Підліток загинув, а чиновник "не винен"

Підліток загинув, а чиновник "не винен"
Поважна посада, наявність грошей, впливові друзі – ці бонуси, схоже, не лише допомагають якісно жити, а й захищають від проблем. Навіть від дуже серйозних проблем, як ось вбивство підлітка на дорозі...

Втрата дитини... Це трагедія, яку навіть уявити важко, а якщо й починаєш уявляти, то емоції розривають. Цей біль від роздумів – навіть не сота частина страждань, які пережили батьки Юри Ящука. Хлопцю було лише 17 років.

Того злощасного вечора, 19 січня 2015 року, він гуляв вулицями Шумська з 15-ти річною подругою Іриною. На підлітків наїхав Мерседес. Водій втік з місця аварії.

Відео дня

Автомобіль керівника лісгоспу

Зараз, як переконує батько загиблого, справу заминають, а причетний чиновник на волі та ходить на роботу.

– Моя дитина десь о сьомій вечора йшла по узбіччю на одній з вулиць Шумська, – розповідає батько загиблого Володимир Ящук. – Гуляв разом з подругою Іриною. Йшли за напрямком руху. Біда сталась близько 19.30. Дітей зачепив Мерседес Р-класу (мінівен – авт.). Ту аварію бачив чоловік з нашого району. Машина вдарила дітей, нею почало виляти. Транспорт виїхав на зустрічну смугу і зупинився. З машини, з боку пасажира, хтось вийшов, подивився здалеку, не підходячи до дітей, сів – і авто поїхало...

Очевидець зайшов до хати, яка була найближче, і попросив людей викликати швидку. Номеру автомобіля не роздивився, бо ж було темно (освітлення на тій ділянці слабке – авт.), йшов сніг. Швидка допомогти хлопцеві не змогла. Підліток отримав масові забої, переломи, відкриту травму голови. Дівчина вижила, її забрали в реанімацію з численними травмами.

– Ще один свідок, який проходить у справі, їхав в сторону Шумська з боку Кременця, – розповідає пан Ящук. – Він бачив, як назустріч йому їхав чорний Мерседес з розбитим передком і склом. Вже коли чоловік доїхав до місця трагедії, він зрозумів, що й до чого. Там вже були правоохоронці. Почали розшук машини. Уже біля другої ночі автомобіль знайшли. Він належить начальнику Кременецького лісгоспу Сергію Барану. Тоді і почалось найгірше – заминання справи.

Батько загиблого хлопця винуватить водія не так за наїзд, як за те, що втік з місця і залишив дітей помирати, а зараз відмазується.

– Баран дав свідчення, що він перебував в Шумську на нараді з представниками різних лісгоспів, – розповідає батько Юри. – Написав, що трохи випив, а тому викликав дружину з Кременця, яку привіз її батько. Приїхала дружина, згідно з поясненнями, близько 17 години. Дочекалась чоловіка, сіла за кермо і повезла додому.

Після аварії, коли в районі почався шум, до пана Ящука телефонували різні люди і розповідали, що нарада лісників закінчилась святкуванням. Побували не в одному барі.

– Офіційно люди не хочуть того говорити, бояться, бо ж то не останній чоловік в районі, – каже батько. – Бачили, як в автомобіль той лісник сідав сам – за кермо... Ніякої жінки не було. Та й яка могла бути жінка? Тоді вона була на шостому місяці вагітності. Ви думаєте, вагітна буде добиратися з Кременця в Шумськ, чекати дві години, поки чоловік відсвяткує і везтиме його додому? Я в це не вірю! На жінку, думаю, спеціально переклав вину, бо ж була вагітна, вже має трьох дітей. Її ж не посадять. Максимум – умовно дадуть.

У матеріалах справи батько хлопця читав і пояснення жінки пана Барана. Вона зазначає, що була за кермом.

– У справі написано, що жінка їхала, відчула удар та зупинилась, – переповідає Володимир Ящук. – Подумала, що збила якусь собаку. Чоловік у той час нібито спав на задньому сидінні. Приїхали додому, розбудила чоловіка, і пішли з ним до хати. Тільки коли приїхали міліціонери, люди зрозуміли, що щось сталось. Як? Розбитий перед, побите скло. Того не бачили? Спокійно пішли спати? Тої версії зараз і тримаються. У справі з'являються нові покази від жінки, нібито перед нею їхало якесь авто. Хоча у перших свідченнях того не було. Свідків допитують вже "по третьому" колу. Але ж то час. Люди щось забути можуть, а це використають.

Свої поняті, затягування, тиск

Чоловік вважає, що справу замнуть, а покарання не буде. Розслідування триває від січня. Нікому не висунули підозру, не оголосили, каже батько, запобіжних заходів.

– Адвокат тої сторони – пані Сідорова, – говорить чоловік. – Вона дуже дорогий і впливовий адвокат у Кременці. Її чоловік – прокурор Тернополя Віталій Сідоров. Справу зараз веде обласна прокуратура, але я не вірю, що нема якихось впливів і що працюють об'єктивно. Прокуратура розслідує від березня. До того розслідувала обласна міліція. Але слідство нікуди не рухалось. Ми писали скарги в Київ, тому і передали прокуратурі. Тягнуть не випадково. Свідчення, допити, експертизи – все це було вже за місяць після аварії, але результату ніякого.

До роботи прокуратури в чоловіка також є претензії та підозри.

– Слідчий від прокуратури Декайло О. П., – говорить батько. – Я написав вимогу, щоб бути присутнім на допитах і відтвореннях. За законом так можна. Два місяці тому був повторний допит Ірини, яка того вечора була з сином. Тоді Декайло повідомив, що за тиждень буде відтворення на місці аварії. Приїхав аж за два місяці... При тому мені не повідомив. Позвонила родичка тої дівчини. Я приїхав. Був слідчий шумської прокуратури, адвокат дівчинки, пан Декайло, двоє понятих. Понятими взяли чоловіка з браслетом, який відслідковує рух. Тобто, з-під арешту домашнього, певно. Друга понята – дівчина. Вона, як з'ясував потім, – родичка працівниці нашої міліції. Тієї самої працівниці, яка була на місці аварії, а потім їздила до Іри в лікарню та казала підписати схему, в якій було намальовано, шо діти йшли не по узбіччю, а по проїзджій частині...

Ситуацію з понятими батько хлопця вирішив на місці – запросив людей із зупинки транспорту неподалік місця відтворення бути понятими.

– На відтворенні слідчий просто морально знущався з дівчинки та тиснув на неї, – розповідає Володимир Ящук. – Іра сказала, що пам'ятає удар і як прокрутилась над машиною. Встигла побачити силует чоловіка за кермом. А слідчий почав "жартувати": "Ви як пташка, пролетіли і все роздивилися?". Потім почав заганяти дитину тим, що вона не знає, що таке капот, що таке багажник, крило, бампер. Це ж дівчина, дитина...

Голова лісництва, розповів батько загиблого, виходив на зв'язок.

– Він дзвонив, казав "я не хотів", говорив, що шкодує..., – пригадує батько. - Я йому коротко відповів: "Ти не людина, ти – кат. Ти збив дітей, залишив їх вмирати і втік". Після того він не дзвонив. Виходили вони і на ту дівчину, гроші пропонували. Батьки не взяли. Маючи владу, знайомства і гроші, людина думає, що вийде "сухою з води". Так не буде. Мене вони не куплять, і я не залишу того. Я розумію, що дитину до життя ніхто не поверне. І від того, що когось можуть посадити, біль не пройде. Я змирився з втратою, але я не змирюся з тим, що все замнуть. Справедливості я доб'юсь все одно...

Прокуратура запевняє...

Коли фініш в розслідуванні справи та чому зі сторони рідних загиблого є нарікання, ми запитали у слідчого в особливо важливих справах прокуратури області, пана Декайла.

– Коментувати не маю права, – коротко пояснив чоловік. – Краще зверніться до прес-служби за інформацією.

Звернулися. "Прокуратура області здійснює досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом вчинення резонансного ДТП, яке трапилося 19 січня 2015 року на Шумщині. На даний час слідчим відділом прокуратури проводяться слідчі дії з метою повного, всебічного та об’єктивного дослідження усіх обставин кримінального провадження. Зокрема, призначено проведення комплексної автотехнічної, транспортно-трасологічної та судово-медичної експертизи для встановлення обставин ДТП. Розслідування кримінального провадження знаходиться на стадії завершення, винна особа у вчиненні зазначеного злочину буде притягнута до передбаченої законом кримінальної відповідальності. Хід розслідування перебуває під особистим контролем прокурора області" – йдеться в коментарі від прокуратури, який оперативно надіслали. Хто саме понесе відповідальність, на жаль, не уточняють.

Хотіли ми отримати і коментар директора Кременецького лісгоспу Сергія Барана. Проте застати чоловіка на місці не вдалось. Тож залишили працівникам номер і пояснили, чого хочемо. Але він не перетелефонував. Наші дзвінки наступного дня також залишилися без результату – "керівник не на місці". Ми готові вислухати та висвітлити позицію чоловіка, щоправда маємо й декілька запитань, на які попросимо відповісти...

Сподіваємось, що правоохоронці, як і обіцяли, проведуть своє розслідування "всебічно та об'єктивно", і винна особа понесе відповідальність. Ми стежимо за перебігом розслідування й обов'язково напишемо продовження. А батькам Юри висловлюємо щире співчуття.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (5)
  • Анонім

    Одним словом уроди,нелюди!!!Горіти вам в пеклі!!!До кінця не дочитав не зміг.На кожному кроці брехня.

    Зіновія Кравчук (Мацюк) reply Анонім

    Пам"ять про  загинувшого Юру

    Неплачте рідненькі страдальники мої

    за рано так впавшу і згаслу зорю

    Я ось перед Господом нашим Всевишнім

    Мов  Ангел на своїх колінцях стою

    Я так хотів жити! Та вбивця проклятий

    мені обірвав молодеє життя

    Але то не він за все буде платити

    Заплатить за мене його  немовля.

    Воно хоч невинне.але все на світі

    безкарно неможе пройти .буде час

    Від Божої кари він сховку незнайде

    і сльози гіркі  буде лити нераз.
  • куегн

    Прийде час і Він відповість за це. І всі ті, хто його прикрив. І просто смітниками ці продажні ссуки не відбудуться.
  • Клон

    Вбити с..у без суду і слідства. Може іншим буде наука
  • Анонім

    та звідки вона могла бачити капот,бампер. може то був літак або дельтаплан, хоча нєа то був якийсь великий птах.хлопаки певно добру суму получили.маладці відробляють
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up