Міськрада береже від громади комунальні «таємниці»

Міськрада береже від громади комунальні «таємниці»
Які суми "крутяться" у комунальних підприємствах міста, а головне, що від того отримує міська казна – таємниця "за сімома замками". Судячи з витрат бюджету на комунальні підприємства, окремі з них офіційно дуже бідні

Які заробітки комунальних підприємств міської ради, який у них офіційний рівень збитковості, скільки грошей на їхню роботу витрачає міський бюджет — з'ясовуємо не перший місяць.

Інформацію збираємо по крихті, бо ж міська влада, схоже, не зацікавлена у прозорості.

Комунальні підприємства – окремі юридичні особи, створені міською радою задля ефективності роботи, обслуговування міста та населення, реалізації програм та задумів міськради.

Відео дня

"Чорні діри"

До 2013 року комунальні підприємства Тернополя, згідно з рішенням міськради, повинні були сплачувати до міського бюджету 50% свого чистого прибутку, але сплат до 2011 року (судячи з даних податкової за 2009-2014 рр. – прим. авт.) не було. У 2013-му міськрада зменшила розмір сплати до 30%. Разом з тим, яку суму впродовж останніх років заплатило те чи інше комунальне підприємство, - невідомо. У редакції наявні лише узагальнені дані щодо кількох КП.

- У Тернополі є два десятки комунальних підприємств. Окремі - у кращих умовах, ніж бізнес, - каже тернополянин Вадим Савка, який цікавиться бюджетом міста. - КП "Масив" та "Тернопільбудінвестзамовник" гектарами безоплатно отримують міську землю і ведуть будівництва. КП "Матеріально-технічного забезпечення" збирає гроші на ринках. КП "Тернопільводоканал" – монополіст на ринку з високими тарифами, а "Об’єднання парків" здає в оренду десятки ділянок під торгівлю та сферу послуг. А які у них офіційні прибутки? Чому цієї інформації немає у вільному доступі? Моя думка така: комунальні підприємства зумисне офіційно збиткові, аби в бюджет давати копійки. Натомість мільйони осідають у тих, у кого треба. Це „чорні діри”, де, підозрюю, ведеться шалений дерибан.

Просто футболять

Скільки яке КП сплатило до бюджету, ми запитували інформаційним запитом у міськради. Цікавилися підприємствами, які, на нашу думку, мали б приносити місту гроші. Та відповіді не було. Чиновники "відморозилися" і пояснили, що, згідно з Податковим кодексом України та постановою Кабміну, контроль за справленням цього податку поклали на органи податкової служби. Чи то у міськраді не знають, скільки отримують від КП, чи розповідати громадськості не хочуть – невідомо. Тож ми звернулись у Тернопільську об'єднану податкову інспекцію та запитали про гроші. На двох аркушах отримали відмову з посиланням на купу законів, інструкцій та постанов. Одна з норм закону, якою мотивували відмову в наданні інформації - ч. 2 ст. 6 ЗУ "Про доступ до публічної інформації". Тобто розмір відрахувань комунальними підприємствами в бюджет зарахували до категорії інформації "з обмеженим доступом". Вказаний пункт закону говорить:

«Обмеження доступу до інформації здійснюється відповідно до закону при дотриманні сукупності таких вимог: 1) виключно в інтересах національної безпеки, територіальної цілісності або громадського порядку з метою запобігання заворушенням чи злочинам, для охорони здоров'я населення, для захисту репутації або прав інших людей, для запобігання розголошенню інформації, одержаної конфіденційно, або для підтримання авторитету і неупередженості правосуддя; 2) розголошення інформації може завдати істотної шкоди цим інтересам; 3) шкода від оприлюднення такої інформації переважає суспільний інтерес в її отриманні».

Мабуть, розголос таких даних, вважають податківці, і державу зруйнує, і кордони пересуне... Третя інстанція, де ми шукали гроші, — казначейство. З допомогою цієї держустанови, зазвичай, відбуваються фінансові операції державних та комунальних підприємств. Казначейство обслуговує місцеві бюджети. Та з міського казначейства нас "послали" знову у податкову... Звернулись ми й до казначейської служби в області. Там вдалось отримати лише інформацію щодо фінансування з міського бюджету видатків окремих комунальних підприємств (див. табл.). Призначення грошей різне: від внесків до статутних капіталів підприємств та фінансування цільових фондів, до видатків на благоустрій. Тобто замість давати гроші в бюджет, КП їх забирають. Сподіваємося, міська рада таки покаже реальну ситуацію та прибутковість чи збитковість комунальних підприємств. Адже окремі з них "орудують" десятками мільйонів і мали б бути дуже навіть прибутковими.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Анонім

    Ви хоча б перевіряйте інформацію. До 2011 року сплати частини чистого прибутку не було, а він відносився на поповнення статутного капіталу (згідно рішень міської ради)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
12:35 У Тернополі чоловік продавав наркотики під виглядом електронних сигарет 12:01 Яку роботу пропонують в Тернопільському центрі зайнятості 11:30 Чи має шанс 2024-ий рік бути мирним? Що думають українці(ОПИТУВАННЯ) 10:50 ВЛК для людей з інвалідністю: кому треба пройти повторно і кого розраховують мобілізувати Від читача 08:18 Ефективна співпраця на допомогу людям 10:15 Рідні полеглих Героїв отримали відзнаки «Почесний громадянин міста Тернополя» photo_camera 09:35 У Чорткові з'являться сонячні електростанції за пів мільйона євро 09:00 НБУ підвищив офіційний курс долара 08:00 У Тернополі мають відремонтувати дорожнє покриття на шести вулицях 22:00 У Зарваниці відбудеться Хресна дорога 21:00 Житлова субсидія на неопалювальний сезон: кому призначать автоматично, а кому — за заявою 20:00 У Тернополі ймовірно отруїли собаку: тварина померла дорогою до ветеринара 19:00 Посмертні нагороди вручили рідним полеглих воїнів з Тернопільщини photo_camera 18:00 100-літній ювілей відзначила довгожителька з села Конюхи 17:05 На фронті загинув військовослужбовець з Великоберезовицької громади 16:50 Салон краси «RIDANA» – ваш незмінний бюті-помічник! (новини компаній) 16:20 У Тернополі відбудеться фестиваль «Великодні мотиви» 15:35 100 років виповнилося довгожительці з Тернопільщини 14:35 Військовий зробив символічний удар по мʼячу у матчі «Нива» Тернопіль — «Чернігів» 14:00 16 квітня не буде води на Подільській, а 18 квітня — на Новому Світі
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up