Генплан новий - гріхи старі?

Генплан новий - гріхи старі?
Увага! Влада намагається тишком-нишком "протягнути" зміни до генерального плану міста, за якими узаконять раніше віддані під будову зелені зони, зменшать парки, роздерибанять території комунальних підприємств, позбавлять місто інвесторів

Міська влада до 14 жовтня «обговорює» з громадою зміни до генерального плану Тернополя. Обговорюють у кабінеті управління архітектури чи через електронну адресу.

Якщо затвердять у такому вигляді, як хочуть, у місті п'ять років (зміни можна вносити лише раз на п'ять років — прим. авт.) будуть дозволені ущільнені забудови, дерибан землі комунальних підприємств, забудова прибережних та зелених зон.

Архітектори генплану не бачили

Відео дня

Оголошення про громадське обговорення змін до генплану, а по суті, створення нового генплану, з'явилось на сайті міськради у вересні. Там же і розмістили документ зі змінами та пояснювальну записку. Проте в графічних матеріалах, як кажуть фахівці, навіть професіонали «ногу зламати можуть». У пояснювальній записці, де мали би чітко розписати зміни, є лише загальна інформація та інструкція, як внести зауваження. Архітектори міста й області, а також фахівці земельної сфери наголошують: те, що пропонують громаді, і спосіб, в який «обговорюють» зміни,  – фікція, яка «вилізе боком» громаді.

Новий генплан фахівці почали аналізувати на зустрічі спілки архітекторів. Перша зустріч відбулася 2 жовтня. Вона була координаційною. З часом архітектори підготують детальний звіт та рецензії щодо порушень і змін, запропонують корективи.

– Формат обговорення змін до генплану мав би бути простим і прозорим: старий генплан, новий генплан, експертна доповідь, пропозиції і зауваження фахівців та громади, – каже голова Спілки архітекторів Олег Головчак. – А той спосіб обговорення, який пропонують, – це окозамилювання. З тих генпланів, що на сайті міськради, навіть фахівці нічого зрозуміти не можуть. Скидається на те, що обговорення і зміни приховують від громади. Ну що це таке? Мовляв, підіть в управління, і вам там щось покажуть, а ви щось скажете. Що покажуть? Ми самі справжнього генплану не бачили, бо не дають.

Зміни до генплану, пояснюють фахівці, в ідеалі готують так: міська влада п'ять років думає, як розвинути місто. Придивляється до ділянок, розглядає їх переспективи, планує загальний і комплексний розвиток територій. При цьому жодних рішень не приймає. Потім радиться з експертами та фахівцями, обговорює задум із громадою, змінює генплан і тоді освоює землі.

– У Тернополі все навпаки, – каже пан Головчак. – Зараз у генплані роблять зміни, які вже відбулися у минулі роки. Тобто ті землі, яких не мали б нікому давати і не мали б забудовувати, бо це суперечить діючому генплану, освоїли, а тепер узаконюють. Крім того, пропихають ще декілька оборудок. Це кримінальна справа, а місто – без перспектив...

Землі на 200 мільйонів

Порушень у тій пропозиції, яку підсовують громаді, - не одне і не два.

– Навіть без глибокого аналізу у тому "документі", який виставили на сайті, вже побачив близько півсотні порушень земельного, природоохоронного, архітектурного, екологічного, містобудівного законодавства, – стверджує архітектор Олег Заліщук. – У цьому пропонованому генплані немає концепції розвитку міста, зокрема не передбачено промислового розвитку. А як інвесторів залучати? На жаль, у Тернополі є проблема – крутять із землею. Навіть коли ми спілкою чи на містобудівній раді говоримо про земельні або архітектурні порушення, нас не чують. Яскравий приклад – будова біля залізничного. Там є більше 20 порушень різних законів, тому така забудова неможлива. Проте будівлю добудовують.

Масштаби земельних оборудок, за словами співрозмовника, колосальні.

– Можливо, громада не розуміє всієї відповідальності моменту і тих втрат, яких уже зазнало і ще зазнає місто, – говорить пан Заліщук. – Приміром, ми приблизно порахували, що землі, віддані міською радою поза аукціоном через різні схеми, згідно з грошовою оцінкою, коштують близько 200 мільйонів гривень. На аукціоні суми можна було подвоїти чи потроїти.

Старий генплан, як наголошують архітектори, у Тернополі засекречений. Той документ, який висів і висить на сайті міськради, – неоригінальний, кажуть фахівці. За їхніми словами, там часто щось змінюють та домальовують, хоча це службова підробка. Тому зараз неможливо  порівняти те, що є, і те, що пропонують.

– З того, що одразу серед пропозицій генплану кидається в очі, - розробка змін у частині Кутківців і Пронятина, а саме на землях колишнього радгоспу "Тернопільський", нині він - дослідне товариство ТНЕУ "Наука", – каже фахівець земельної сфери Михайло Федишин. – Ці землі – державної власності. Крім того, є скандальне питання незаконного призупинення розпаювання тих земель. Тому те, що місто там пропонує зміни й оплатило за розробку й нанесення тих змін, – грубе порушення. Тобто ділять не своє. Крім того, на цьому новому плані не відображені природоохоронні зони ані річки, ані Ставу, ані небезпечних об'єктів. Частково залізли на чужі території. Наскільки мені відомо, то навіть межі міста, зображені на цьому генплані, ні з ким офіційно не погодили. Це основні порушення, але ж є десятки змін у місті, які можуть нашкодити громаді.

Межі парків були

Окремою темою для розмови стали парки і зелені зони міста, бо ж те, що робила влада з парками та скверами, і те, що планують у змінах до генплану – злочин проти громади, вважають екологи.

– У 1994-му чи 1995-му році міськрада визначила межі парків і подала на затвердження обласній раді, – каже колишній архітектор міста Василь Будзик. – Таке затвердження відбулось. Тобто парки мали межі і змінювати їх можна було лише через Верховну Раду.

Проте міська влада, схоже, "забула" про таке затвердження і перекроїла частину парків.

– Ця міська рада затвердила не межі, а площу парків, – говорить Олег Заліщук. – Така маніпуляція дозволила залишити за межами десятки гектарів насаджень, які пішли і підуть під забудову.

Екологи і громадські активісти такі попередні дії, які зараз хочуть приховати новим генпланом, називають злочином проти громади.

- Пам'ятаєте скандал з екоготелем у парку Національного відродження? – каже еколог, громадський активіст Олександр Філь. – Тоді під тиском громади влада скасувала містобудівні умови й обмеження. Але ж подивіться у новий генплан: та ділянка - під забудову. Також забудові підлягає весь стадіон "Текстерно", уся зелена зона навпроти магазину "Прогрес". І таких ділянок дуже багато!

Одна з найбільших загроз нависла над "Загребеллям".

– Мені відомо, що мерія готує проект визначення меж "Загребелля", – говорить пан Філь. – Так от, згідно з задумом, близько 40 гектарів відріжуть під забудову. За часи незалежності там уже віддали близько 80 гектарів. І справа не в п'яти роках, а в десятках років. Бо те, що побудують, зруйнує нормальний життєвий простір міста і городян.

Справжнього генплану не показали

Ключовим для грунтовного та повного аналізу пропонованих у документі змін є діючий генплан. Не той, що розміщений на сайті, а оригінальний. От за ним і вирушили 5 жовтня архітектори міста в управління архітектури міськради. З собою покликали нардепа Тараса Пастуха, аби документ точно дали. Бо ж раніше прохання архітекторів результату не дало. Та й цього разу подивитися на генплан, затверджений у 2010 році, люди не змогли.

– Паперовий варіант – тільки для службового користування, – каже начальник управління архітектури, містобудування та кадастру міської ради Василь Бесага. – Він перебуває у секретному відділі. Треба писати звернення на ім’я міського голови. Якщо він дає резолюцію, тоді ми можемо викликати «секретчика», який надасть документ.

Тож усім, хто цікавиться потенційними змінами, доступні тільки варіанти, що розміщені на сайті міськради. Наразі, щоби дізнатись про суть змін, в управлінні архітектури пропонують  самостійно порівняти старий і новий плани. І всі зацікавлені у затвердженні своїх пропозицій, як переконують у мерії, можуть подати заявки. Однак конкретну кількість заявок і термін їх надходження так і не озвучили.

– Ми подали в «Діпромісто» прохання про внесення змін до Генплану Тернополя, – продовжує пан Бесага. – Подали ті заявки, звернення від юридичних та фізичних осіб і різних структур, що надіслали на ім’я міського голови. На даний час вони («Діпромісто» – прим. ред.) розглянули питання щодо внесення змін, дали нам в електронному варіанті графічну частину. Цього тижня «Діпромісто» офіційно представить містобудівну документацію із запропонованими змінами. Там буде чітко зазначено розробниками, хто звертався, кому позитивно вирішили питання, кому відмовили, бо десь є суперечності щодо закону. Буде таблиця з відображенням усіх цих змін.

Відтак пан Бесага запевнив архітекторів, що невдовзі всі охочі дізнатись більше про зміни зможуть це зробити. Інформацію про те, що щось приховують, називає некоректною.

– Паперовий варіант, який перебуває у «секретному» відділі, і той, який розміщений на сайті, – ідентичні, – переконує пан Бесага.

На розміщеному на сайті, за словами чиновника, немає тільки тієї інформації, що призначена для службового користування.

Також Василь Бесага запевнив журналістів, що пояснювальна записка до пропонованих змін, розміщена на сайті міськради, є коректною та вичерпною. Тож, якщо вірити посадовцю, на двох аркушах із загальною інформацією є все, що варто знати про зміни до генплану, які збирали п'ять років...

До цієї теми ми ще обов'язково повернемося, адже архітектори та земельники проводять аналіз, депутат запитом проситиме генплан, а громадські активісти та організації готові навіть міськраду блокувати, якщо влада спробує такі зміни затвердити. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Олег Фостяк

    Я би нагадав усім хто обманює тернополян і допомагає Надалу це робити, що комуністи, методи котрих, я бачу ви обожнюєте, все таки опинились на смітнику історії, А усім хто піддасться на цей неймовірний обман, згадати долю тих хто не чинив спротиву більшовикам і був змушений потім ховати своїх рідних від репресій, голоду, та непомірної марної праці, а купка партійних функціонерів  потім пожирали один одного, це була Божа кара. Дивлячись на бігборди міського голови не можу зазначити що їх треба читати навпаки, саме це і є правда котру від вас приховують. Якщо не повернутись до затвердженого генплану, котрий від Вас, по злодійськи ховають, місто, а за ним область будуть знищені.
  • Микола Унгурян

    цікаво чи Бесага кожного разу бігає до "секретчика" коли потрібно видати містобудівні умови та обмеження?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up