У тернополян забирають частину землі, запланованої під кладовище

У тернополян забирають частину землі, запланованої під кладовище
Частину землі, яка є частиною міського кладовища на Микулинецькій, міська влада хоче віддати під комерцію. Про це свідчать пропоновані зміни до Генерального плану. Мова йде про 80 сотих землі.

«Господарі на своїй, Богом даній землі» - це твердження, схоже, на повну силу застосовують міські чиновники, депутати та мер. Наші журналісти, про що ми писали в двох попередніх номерах, спільно з архітекторами міста та фахівцями земельної сфери аналізують Генеральний план міста. Ще донедавна доводилось користуватися одним - тим, що нібито офіційний і є на сайті міської ради. Три тижні тому з'явився ще один – перспективний. Тобто Генеральний план зі змінами, який після "громадського обговорення" (яке відбувається тишком-нишком – прим. авт.) можуть затвердити. Тож ми почали порівнювати ці два документи. Проте декілька днів тому громадським активістам Тернополя вдалося отримати ще один Генеральний план – той, який у 2010 році пройшов обговорення. Тобто справжній документ, який міська рада ховала від громади. Ховала тому, що десятки земельних рішень, які приймали останніми роками, суперечать цьому документу. Тож не могли взагалі бути прийнятими. Маневр із псевдогенеральним планом на сайті зробили, аби пропихати ці рішення, бо ж завжди можна щось домалювати, підправити чи змінити призначення тієї або іншої ділянки. Такі виправлення, звісно ж, незаконні, бо Генплан можна змінювати лише раз на п'ять років і лише після погодження з місцевою громадою. Але оскільки реальний документ бачило лише декілька десятків міщан, більшість фальшований документ сприймали, як реальний.

Отож тепер у фахівців є три документи, які можна аналізувати. І такий аналіз вражає. Усі порушення та підробки робоча група з архітекторів, екологів, громадських активістів та журналістів озвучить у своєму звіті. Ми ж вирішили зупинитися на одному з випадків... Міське кладовище – питання болюче. Місця бракує, ховати дорого. Чимало корінних тернополян, які проживали в Центрі чи на „Східному”, поховані в Підгородньому чи десь у селах, бо на Микулинецькому місця не було. Проте місце знайшли. Про це у 2013-му повідомив міський голова.

- Розглянувши звернення Спеціалізованого комунального підприємства «Ритуальна служба», депутати вирішили затвердити проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки площею один гектар для влаштування кладовища за адресою вул. Микулинецька, – зазначив Сергій Надал. – Крім того, комунальне підприємство в двомісячний термін має здійснити державну реєстрацію права на земельну ділянку відповідно до чинного законодавства.

Відео дня

Новину оприлюднили, всі зааплодували - і... все. Судячи з інформації на публічній кадастровій карті України, де відображається інформація про користувачів чи власників усієї землі, в «Ритуальної служби» взагалі немає документів на кладовище. Тобто цвинтар не має ані чіткої затвердженої площі, ані чітких меж. Не відбулось і затвердження проекту землеустрою на додатковий гектар. Натомість відбулось інше – цвинтарну землю відрізали.

Як ми уже писали, кладовище не має чітких меж та користувача, але є діючий Генеральний план. Там вказане призначення земель міста. Позначена й місцина на Микулинецькій, де діє кладовище. Так ось, порівнюючи діючий Генеральний план і той документ, до якого мерія внесла свої пропозиції, ми побачили, що гектар землі під кладовище перетворили на ділянку для дерибану (див графіку – прим. авт.). Щоправда, варто сказати, з боків, що видно на документі, кладовище пропонують збільшити. Але загалом, якщо дивитися на "було" і "стало", громада втрачає близько 80 сотих землі, а це – місце для сотень могил...

Ми хотіли запитати у головного архітектора міста, який має стосунок до змін у Генеральному плані, про такий „креатив”. Два дні телефонували до чоловіка. Коли таки додзвонились і поставили чіткі запитання про дерибан кладовища, чиновник відповів, що має проблеми зі зв'язком і закінчив розмову. Потім не брав слухавки.

Під які потреби планують використовувати ту землю, яка мала б бути кладовищем, наразі невідомо. За неперевіреною інформацією, на частині вільної території має з'явитися придорожній сервіс одного з депутатів міської ради. Символічно буде, якщо заклад назвуть "На хрестах"...

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Anonymous

    наїстись не можуть
  • Анонім

    І так буде ще 5 років, якщо люди не перестануть купуватися на гречку і халявну смажену картоплю і нарешті не увімкнуть мозги.
  • • 言

    в Підгородньому не хай беруть з радістю відамо ,щей подякуємо -ато мати город на цвинтарі і садити біля могил овощі бажанням не горимо...
  • Анонім

    Коли ви вже вдавитеся тим дерибаном?

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up