Партнер рубрики Розслідування

Польський досвід реформ: як громада може долати безробіття і дбати про добробут

Польський досвід реформ: як громада може долати безробіття і дбати про добробут
Центр соціальної інтеграції Cispol у селі Поляновіци біля міста Бичина
  • Соціальну економіку, у центрі якої перебуває людина, а не виключно прибуток, можуть без проблем розвивати невеликі громади.
  • Прості способи турботи громади про безробітних - заняття у центрі реабілітації і залучення їх до роботи у комунальних підприємствах.
  • Соціальна економіка - дружня до туризму і дозволяє людям реалізувати свій потенціал.

– Ми намагаємося показати громаду як місце, сприятливе для мешканців, – говорить бурмістр Бичини Роберт Швєрчек. – Ми включилися у програму репатріації (повернення – прим. авт.) поляків на Батьківщину – у нас поселилися люди з Казахстану, Грузії…

І хоча основою прибутків громади є звичні й для України податок на землю, доходи для юридичних та фізичних осіб, а також недоступні поки нам фонди Євросоюзу, Бичина орієнтується не просто на дохід, а й на розумні витрати та розподіл коштів.

– На капіталістичних підприємствах основну увагу звертають на економічні показники, отримання прибутку, а на підприємствах соціальної економіки, які розвиваємо, – на потреби людей, – каже пан Швєрчек. – Ми вирішили не замикатися на туризмі, а розвивати соціальну економіку, яка є дружньою до нього.

Відео дня

Таким чином у Бичині виникли декілька соціальних підприємств. Одне з них, кооператив Perunica у Бичині, утримує дитсадок, має магазин сувенірів і надає послуги туристам. У невеликій крамничці за 50 м від ратуші затишно. На вітрині лежать сумочки, дрібнички з дерева, блокноти – усе з написами Byczyna.

– Ми також є частиною Центру соціальної інтеграції Cispol. Середньовічні костюми у нашому магазині зроблені вручну. Ми їх не продаємо, а здаємо в оренду, – каже віце-голова Perunic'и Анна Юрчик. – А ще в межах міських мурів міськрада виділила землю, де ми займаємося туристичною діяльністю.

Окремий кооператив надає у Бичині гастрономічні послуги, а інший займається згаданим городищем, давніми ремеслами тощо.

– На зелені школи, які веде один із наших кооперативів, охоче приїжджають діти з великих міст, – деталізує пан Швєрчек. – Запис – на два роки уперед.

Згаданий Центр соціальної інтеграції Cispol діє у селі Поляновіци.

– Люди, які потрапляють до Центру, вчаться працювати, але також вчаться бути повноцінними членами суспільства. Намагаємося підтримати їх і тим, що можуть взяти кредити під низькі відсотки. Вони працюють у соціальних кооперативах, – розповідає бурмістр. – Зокрема, у нас є соціальний кооператив Las Vegas, який займається вирубуванням дерев і продажем дров. Він подає заявки на участь у тендерах, виграє, косить траву, на замовлення лісівників чистить ліс.

Cispol існує 10 років. Його створили для того, щоб боротися із виключенням людини із суспільства, говорить його керівник Віолетта Кардас.

– Це соціалізація осіб із обмеженими фізичними можливостями, з алко- та наркозалежністю, – каже вона. – Йдеться про психологічну реабілітацію, професійну орієнтацію. Також маємо столярні верстати, курси догляду за домом, заняття з художніх ремесел. У селах ведемо клуби для догляду за дітьми – щоб матері могли ходити на роботу. Загалом через наш центр пройшли 425 осіб. Понад 40% із них пішли до праці, ще близько 30% працюють за трудовою угодою, а декому, на жаль, не вдалося допомогти. Я поважаю людей, які зіткнулися з ігноруванням на ринку праці. У них є величезний потенціал, який просто потрібно задіяти.

Із 1 січня 2016-го Cispol є бюджетною організацією громади. До того бюджет центру формували 250 тис. злотих дотації від ґміни, 300 тис. злотих інтеграційної допомоги від повітового центру зайнятості і 400 тис. злотих власного заробітку.

Саме підопічні Cispol, вони ж – працівники одного з кооперативів, прибирають у ґміні, обслуговують 120 смітників. Люди з центру навіть складають серветки для світових Днів молоді, що пройдуть 26-31 липня у Кракові.

До Cispol'у звернувся підприємець, який виграв тендер, але йому забракло потужностей власного бізнесу. Таким чином у Бичині дбають про людей з особливими потребами, дають їм роботу і шлях до самореалізації. Працівники органів самоврядування Польщі, соціальних підприємств і громадські активісти переконані, що практика таких міст, як Бичина, може стати у великій нагоді українцям.

Читайте також на цю тему:

"Польський досвід реформ: чого українці можуть навчитися у сусідів"

"Польський досвід реформ: як громада збудувала собі городище і заробляє на ньому"

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • К. Денис

    Так буде і у нас: «Ефект децентралізації: науковий центр і 3D-кінотеатр в чеському селі»



    http://www.radiosvoboda.org/content/article/27752624.html

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up