Межі встановили, а сам парк – для забудови

Межі встановили, а сам парк – для забудови
Тернопільський парк ім. Шевченка – одне з улюблених зон відпочинку місцевих жителів. Але насправді це – земля для “будівництва та обслуговування об'єктів рекреаційного призначення”
Землею “для будівництва та обслуговування об'єктів рекреаційного призначення” офіційно є тих 16,3436 га біля Ставу, які тернополяни вважають парком імені Шевченка. У цьому може пересвідчитися кожен, хто загляне до Публічної кадастрової карти України.

Отож, шукаємо на мапі парк ім. Шевченка і клацаємо курсором на відповідній ділянці – її кадастровий номер - 6110100000:02:021:0028. Ресурс одразу видає дані, котрі можуть здивувати жителів міста, звиклих до прогулянок біля водойми із мальовничими краєвидами. Перше, що кидається у вічі – тип власності землі під парком не визначений. Друге – її цільове призначення “07.01”. Дивують, звісно, не цифри, а те, що “07.01”, згідно з класифікацією видів цільового призначення земель, є кодом ділянок, відведених “для будівництва та обслуговування об'єктів рекреаційного призначення”. Це – за наказом Державного комітету із земельних ресурсів № 548 від 23 липня 2010 року. За цією ж класифікацією, парки, які належать до земель загального користування, мають код “18.00”, а різного роду парки, що входять до природно-заповідного фонду отримують коди, починаючи від “04.01” і завершуючи “04.11”.

Справді, парки “Топільче” і “Національного відродження”, згідно з тією ж кадастровою картою, перебувають у комунальній власності і їх цільове призначення – “землі загального користування”. Парк “Загребелля” у його частині біля Ставу, який тернополяни ще називають Кутківецьким лісом, офіційно належить до зони “01” – природоохоронної. А от парк Шевченка – ні. Він, нагадаємо, – “для будівництва та обслуговування об'єктів рекреаційного призначення”.

Статус змінювати не будуть

Відео дня

За роз'ясненнями про статус одного з улюблених місць відпочинку і проведення дозвілля тернополян ми звернулися у відділ земельних ресурсів. Адже можна припустити, що у земельників, які працюють під прискіпливим і справедливим контролем обранців тернополян – міського голови й депутатського корпусу – просто поки не дійшли руки до парку ім. Шевченка. Сподівалися, що ось-ось і жителі міста зможуть бути впевнені, що цьому клаптику природи нічого не загрожує. Що тут – приміром на Єлєсях – не з'являться якісь дерев'яні будиночки, мангали з димом...

У запиті ми поцікавилися: 1. На якому етапі перебуває робота з визначення типу власності ділянки з кадастровим номером 6110100000:02:021:0028? 2. Чи заплановані зміни цільового призначення ділянки з кадастровим номером 6110100000:02:021:0028?

Але відповідь була, як то кажуть у політиці, “асиметричною”: виявилося, що теперішню міськраду поточний статус парку влаштовує.

“Рішенням міської ради від 17. 08. 2012 р. № 6/23/127 надано земельну ділянку загальною площею 16,3436 га управлінню культури і мистецтв Тернопільської міської ради (ід. Код 02230572) в постійне користування для будівництва та обслуговування об'єктів рекреаційного призначення парку ім. Т. Г. Шевченка. Згідно з вимогами чинного законодавства, земельна ділянка відноситься до комунальної власності. Інформація щодо зміни цільового призначення зазначеної земельної ділянки відсутня”, – йдеться у віповіді відділу земресурсів за підписом його начальника Віктора Кібляра.

Таким чином парк ім. Шевченка є таким парком, який є землею для “будівництва та обслуговування об'єктів рекреаційного призначення парку”. Логіка – вражаюча!

Причини для побоювань

Звісно, що можна заспокоювати себе. Мовляв, з відділу запевнили, що це комунальна власність. Та й передали землю у користування управління культури і мистецтв... Проте сподіватися, що у планах керманичів міста щодо парку ім. Шевченка є одні тільки “культура і мистецтво”, що комунальники насправді готують для тернополян креативні атракціони біля Ставу, не випадає навіть у цьому випадку. Скепсису додає уже тільки один погляд у минуле, в 2013 рік, а саме у рішення міськради, яке демонструє, для чого й кому уже пішла частина паркової землі. 6/25/28 “Про надання дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки площею до 0,19 га за адресою вул. Замкова, 6А ТОВ «Акватер».

“В рішення внесено доповнення відповідно до рішення міської ради від 20.12.2012р. №6/27/109. Розглянувши звернення товариства з обмеженою відповідальністю «Акватер», керуючись ст.12, 120, 123, 124 Земельного Кодексу України, Законом України «Про оренду землі», враховуючи висновки постійних комісій з питань містобудування, з питань природокористування, приватизації, продажу та оренди землі, міська рада ВИРІШИЛА:

Дати дозвіл товариству з обмеженою відповідальністю «Акватер» (ід.код) на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки площею до 0,19 га для обслуговування та реконструкції з надбудовою нежитлової будівлі кафе-бару «Назарія» за адресою вул. Замкова, 6а з наданням в оренду терміном на десять років”, – читаємо у документі.

Далі йдеться, що це здійснено, у тому числі, за рахунок земель управління культури і мистецтв Тернопільської міської ради – 0,1046 га (землі рекреаційного призначення, в тому числі – землі які використовуються в комерційних цілях – 0,0201 га, землі змішаного використання – 0,0845 га), за рахунок земель міської ради, не наданих в користування та не переданих у власність – 0,0854 га (землі житлової та громадської забудови, в тому числі землі, відведені під будівництво (будівництво на яких не розпочато – 0,0854 га).

Можуть віддати ще

Як бачимо у рішенні, ТОВ “Акватер” отримало і землі рекреаційного призначення.

Згадане підприємство, до речі, зареєстроване на тій же Замковій, 6А і його засновник – Ярослав Михайлович Гладкий, син побратима міського голови Сергія Надала, депутата міської ради, голови земельної комісії міськради, власника та орендаря декількох ділянок у місті Михайла Гладкого.

Закріплення статусу парку ім. Шевченка як землі для забудови напрочуд резонує із такими діями обранців тернополян. А з огляду на те, що у відділі земресурсів нам відповіли, що про наміри зміни цільового призначення невідомо, то існує імовірність, що згодом ще частину парку дадуть “під рекреацію”. Звісно, негарно було б промовчати, що міськрада таки затвердила межі парку ім. Шевченка. Та це зовсім не заважає роздавати землі – просто є межі. А всередині ділянки можна зробити багато чого: головне – з “рекреаційним призначенням”.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Анонім

    мудаки... гребуть все що бачать...
  • Олег Фостяк

    Перш за все маю нагадати панам, що заклади ресторанного типу не є обєктами рекреаційного призначення.
  • Микола Унгурян

    нічого дивного - "патріоти" рулять.
  • Freemason Yura

    Надал розуміє що біля озера шо не пободуєш-окупиться!

    Приклад цього - ресторан Назарія,котрий по документах належав Гладкому,фактично керувала там всім Надала жінка.

    За оперативною інформацією ресторан був проданий київським людям за 1,5 млн доларів!!!!

    І так деребаниться вся земля !!!!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
12:01 ТОП вакансій тижня з високими зарплатами та хорошими умовами 11:30 Чи має шанс 2024-ий рік бути мирним? Що думають українці(ОПИТУВАННЯ) 10:50 ВЛК для людей з інвалідністю: кому треба пройти повторно і кого розраховують мобілізувати 10:15 Рідні полеглих Героїв отримали відзнаки «Почесний громадянин міста Тернополя» photo_camera Від читача 08:18 Ефективна співпраця на допомогу людям 09:35 У Чорткові з'являться сонячні електростанції за пів мільйона євро 09:00 НБУ підвищив офіційний курс долара 08:00 У Тернополі мають відремонтувати дорожнє покриття на шести вулицях 22:00 У Зарваниці відбудеться Хресна дорога 21:00 Житлова субсидія на неопалювальний сезон: кому призначать автоматично, а кому — за заявою 20:00 У Тернополі ймовірно отруїли собаку: тварина померла дорогою до ветеринара 19:00 Посмертні нагороди вручили рідним полеглих воїнів з Тернопільщини photo_camera 18:00 100-літній ювілей відзначила довгожителька з села Конюхи 17:05 На фронті загинув військовослужбовець з Великоберезовицької громади 16:50 Салон краси «RIDANA» – ваш незмінний бюті-помічник! (новини компаній) 16:20 У Тернополі відбудеться фестиваль «Великодні мотиви» 15:35 100 років виповнилося довгожительці з Тернопільщини 14:35 Військовий зробив символічний удар по мʼячу у матчі «Нива» Тернопіль — «Чернігів» 14:00 16 квітня не буде води на Подільській, а 18 квітня — на Новому Світі 13:25 Військова прокуратура розслідує напад з ножем у Бережанах — потерпілий у реанімації
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up