Як представники "Тяньши" видурюють гроші, а за роботу людям не платять

Як представники "Тяньши" видурюють гроші, а за роботу людям не платять
Мережевий маркетинг широко ввійшов на ринок праці не лише в Тернополі, а й інших регіонах країни та далеко за її межами. Хоч юридично вони себе страхують, але методи роботи окремих навряд чи можна вважати законними.

Ми вже писали про багато підозрілих контор – люди часто скаржаться на подібне. Та з правового погляду звинуватити ці фірми складно – фактично людина сама підписує договір, добровільно дає гроші. І постраждалим ніхто нічого не обіцяє.

Тернополянка Марія (справжні прізвище та ім’я редакції відоме – прим. авт.), як і більшість молодих спеціалістів, які шукають роботу, розмістила своє резюме на сайтах rabota.ua та work.ua.

Через кілька днів до неї зателефонував роботодавець.

Відео дня

– Представився Василем Юрцевим. Сказав, що має для мене роботу, пов’язану з діловими переговорами. Запитав про бажаний розмір зарплати, – розповідає жінка. – Запросив на співбесіду в офіс. Ця компанія, яка нібито займається працевлаштуванням, орендує приміщення в бізнес-центрі на просп. Бандери, 63, на третьому поверсі.

Назва компанії – таємниця

На співбесіду співрозмовниця прийшла не сама. Каже, що у приміщенні було чимало охочих, які також цікавились роботою. Її насторожило те, що на роботу претендували люди з абсолютно не суміжним фахом і різного віку.

– Нам розповідали про роботу з документами, ведення переговорів, організацію ділових зустрічей, а біля мене сиділа 60-річна жінка, яка все життя пропрацювала прибиральницею, - продовжує Марія. – Потім організатори зустрічі сказали, що потрібно поїхати на навчальний семінар в Одесу. За це слід віддати 550 грн. Мовляв, це лише половина витрат, іншу частину покриває компанія. Ті, хто відмовився, мали прослухати чотири лекції в офісі. Після занять учасникам давали домашні завдання – написати 50 цілей у житті та інше. Сказали взяти для читання спеціальну літературу. Натомість під заставу потрібно було залишити документ або гроші. Пообіцяли зарплату, проте ніхто не пояснив ані суті роботи, ані для чого та література. Головне – ніде в офісі не було жодного банеру, вивіски з назвою організації.

– Тільки на грудях у лекторів я помітила невеличкі значки із написом Tiens, а вдома почала моніторити Інтернет, – каже жінка. – Я знайшла немало негативних відгуків тернополян про роботу в «Тяньши». Виявляється, не одна жінка чи чоловік потрапили в павутиння шахраїв.

На наступне заняття обурена Марія принесла роздруківки з негативними відгуками, просила лекторів відповісти на питання, але ті попросили жінку покинути засідання.

Не хотіли віддавати документи

Героїня розповіді і двоє хлопців, які вийшли за нею, попросили у чоловіків біля виходу з приміщення повернути документи та гроші, які вони залишали взамін книг. Але ті не хотіли віддавати. Сказали, що люди мусять чекати майже дві години, до закінчення занять. Жінка зателефонувала на 102. Після приїзду правоохоронців працівники організації повернули документи.

У пастку до «успішних роботодавців» потрапила і наступна героїня нашої розповіді Оксана (справжні ім’я та прізвище редакції відоме – прим. ред.). На відміну від попередньої співрозмовниці, вона пройшла всі етапи відбору, стала дистриб’ютором компанії «Тяньши» і розповіла, як «ловлять» довірливих тернополян.

– Усе починається з дзвінка людини, яка хоче влаштуватись на роботу, — каже вона. — Представник «Тяньши» запрошує на співбесіду. Є чітко затверджена форма опитування, під час якого потрібно вказати причину пошуку роботи, критерії її відбору, хобі, найбільший дохід, який людина отримувала за останні три роки (!). Після цього запрошують на базову підготовку – протягом трьох-чотирьох днів лектори обіцяють надати інформацію про компанію, її діяльність, систему оплати праці, премії, бонуси тощо. До останнього заняття ніхто не повідомляє назву компанії та не розповідає основних принципів її роботи. Тут суворо заборонено використовувати в рекламі чи під час співбесіди назву компанії Tiens, або «Тяньши». Говорять тільки загальними фразами: коли вона почала працювати на українському ринку; що вони займаються організацією, просуванням товарів і послуг; робота організаційного характеру з людьми, документами та інформацією; потрібні працівники в офісах компанії; пропонують посади менеджера, адміністратора, інспектора кадрів, заступника директора, асистента та інші.

Кажуть підписати негайно

На останньому занятті, за словами жінки, людям повідомляють, що рішення про подальшу роботу потрібно прийняти негайно, ні з ким не порадившись. Тоді ж охочі підписують контракт. За договір потрібно заплатити 150 грн. Це означає, що ви вже дистриб’ютор, а отже, можете купувати продукцію Tiens.

– Контракт укладають тільки за наявності паспорта. Разом із договором оформлюють лист замовлення продукції на суму, що відповідає вибраній кваліфікації (існує кар’єрна градація – із зірочками, володарі різної кількості цих зірочок мають різні можливості). Щоб отримати дві зірочки - найменше - влітку 2015-го потрібно було купити продукції на 3000 грн. Але тут немає можливості кар’єрного росту. Наступний щабель – три зірочки. Їх володарі можуть створювати команду, але треба купити товарів на 6000 грн. Їхні власники можуть бути повноцінними бізнес-партнерами. Кожен щабель, як пояснюють представники організації «Тяньши», - це певний рівень прибутку. Основне завдання – шукати людей, приводити їх у Tiens, спонукати купувати стартові пакети і нібито отримувати за це відсотки. Хоча насправді ніхто відсотків не отримує. Система працює на перспективу. Мовляв, через три-чотири роки ти отримаєш бронзового, срібного чи золотого лева і подарунки від компанії – автомобіль, а то й звання почесного члена правління корпорації Tiens.

Замість зарплати – дуля

За майже чотири місяці активної роботи Оксана не отримала ані копійки. Хоча вона щодня обдзвонювала людей, щотижня своїм коштом давала п’ять видів рекламних оголошень у місцеві газети, розміщувала оголошення про набір працівників в офіс в Інтернеті, а у вихідні розклеювала на дверях під’їздів житлових будинків до 2000 листівок із запрошенням на роботу.

– У мене були самі витрати, а замість зарплати – дуля, - обурюється жінка. – У цій компанії немає обіцяного стабільного заробітку. Ніхто не дає нам гроші в руки, усе йде через головних організаторів. Вони розповідають людям про красиве життя, викладають фотошопні знімки у соцмережах із робочих поїздок за кордон, маніпулюють та затягують у свою павутину. Ці представники «Тяньши» постійно міняють офіси, назву організації. Люди купують там товари і на 20, і навіть на 90 тисяч гривень. Головне, що нам усім заборонено продавати продукцію! Ми тільки набираємо працівників в офіс і примушуємо їх купити ті стартові набори. Ось такий лохотрон.

Журналіст «RIA плюс» поцікавилась, чи поліція не звертала увагу на цих «роботодавців». Однак, як повідомили у прес-службі, кримінальних справ проти цієї компанії не порушували. На основі викладених свідчень та відповідного звернення громадян правоохоронці пообіцяли провести розслідування. Про результати читайте у наступних випусках газети.

Ми також звернулись до головного представництва – ТзОВ «Тієнс Україна». Секретар, яка назвалася Тетяною, здивовано відповіла, що у Тернополі філіалу компанії немає. Отримати докладнішу інформацію, за її словами, можна у керівників. Журналіст залишила свій контактний номер телефону, однак до моменту здачі газети в друк ніхто так і не зателефонував.

Наш кореспондент також завітала в офіс представників на просп. С. Бандери, 63. Прийшла, як пересічна тернополянка, котру цікавить робота. Секретар влаштувала допит: звідки дізналась. хто із "їхніх" розповів про роботу. Поспілкуватись ні з керівництвом, ні з кимось іншим не дала - мовляв, усі зайняті. А головний - пан Юрцев відсутній. За номером телефону, який та написала на папірчику, ніхто не відповідає. Журналіст лишила повідомлення, що потрібен коментар для ЗМІ. Однак і до нині ніхто не передзвонив. 

 

«Ці гастролери працюють не дуже коректно»

В Інтернеті знаходимо сайт - http://tiens.ternopil.ua. Телефонуємо за вказаним номером. Сергій Соколов, який представляється офіційним дистриб’ютором компанії Tiens у Тернополі, розповідає, що представники фірми займаються прямою реалізацією товару.

– Ми беремо на роботу лише продавців, які продають продукцію «Тяньши» та отримують за це певний відсоток, – каже він. – Усе. Інших методів роботи компанії я не знаю. Той метод, про який ви говорите, придумали російські дистриб’ютори компанії. Ця схема з прийомом людей на роботу допомагає їм здійснювати гуртові продажі продукції.

Співрозмовник зазначає, що якщо охочим працювати у цій компанії пропонують шукати інших людей, приводити їх в офіс, краще відразу відмовитись від цього.

 

Коментар експерта

Андрій КУКУРУДЗА, юрист:

– Договір може бути визнаний законним чи незаконним лише в судовому порядку. Влаштовуючись на таку роботу, люди роблять це на свій страх і ризик. Потрібно одразу з’ясувати для себе, хто є роботодавцем – фізична чи юридична особа? Перевірити дані про реєстрацію в Єдиному державному реєстрі. Підписуючи контракт, потрібно врахувати всі вимоги до працівника та гарантії роботодавця. Людина повинна чітко розуміти, на яку посаду претендує, яку зарплату отримуватиме. Відсутність назви компанії, банерів, вивісок повинна насторожити. Якщо робота пов’язана з реалізацією продукції,  людина, яка влаштовується дистриб’ютором, повинна вимагати надати відповідні сертифікати якості українською мовою, які свідчать про те, що продукція безпечна.

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (17)
  • Ніна

    У 2020 на Злуки 41 ця компанія в тернополі

    Мирослав reply Ніна

    Ніна, Ви там були?..як Ваші враження? пропонували купити стартовий пакет бадів ..чи ін.якоїсь їхньої "продукції"?
  • Oleg Naumov

    1) Ставлення України до корпорації Тяньши(Tiens) - https://www.youtube.com/watch?v=F7M8xpTgYzQ

    2)Що дозволяє зробити продукція компанії - https://www.facebook.com/groups/529960804041930/

    3)Для тих хто звик мати свою власну думку і власне розібратись тел - 0981783088 Олег Юрійович,. Звертаюсь до анонімів, давайте порівняєм наше життя за наступний рік - Ви в наймі і я в компаніїї?  Ссилка на профіль

    https://www.facebook.com/olegshaman.olegshaman

  • Орест Микієвич

    Зараз офіс Тієнс є на вул. Крушельницької 18, мені представились фірмою "Прогрес"

    Ніна reply Орест Микієвич

    зараз на злуки 41 офіс
  • Рома Кривінський

    По прос. С. Бандери 63 в м. Тернополі працювали і працюють співробітники компанії Tiande (Тіанде) http://tiande.com.ua/ з 2013 чи 2014 рр. До чого тут корпорація Тянші (Tiens) клоуни? Компанія "RIA" побудована по принципу маркетингу, і за 10 років так як в Тіандей перебрали 10 тис народу. Ані Мін. Фін. ані МОЗ Укр чи податкова не ставили вам претензій?! Якби у вас з газети хтось був там, то ви би не придумували історій. Н. Бурлаку ви нарушили ст. 16 Європейської конвенції прав людини, дискримінація, що найменше ліцензія в 20хв накриється!

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:04 У поминальні дні не варто залишати на гробах паски і яйця. То що потрібно померлим, пояснюють священники 21:01 Віктор Павлік побував в рідній Теребовлі і поскаржився на... міст photo_camera 20:00 Теплиці, майонез і дитячий клуб: історії трьох бізнесів, які переїхали на Тернопільщину play_circle_filled photo_camera 19:30 24 квітня у мікрорайоні «Пронятин» не буде води Від читача 13:35 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 19:03 Вісім років судиться з поліцією: тернополянин вимагає покарання для патрульних та компенсації photo_camera 18:06 Таксі у Тернополі: порівняли тарифи різних сервісів виклику авто photo_camera 17:20 У бучацькій школі діти били та цькували однолітків. Хто понесе відповідальність 16:40 Заснував сімейну майстерню дронів та допомагає ЗСУ: історія 21-річного тернополянина 16:05 Чи будуть в Україні додаткові вихідні на Великодні свята 15:28 Із 23 квітня тернополянам можуть вимикати світло у «пікові» години 14:55 Біля Тернополя зіштовхнулися автобус та бус: є постраждалі 14:40 У Тернополі віддали честь полеглому Героєві під час руху колони «На щиті» (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 14:15 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 13:36 Тернополянин зняв в оренду неіснуюче житло. Як дізнатись чи квартира, яку ви знайшли — реальна 12:56 Українські консульства в Польщі та інших країнах призупинили роботу з чоловіками мобілізаційного віку 12:22 У яких лікарнях Тернопільщини можна отримати допомогу при інсульті 11:43 На Гайовій та Сахарова ремонтують двори та тротуари. Пишіть в коментарях вулиці, де це необхідно також 11:05 Омбудсмен перевірить дитячу бібліотеку в Тернополі після конфлікту працівниці та переселенців 10:25 В Тернополі чоловік отримав два роки тюрми за те, що чинив опір патрульним
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up