ділянки під будівництво багатоквартирного житлового будинку з об’єктами громадського призначення за адресою вул. Карпенка, 5....  Надати товариству з обмеженою відповідальністю «Терекономбуд» в оренду терміном на п’ять років земельну ділянку площею 0,0350 га під будівництво багатоквартирного житлового будинку з об’єктами громадського призначення за адресою вул. Карпенка, 5.... Віднести земельну ділянку до земель житлової та громадської забудови...», - йдеться в рішенні Тернопільської міськради №6/47/179 від 25.04.2014 року.
Тобто товариство до 2019 року орендуватиме землю, на якій може будувати. Для початку робіт, згідно із законом, потрібні два кроки: надання містобудівних умов та обмежень міською радою і реєстрація декларації про початок будівельних робіт. Основний крок - містобудівні умови та обмеження - вже зроблений. Їх міська рада надала у листопаді 2015 року, але того ж місяця чомусь скасувала.


Суд може скасувати рішення
“Враховуючи суспільний резонанс, виконавчий комітет міської ради вирішив містобудівні умови та обмеження №595 від 06.11.2015 року забудови земельної ділянки за адресою вул. Карпенка, 5 на будівництво багатоквартирного житлового будинку — скасувати”, - цитуємо дослівно.
Але такий крок чиновників, як вважає депутат міської ради від округу №9 (включає й вулицю Карпенка) Андрій Шкула, не захищає двори людей від забудови. Це, на його думку, нагадує типову схему підігравання забудовнику.
 - Надання ділянки під павільйон більшої у кілька разів площі, аніж сам павільйон, та ще й зарахування території до земель житлової забудови - моральний злочин проти місцевої громади, - каже депутат. - Люди проти ущільненої забудови. Щодо скасування виконкомом міської ради містобудівних умов, то це вже “відкатана схема”. Таким чином мерія знімає із себе відповідальність. Фірмі достатньо через суд скасувати рішення виконкому про скасування містобудівних умов і все - вони зможуть будувати. Тобто у судовому порядку забудовник закріпить свої права. Значно мудрішим, з боку міської ради, було б обмеження площі ділянки, аби вона була призначена лише для обслуговування павільйону, а не для будівництва. Та цього не зробили...
Як приклад “маневру” зі скасування містобудівних умов через суспільний резонанс депутат наводить приклад ділянки площею 39 сотих на перехресті вулиць Миру -Дружби. Мова — про сквер та стоянку.
- На цьому місці депутати надали містобудівні умови на будівництво готелю та автомийки, - говорить пан Шкула. - Потім почався спротив громади, бо ж там сквер, а відтак ніхто не хоче мати автомийку під вікнами. Тоді виконком скасував містобудівні умови, а орендар звернувся до суду. Суд відновив його право, і зараз влада “розводить” руками. Мовляв, зробили, що могли. Тому такі проблеми, як на Миру чи Карпенка, потрібно вирішувати не окозамилюванням, а так, щоб громада чітко розуміла і знала: земля під захистом і новобудови там не буде.
Ми отримали коментар від «Терекономбуд» щодо будівельних намірів.
 - Ми не планували великої багатоповерхівки, - сказав представник ТОВ. - Максимум чотири поверхи. Існуюча будівля в поганому стані, а тому вирішили звести будинок. Всі дії будем погоджувати з мешканцями. Якщо люди будуть проти чотирьох поверхів, обмежимося трьома чи двома. Шукатимемо компроміс з людьми.
Про подальший перебіг будівельного конфлікту інформуватимемо наших читачів.
 

Відео дня

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Микола Унгурян

    а хіба можуть змінити цільове призначення без розроблення детального плану території?

    Хоча тернопільська міська рада може все що хоче - їм давно закон не писнаий

    Зыкин Павел reply Микола Унгурян

    На Карпенка 4 вже "озеленюють" двір, зрізали з жеку липу, яка нікому не мішала на Карпенка 7 почали зрізати яблуні

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
09:01 Рум’яні пиріжки: як приготувати смачні та пишні смаколики без дріжджів на кефірі 22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up