Щоб ваш двір не забудували. Інструкція

Щоб ваш двір не забудували. Інструкція
З такою проблемою вже зіткнулись сотні тернополян. Файне місто, замість розбудовувати, ущільнюють, бо так вигідніше і дешевше. Сквери, дитячі і спортивні майданчики, квітники під вікнами стають будмайданчиками. Це можна припинити!

Забудови під вікнами та у дворах – біда Тернополя і тернополян. Чиновники й депутати без відома мешканців виділяли землю будівельникам або ж передавали ділянки комунальним підприємствам. А ті - залучали забудовників-інвесторів.

Боротися з цим марно — таку думку нав'язували людям. Але це неправда.

План захисту є!

Відео дня

Основний аргумент влади - земля не закріплена за будинком, не приватизована і не в оренді, а тому комунальна. Тобто розпоряджатися нею, згідно зі своїм баченням, має право міська рада. Звучали й аргументи на кшталт: “От якби у вас було ОСББ і ви раніше подбали про землю під будинком, проблем не було б. А так у нас зв'язані руки”. Такі пояснення - “локшина” на вуха тернополян. Натомість громадські активісти Тернополя з'ясували, що навіть без створення юрособи “Об'єднання співвласників багатоквартирних будинків” захистити землю під будинком можна.

- У нашу юридичну консультацію часто приходили тернополяни і запитували, як їм зупинити будівництво магазину, кафе, багатоповерхівки на їхній прибудинковій території, - каже голова міського осередку громадської організації “Об'єднання “Самопоміч” Андрій Грицишин. - Спільно з юристами і фахівцями з земельних питань ми почали з'ясовувати, як запобігти таким забудовам. Адже такі проблеми можуть виникнути будь-де. Основне завдання, яке собі поставили, – розробити механізм визначення чітких меж прибудинкової території та її збереження від забудови, актуальний для кожного будинку Тернополя.

Тож у громадській організації розробили схему, якою можуть скористатися усі охочі (див. графіку - прим. авт.). Мова йде про визначення чітких меж на основі інвентарних справ будинків. Такі справи на кожну багатоповерхівку повинні бути в жеках, які утримують будинки. Інвентарні справи містять графічні дані меж прибудинкової території з урахуванням будівельних та екологічних норм та у відповідності до генплану на момент будівництва. Навіть під час змін у генплан міста, які вносять не частіше разу на п'ять років, прибудинкову територію без порушень “врізати” важко. Зрештою, на основі даних інвентарної справи будинку люди платять за утримання й прибирання території. Це ще один доказ того, що земля - прибудинкова.

- Лише фахівці знають ці нюанси, а тому тернополяни були беззахисними проти намірів будівельників, - каже пан Андрій. - Та тепер будуть інформовані, а отже, озброєні. Якщо скористаються механізмом, то захистять прибудинкову землю від майбутніх проблем. А з допомогою юристів навіть усунуть існуючі загрози. Приклад - будинки №№27 та 29 на вул. 15 Квітня, де хочуть будувати ринок. З фахівцями ми з'ясували, що законних підстав там щось зводити нема, натомість є багато порушень.

Дивує й “стратегія”, якою діючі депутати розвивають місто: ринок за ринком, ущільнена забудова, вирубка припаркових зон — все це важко назвати розвитком Тернополя. Розвиток соціальної та транспортної інфраструктури, розбудови міста у різних напрямах, збереження архітектури — цим і не пахне.

На генплані ринку немає!

Питання продажу права оренди 54 сотих біля будинків №№27, 29 та «болгарського магазину» на вул. 15 Квітня для створення ринкової інфраструктури, нагадаємо, було в порядку денному минулої сесії. Та в останній момент його зняли. Вочевидь, не тому, що передумали, а тому, що в ЗМІ та серед мешканців почався шум. Це не означає, що спроб більше не буде. Перечекати невдоволення — звична стратегія у будівельних намірах. Та чекати, судячи з коментарів юристів, доведеться довго.

- Ми отримали копії графічних матеріалів з інвентарних справ будинків, біля яких планували створити ринок, - пояснює юрист організації Ірина Відловська. - Межі прибудинкової території, зважаючи на кількість квартир у будинках, чималі. До території багатоповерхівки зараховані й ті ділянки з насадженнями, право оренди на які хотіли продати.

На кадастровій карті України територія під ринкову інфраструктуру позначена як окрема ділянка з окремим кадастровим номером. Як це трапилось — питання до правоохоронців. Вивести ділянку без погодження меж із мешканцями чи жеком неможливо. А такого погодження, як прокоментували представники жеку, не було. Люди, хоч земля має свій кадастровий номер вже декілька років, платили за її утримання як за прибудинкову територію. Це — не єдине порушення.

Кадастрова карта України

У даних із кадастрової карти вказано, що цільове призначення земельної ділянки — «для будівництва та обслуговування будівель ринкової інфраструктури». Таке цільове призначення суперечить основному документу, яким регулюється забудова міста, — генплану. Згідно з ним, ці ділянки — території багатоквартирної житлової забудови. А оскільки будинки поряд уже є, то ця земля придатна хіба що для обслуговування цих будинків. Як у міській раді «охрестили» ділянку «ринковою» там, де цього бути не може, а також як із таким формулюванням погодились земельники — знову питання до правоохоронців. Ми сподіваємось, що міліція і прокуратура таки відреагують на наші запитання і прохання, проведуть перевірку і про її результати повідомлять редакцію. Коли ж з'ясуються імена та прізвища причетних посадовців міської ради, які розробляли проект землеустрою, та працівників дерземагентства, які провели державну реєстрацію ділянки, ми обов'язково з ними поспілкуємось.

Генплан. Територія біля будинків - землі житлової забудови

- Правоохоронці, я переконана, відреагують на ситуацію на вул. 15 Квітня. Та, окрім притягнення до відповідальності винуватців, усунуть порушення закону, - каже юрист. - Тобто державна реєстрація ділянки повинна бути скасована. Після того люди можуть скористатися схемою, яку ми розробили. Зрештою, щодо цих будинків уже є графічні матеріали і ми позначили людям їхні межі.

Червоним позначені межі ділянок під ринок, а жовтим - прибудинкові території людей.

Спосіб визначення чітких меж прибудинкової території та механізм її захисту, наголошуємо, актуальний для всіх будинків міста. Радимо людям скористатися можливістю і не ризикувати сквером, майданчиком, двором. Додаткові консультації чи юридичну допомогу з цих питань можна отримати за номером 52-27-27 чи в офісі «Сампомоч» на вул. Руській, 52 (другий поверх).

Знання конкретних меж прибудинкової території, а згодом її приватизація не лише вбережуть ділянку. Акт на землю дає право розпоряджатися нею. Оренда, будівництво гаражів чи громадських приміщень – все це вирішують мешканці.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (5)
  • Олег Фостяк

    У жодному разі, в існуючих кварталах житлової забудови, не можна керуватись зазначеним порядком для надання земельних ділянок під будівництво. Відсутність на генплані це беззаперечний доказ неможливості розміщення цього об’єкту але мені здається ділянка була закріплена ще до розробки генплану і тому суд це може виправдати.

    Цей порядок оформлення інвентарних справ за житловими будинками розроблений був для розмежування відповідальності працівників жеків за утримання відповідних територій, сплати коштів. Ним користуються проектанти щоб обманути мешканців кварталів і здійснювати забудову всупереч законодавству та вимогам ДБН. Основним показником за яким розраховуються мінімальні потужності усіх необхідних (соціально-гарантованих) об’єктів на сельбищній території (житлові райони, квартали, групи будинків) є кількість населення. До таких об’єктів належать школи, дитсадки, території комунальних підприємств, приміщення для тих же юних техніків,поліклініки, аптеки, площі зелених насаджень із своїми максимальними радіусами доступності.

    Якщо на території такої сельбищної одиниці проводиться будівництво житла яке зумовить до непередбаченого збільшення кількості мешканців або на територіях соціально-гарантованих обєктів то це, однозначно, буде погіршенням умов проживання і удорожчанням експлуатації усієї інфраструктури кварталу, звичайно за рахунок мешканців. У виграші залишаться тільки ті чиновники які були причетні до продажу цієї ділянки і не мають наміру далі проживати у нашому місті.

    Законодавство зобов’язує керуватись тільки містобудівною документацією, розробленою за усіма нормами, з техніко-економічними показниками а далі, уже при оформленні документів, керуватись ст.44 Земельного кодексу України де використання земельної ділянки багатоквартирних будинків може бути тільки за згодою мешканців. Згідно із розробленою містобудівною документацією у цьому районі ще має буде збудовано почтове відділення та об’єкт побутового обслуговування поряд з бульваром Куліша біля бувшого спортивного комплексу.

    Розміщення об’єкту по вул. 15Квітня пропонується замість санітарно-захисної смуги від шуму яку слід відновити за всіма правилами і збудувати дублюючий місцевий проїзд аналогічно тим які є по вул. Морозенка.

    Якщо ніхто не має намірів відновлювати шумозахисні насадження, які можна замінити сучасними екранами вздовж дороги, то за умов безумовного дотримання норм, які досить жорсткі для таких об’єктів саме біля житлових будинків (не так як забудовують вул. Живова, та Шептицького), коли в це можна вірити, проблем я не бачу. Будуть нові робочі місця для мешканців мікрорайону. Закон на стороні громади, тільки треба вміти та хотіти ним користуватись.

    Roma Swetrov reply Олег Фостяк

    Правильно, але на генплані таки немає ні території громадського призначення ні зони зелених насаджень спеціального призначення для  захисту від шуму  магістралі. А без відповідного рішення, експертиз і погоджень, кінцевого громадського обговорення зміни робити в генплан неможна.
  • ПРАВДА

    Ідентична ситуація і у В.Березовиці.
  • Олена Степанова

    Для чого така влада, від дій якої тернополяни повинні себе захищати? Так ми самі обирали міську раду, про те ніхто не сподівався, що прикриваючись патріотичними гаслами теперішні очільники міста будуть його нищити.
  • Анонім

    ще 1 метод - в тюрму ту "сволоту" надала....
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera 20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera 19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми Від читача 13:58 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 18:15 На «Дружбі» ремонтують аварійні сходи: що змінилося? 17:33 Як в Україні буде відбуватись мобілізація ув'язнених. Пояснює юрист 16:50 Неймовірні магнолії та сакури розквіли в Кременецькому ботанічному саду. Як туди дістатись photo_camera 16:10 У Тернополі засудили екскерівника податкової та його сина, які вимагали 40 тисяч доларів неіснуючого боргу 15:35 В Україні презентували законопроект про відбудову та відновлення 14:53 Видання «20 хвилин» на мапі рекомендованих медіа в Україні. Читайте лише перевірені факти! photo_camera 14:30 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:17 На Тернопільщині — штормове попередження 13:45 У Тернополі виділили майже 2,6 млн гривень на техніку для школярів 13:08 У Тернополі зустріли колону «На щиті» із полеглим Героєм Василем Друзюком (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 12:40 У Тернополі пенсіонерка травмувалась в маршрутці, коли водій раптово пригальмував 12:05 Суддю не каратимуть за перевищення швидкості, а тернопільського поліцейського, який його зупинив — звільнили 11:25 У Тернополі водійка на LEXUS в'їхала у перешкоду прямо перед відділком поліції. Була напідпитку 10:50 У Ланівцях зустрічатимуть кортеж «На Щиті»: загинув Герой Василь Друзюк 10:10 В Україні прогнозують зростання зарплат. Кому на нього розраховувати
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up