Як тернопільські чиновники "віджимають" землю у дітей-сиріт

Як тернопільські чиновники "віджимають" землю у дітей-сиріт
Директор Володимир Долинний показує на ділянку, де нині тривають будівельні роботи. За його словами, це була територія їхнього закладу
Голослівні заяви уряду про необхідну реорганізацію інтернатів починають впроваджуватися в дію, щоправда, як завжди, у зворотньому напрямку. Для дитячих будинків сімейного типу, які нібито повинні стати прерогативою, влада створює нові «сприятливі» умови для функціонування.

Тернопільський обласний комунальний дитячий будинок для дітей шкільного віку (просп. С. Бандери, 81) працює вже понад 24 роки. Наразі тут живуть 16 дітей. Для нашої області – це чи не єдиний взірець закладу на кшталт дитячого будинку сімейного типу. Депутати міської та обласної рад докладають максимум зусиль, аби «покращити» життя вихованців закладу.

Договір оренди досі не продовжили

Цей дитячий будинок займає приміщення площею 470 кв. м. на підставі угоди оренди будівлі від 1 лютого 2013 року №0038, складеного на підставі рішення 31-ї сесії облради  п’ятого скликання 29 квітня 2010 року за №958. Згідно з угодою, орендарі мають право використовувати ці приміщення на період з 1 січня до 30 листопада 2014 року. Після того керівник установи мусить звернутися до обласної ради з проханням продовжити оренду, що він і зробив. Ще 11 листопада поточного року директор дитячого будинку Володимир Долинний звернувся до голови обласної ради Василя Хомінця з проханням дати дозвіл на укладення угоди оренди з управлінням експлуатації майнового комплексу ради, яке і є балансоутримувачем будівель і споруд. Однак більше ніж за місяць чиновники так і не спромоглися на оформлення цього документа. Виходить, діти живуть у закладі "на пташиних правах". Якщо сьогодні їх люб’язно попросять, то завтра вони вже будуть на вулиці.

Відео дня

За словами пана Долинного, депутати у своїх колах подейкують про те, що дитячий будинок збираються реорганізовувати, а отже, просто-напросто закрити. Вочевидь, велика територія неподалік від центру міста сподобалася комусь із високих чиновників. Хоча поки що це все лише на рівні чуток. Офіційно ж наші доблесні управлінці наголошують на тому, що напризволяще сиріт не покинуть.

- З оформленням договору оренди взагалі проблем немає. Я вбачаю, що керівник запізно почав процедуру подання необхідних документів, - говорить перший заступник голови обласної ради Сергій Тарашевський. –Щонайменше за місяць пан Долинний мав би подати звернення до начальника управлінняя експлуатації майнового комплексу про те, щоб дитячому будинку продовжили оренду приміщень і споруд. Після того засідає спеціальна комісія, яка приймає це рішення. І вже тоді підписують договір. Це звичайна формальність.

Ще одна «формальність», про яку дуже тихенько говорять в обласній раді, - це оформлення права власності на земельну ділянку, чітко визначену огорожею навколо території обласного дитячого комунального будинку для дітей шкільного віку. Згідно із генеральним планом, сьогодні загальна земельна площа з урахуванням ділянок, зайнятих житловими та нежитловими приміщеннями, а також двором, становить 10904 кв. м. Оскільки ця територія є на території міста, то й право власності на земельну ділянку належить до спільної власності тернополян, а міська рада, відповідно, є її розпорядником, пояснює начальник управління у справах майна спільної власності територіальних громад в області та природних ресурсів обласної ради Віталій Карпінський.

Переоформлюють право власності

- Наразі це доручення на виготовлення правовстановлюючих документів і свідоцтва права власності на дану земельну ділянку - за Тернопільською обласною радою, - додає він. – Та щоб завершити оформлення документів, потрібні гроші. Замовником виступає управління з експлуатації майнового комплеку, а вільних коштів у нього немає. Тому керівник управління пан Слободян звернувся до нас із проханням передбачити необхідну суму в бюджеті 2015 року для того, щоб завершити оформлення документів.  

Натомість директор дитячого будинку разом з іншими працівниками цього закладу невдоволені рішенням чиновників. За їхніми словами, вони неодноразово зверталися до місцевих органів самоврядування з проханням закріпити цю територію за дитячим будинком. Як наголошує Володимир Долинний, це дало б можливість вихованцям закладу почуватися більш упевнено, а не боятися, що їх можуть несподівано виселити звідти.

    Мої попередники час від часу отримували закиди від міськради про те, що приміщення дитячого будинку хочуть забрати для інших потреб, - розповідає директор. – Колись тут місцеві чиновники хотіли організувати роботу спортивно-оздоровчого комплексу «Сокіл», тобто забрати домівку у сиріт й організувати розваги для багатіїв. Після численних звернень у різні інстанції ініціативу відклали в довгий ящик. Згодом будівлі дитячого будинку передавали на баланс різних управлінь - то облдержадміністрації, то обласної ради, мотивуючи це кращим обслуговуванням закладу. Усі ці двадцять років ми просимо чиновників надати право дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування, користуватися земельною ділянкою та будівлями. І нині обласна рада переоформлює право власності на свою користь, замість того, аби надати таку можливість нашому закладу.

Директор дитячого будинку не відкидає можливості зазіхання на ласий шматок землі, який можуть легко роздерибанити. До 2005 року загальна площа, яка була у користуванні виховного закладу, становила 13358,92 кв.м. Очевидно, депутати міської ради вирішили, що для сиріт цієї ділянки забагато, і відрізали шматок землі. Довкола закладу з'являються нові багатоповерхівки.

09.10.2003 р. між Тернопільською міською радою та ТІЗ "Добробуд" на підставі рішення міської ради №4/5/103 від 27.12.2002 р. укладено договір оренди земельної ділянки. За умовами п.п. 1.1, 1.2, 1.3, 3.2, 8.2 договору оренди Тернопільська міська рада надає, а ТІЗ "Добробуд" приймає у строкове (до 27.12.2027 р.) платне (орендна плата 439,34 грн на місяць) користування земельну ділянку площею 4300 кв. м за цільовим призначенням - під розташування 35-квартирного житлового будинку з гаражами-стоянками із земель житлової та громадської забудови, за адресою: просп. Степана Бандери у Тернополі. Рішенням виконавчого комітету міськради від 21.03.2005 р. №285 було оформлене право власності та прийняття на баланс 34-квартирного житлового будинку з гаражами-стоянками за адресою: просп. С. Бандери, 81а.

Ділянка заростає багатоповерхівками

 – У 2010 році на виконкомі міськради тоді ще ТІЗ «Добробуд» отримав дозвіл на використання земельної ділянки площею 223 кв. м. під будівництво шестиквартирного житлового будинку із вбудовано-прибудинковими приміщеннями торгового-офісного центру, - наголошує керівник дитбудинку Володимир Долинний. - У 2005 році виконуюча обов’язки директора дитбудинку М. Базар зверталася до Секретаріату Президента України по допомогу, адже ТІЗ «Добробуд» в особі директора Смакоуза поставив дирекцію до відома, що через територію дитячого будинку проходитиме під’їзна дорога. У 2008 році працівники дитячого будинку виявили на земельній ділянці, яка пролягає через проїжджу частину до території закладу, зріз зелених насаджень. Це самовільно зробили працівники «Добробуду». Два роки тому на ділянці, де був наш спортмайданчик, знову почали будувати. Міська рада виділила ці землі будівельній фірмі ТОВ «Компанія Добробуд» (керівник Смакоуз). Досі на тій ділянці, яка колись належала нам, тепер уже за огорожею закладу, тривають будівельні роботи. Екологічні умови для вихованців значно погіршилися.

У свою чергу, депутат міської ради, скандальний забудовник, керівник ТОВ «Компанія Добробуд» Віталій Смакоуз жодних порушень зі свого боку не вбачає. За його словами, на територію дитячого будинку будівельна організація не зазіхала.

- У 2002 році розпорядженням облдержадміністрації я отримав об’єкт недобудованого будівництва від комунального підприємства «Облкомунгосп», - розповідає пан Смакоуз. – Вони збудували півтора поверха, після цього будинок почав розвалюватися. Власними коштами ми звели новий будинок, починаючи з фундаменту. Із 35-квартирним житловим будинком межує шестиквартирний будинок із вбудованими приміщеннями торгово-офісного центру. Ця земельна ділянка належить міській раді, дозвіл на будівництво я отримав в Інспекції держархбудконтролю, і жодного відношення до сиротинця це не має. Здачу об’єкта провели в поточному році, законність цього була доведена судами вищої інстанції.  

Віталій Смакоуз додав, що проїзду через територію дитячого будинку не робили. ТОВ «Компанія Добробуд», навпаки, допомогла закладу облаштувати огорожу. Як зауважив пан Смакоуз, конфліктів із керівництвом закладу у нього не виникало.

- Сиротинець не має власної землі, вона – орендована, - наголошує забудовник. – Земельну ділянку з іншого боку огорожі дитячого будинку моя компанія викупила у «Зеленбуду», там раніше були теплиці. Зведення однопід’їзного житлового будинку має закінчитися в наступному році. Якщо у когось є претензії, для цього є спеціальна комісія з розмежування. Ми надамо їй договори оренди земельної ділянки, а вона, відповідно, може визначити, кому належить ця територія.

На запитання, чому б не оформити право власності на земельну ділянку та споруди не за облрадою, а за дитячим будинком, пан Тарашевський відповів, що таким чином намагаються уникнути зловживання службовим становищем окремими установами.

- Були випадки, коли керівники закладів примудрялися передати майно на баланс міських рад або продати його будівельним фірмам, - пояснює пан Сергій. – Ми хочемо перевести це у такий формат, щоб подібні рішення могли колегіально приймати всі депутати. Тому все закріплюємо за облрадою як представником територіальної громади області.

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Anonymous

    Побажання автору ретельніше вивчати питання, яке висвітлюється: для нашої області Тернопільський обласний комунальний дитячий будинок для дітей шкільного віку – це  НЕ єдиний взірець дитячого будинку саме сімейного типу, бо це НЕ будинок сімейного типу. Будинок сімейного типу - це структура, де батьки отримують статус вихователя, виховують певну кількість дітей до повноліття і отримують за це відповідну заробітну плату. А даний заклад є типовим сиротинцем із директором, відповідним персоналом і правилами утримання дітей-сиріт.

    У Тернопільській області є достатня кількість будинків сімейного типу, які вважаються значно комфортнішими формами влаштування дітей-сиріт, ніж традиційні сиротинці, бо дитина опиняється в родинному середовищі.
  • Анонім

    Добробуд разом із Надалом уже весь Тернопіль забудували!!! Зеленбуд забрали, і до дитячого будинку руки розпустили.
  • Анонім

    Долинний сам колись працював заступником міського голови. Його спитайте також, скільки він брав і за що. І скільки землі розійшлося тоді і майна громади!!!
  • Анонім

    А ДАВАЙТЕ ВСІХ ПРИЧЕТНИХ ЛЮСТРУЄМО
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
16:00 «На одну сироту у світі менше»: Олексій Філюк взяв опіку над 14-річним хлопцем 15:39 Редакція «20 хвилин» долучилася до мережі «Вікно Відновлення». Відбудовуємо країну разом! photo_camera 15:20 Усе для ванної кімнати: огляд магазинів сантехніки Тернополя (партнерський проєкт) 15:00 Військовослужбовцю Тернопільського військкомату, якого затримали на корупції, обрали запобіжний захід Від читача 14:06 Ціни на аналізи в лабораторіях Тернополя. Огляд ринку 14:05 Жителя Чортківщини підозрюють в організації схеми переправлення чоловіків через кордон 13:15 Знімають асфальт та кладуть нову бруківку: на вулиці Торговиці знижують висоту бордюрів play_circle_filled photo_camera 12:46 На «Алясці» чоловік пошкодив чотири автомобілі, припарковані у дворах — поліція play_circle_filled 11:25 Масована атака росії: удару зазнали об'єкти критичної інфраструктури України 11:01 На Тернопільщині через негоду перебої з електропостачанням є у 39 населених пунктах 10:25 У Мінекономіки назвали причини переходу на літній час 09:35 Помер військовослужбовець із Кременецької громади 09:00 29 березня без світла буде одна вулиця в Тернополі 08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up