«Робити новий базар під вікнами не дамо!»

«Робити новий базар під вікнами не дамо!»
Ринок може з'явитися на вул. 15 Квітня, якщо міські депутати проголосують за продаж права оренди землі. Влада заспокоює. Мовляв, з людьми порадяться, а проекту ринку сьогодні взагалі немає. Тернополяни вирішили діяти на випередження

Міська влада проігнорувала запрошення на збори мешканців двох будинків на вул. 15 Квітня. Люди кликали мера чи його представників, аби почути від них про намір віддати землю під їхніми будинками під ринок.

Мова, нагадаємо, йде про 53 сотих, що простягнулись під двома житловими будинками №№ 27 та 29, а також під "болгарським магазином". Право оренди ділянки міська влада планувала продати на земельному аукціоні з призначенням - створення ринкової інфраструктури. Відповідне питання було в списку минулої сесії міськради, але в останній момент його зняли з порядку денного. Можливою причиною такого кроку є шум довкола намірів з боку ЗМІ та окремих мешканців будинків. Тоді протестували не всі, бо лише одиниці знали про задуми міської ради. Зараз у курсі справ значно більше людей.

Відтак у неділю, 8 березня, півсотні людей з будинків провели збори. Чекали й представників міської ради, яких листом запросили на розмову.

Відео дня

- Ми хочемо почути від влади, чому вона вирішила тут щось будувати, - каже мешканка будинку №29 Світлана Шкільник. - Ми хочемо почути гарантії, що ніяких робіт не буде. Подивіться самі: виділена земельна ділянка примикає до будинків. Зараз там ростуть дерева, є клумби. Як там можна ринок умістити?

Люди роздратовані, адже офіційної інформації щодо відведення землі - мізер. З мешканцями ніхто не радився і не інформував. Навіть їхні збори проігнорували.

- Якщо почнуть шось робити, то перекопають людські городи, дерева порубають, - бідкається пані років 60-ти. - Ті черешні ще моя мама садила. Я готова йти і там чергувати, щоб нічого не зробили.

Така заява викликала ажіотаж і вигуки про готовність людей забезпечити щоденне чергування. Крім цього, мешканці зійшлись на тому, що зберуть підписи усіх з будинку, хто проти, та передадуть їх владі. З допомогою ГО "Тернопільські підсумки" тернополяни надіслали запити до мерії, екологів, правоохоронців. Чекають відповідей та реакції.

Позитивно подивувала присутніх, як і журналіста, позиція представників жеку №12, який обслуговує будинки.

- Ми не знали про намір віддати землю в оренду, - сказала працівниця жеку. - До нас ніхто не звертався, межі не узгоджував. Земля не приватизована людьми, але це прибудинкова територія. Люди її доглядають, платять за її утримання.

Міський голова в одному з прямих ефірів почув від тернополянки запитання щодо ситуації.

- Досить часто люди користуються чутками, які десь почули і нічим не підтверджені, - сказав Сергій Надал. - Якщо робити будівництво такого об'єкта, як ринок, однозначно, що такі дії будуть погоджувати з мешканцями сусідніх будинків. На сьогоднішній день жодного документа, що передбачає будівництво ринку, не існує. Я бачив намагання окремих дописувачів в Інтернеті поширювати цю інформацію. Але я хочу вас заспокоїти: жодного такого проекту немає. І якщо такі речі будуть реалізовувати, то в першу чергу це буде обговорено з мешканцями сусідніх будинків, будуть враховані сучасні будівельні норми, буде враховано, що доброго чи негативного може дати будівництво такого об'єкта.

Мер сказав правду – проекту з будівництва ринку немає. Проте є намір продати право оренди землі для розташування ринку. Є кілька етапів: виділення землі, отримання містобудівних умов, будівництво. Зараз є спроби пройти перший етап, і люди вчасно підняли ґвалт, аби уникнути майбутніх проблем. Ми будемо відстежувати ситуацію та інформувати читачів.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (23)
  • Олег Фостяк

    Передпроектні матеріали на цей об'єкт уже давно є, розглядались містобудівною радою і були погоджені управлінням архітектури, можливо зараз вони коригуються.
  • Анонім

    розстріляти цих незгодних тай всі проблєми...................
  • Анонім

    Добре пишите Шановна Тернополянка...Так тримати!!!...

    Анонім reply Анонім

    ви хоч читали, що тернополлянка пише? може ще і документи уважно вивчіть і переконайтеся, що до вікон пару десятків метрів, а землю продадуть з аукціону, щоб потім за ці гроші зробити дороги!
  • Анонім

    У тому місці оптиально буде збудувати ринок щоб вопрядкувати хаос і шанхай на прилеглій території. Звичайно що ніхто під самими вікнами будувати не буде. Хтось людей засильно понакручував.

    тернополянка reply Анонім

    Де оптимально будувати-в людей під вікнами? Там навпроти є ринок біля Диканьки - ви бачили, що там робиться на вихідних? Там як наші воділи понапарковують машин-то ні пройти ні проїхати..То уявіть собі, що буде як ще навпроти ринок зробити. Тернопіль і так місто купи-продай. Скільки ще тих ринків треба на 1 кв.км? Є Оріон, є навпроти цілий ринок невідомо що, далі є біля Сільпо той Мандарин новозбудований, є ринок на Володимира Великого вже наполовину під стоянку переобладнаний...То скільки ще треба? Тим більше, що це вїзд в місто і що відразу буде ринок? Добре роблять люди, що не дають забудувати...

    Королюк Надя reply тернополянка

    нічого- буде так як в дворі київської 18,машини базарників ,гонять в дворі ті шо закупились!і ніяких мір заходів нема

    Анонім reply тернополянка

    там до вікон пару десятків метрів. вчіть все уважно!

    тернополянка reply Анонім

    Я знаю скільки там до вікон тому що 20 років прожила в одному з тих будинків..І не треба мені розказувати. всі прекрасно знають, що означає ринок біля житлових будинків-припарковані фіг зна де і як машини, купи сміття, обгаджені підїзди...Скільки ще ринків нам треба? Там на 15 квітня цілий Шанхай є то що мало ще? я думаю, що ви під своїм будинком би цього не захотіли точно...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:00 На Великдень в Тернопільській області порядок охоронятимуть понад 600 правоохоронців play_circle_filled 21:00 6 травня у парку Сопільче проведуть гаївки 20:05 Що класти у кошик і що робити з пасками, які не з'їли: о. Олексій Філюк відповідає на ваші запитання 19:00 Тернопільщина втратила захисників Володимира Солтана, Володимира Попеля і Богдана Добрянського Від читача 17:08 Кіберполіція запустила проєкт "Чатові онлайн" 18:08 На Тернопільщині відкрили оновлений ізолятор тимчасового тримання 17:23 Допомога ЗСУ на Великдень: мер Тернополя Надал вчергове повіз захисникам на передову дрони, Великодні паски та військове спорядження (пресслужба Тернопільської міської ради) 17:03 Дезертира засудили до року дисциплінарного батальйону. Одразу — на передову? 16:00 Передчасно пішла у вічність медсестра-анестезист з 2-ї лікарні 15:03 На Театральному майдані збирають кошти на евакуаційний автомобіль для захисників photo_camera 14:15 Без яєць та молока, з ромом та журавлиною: блогери та господині Тернополя поділилися рецептами пасок 13:30 До смерті побив знайомого: підозрюють 36-річного тернополянина 13:03 На Страсну П'ятницю у храмах Тернополя провели обряди винесення Плащаниці: як усе відбувалося photo_camera 12:27 На Тернопільщині до 10 років ув’язнення засуджено батька, який зґвалтував неповнолітню дочку 12:03 Чи є черги у Тернополі до ТЦК та до коли чоловіки мають оновити дані 11:00 Дружина священника із Чорткова потребує допомоги на лікування 10:30 Понад тисячу дітей писанкували в рамках «Великодньої веселки» від «Контінентал» (новини компаній) 10:06 Митрополит Василій Семенюк омив ноги священникам photo_camera 09:30 У Теребовлі до Великодня облаштували святкові фотозони 09:05 На Тернопільщині 3-4 травня — надзвичайний рівень пожежної небезпеки
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up