Засекречений "Масив" має гектари міської землі

Засекречений "Масив" має гектари міської землі
Жителі довколишніх будинків на вул.Будного 7 серпня підписували фарбою дерева, аби представники КП "Масив" більне їх не зрубували
Ще одне комунальне підприємство, окрім "Тернопільбудінвестзамовника", безкоштовно отримує міську землю. Загалом дозволів отримало на 2,6 гектара. Якби землю продали з молотка за ринковими цінами, місто могло отримати близько 15-20 млн грн

Комунальне підприємство "Масив", схоже, - надтаємна організація мерії. Працює за адресою міського управління житлово-комунального господарства, але там про фірму знають мало. В мерії відмовились розповідати про "Масив". Саме ж КП ігнорує інформаційні запити.

Лісочок під забудову

Про комунальне підприємство ми знали мало – активної роботи не здійснювало, в скандалах не світилось. У 2012 році ми запитом отримали від мерії перелік усіх комунальних підприємств (ми питали про усі – прим. ред.), їхні статути, штат, а також площі ділянок та приміщень, якими користуються. Даних щодо "Масиву" серед отриманих паперів не було, хоч створили його в 2011-му. Певно, до секретної місії підприємство почали готувати ще тоді.

Відео дня

Активно про КП "Масив" заговорили цьогоріч, коли в невеличкому лісочку на Будного робітники почали рубати дерева. Там планували звести багатоповерхівку. Ділянка, на якій мерія дозволила будувати, – більше 0,6 га. Мешканці сусіднього будинку заблокували роботи, здійняли шум. Фарбою помітили півсотні дерев, аби не було нових “жертв”.

- На цій території хочуть збудувати дуже велику багатоповерхівку на 140 квартир, - сказала тоді голова ОСББ "Будного, 50" Людмила Смолій. - Але за планом будови тут ще мають бути парковка і дитмайданчик. А де ж це усе розмістити? Місце ж невелике.

Також Людмила Смолій висловила підозру, що КП "Масив" - фіктивна організація мера Тернополя Сергій Надала.

- Ми знаємо, що у цього підприємства немає ні грошей на балансі, ні техніки. Але Надал все одно безкоштовно дав їм тут ділянку, - додала жінка.

Згодом мешканці будинку з'ясували, що комунальники отримали не всі дозволи. Хоча в самій організації переконували: документи і дозволи є, а дерев рубати не будуть.

- У нас із цим будівництвом усе законно, запевнив директор КП “Масив” Олександр Гуцул. - Ділянка під будівлю вже давно занесена у генплан міста. А дерева ніхто не чіпатиме. Ми це вже 150 разів пояснювали людям. Але вони не хочуть нікого чути, крім себе. Просто у них там городи є, от і мають власний інтерес. Але ніхто не мінятиме генплан міста, бо кілька людей хочуть собі грядки тримати.

Про те, що роботи погоджені, повідомили і в Інспекції держархбудконтролю в області. Також надіслали декларацію про початок будівельних робіт.

- Просили ми в Інспекції й документи, які відображали б параметри майбутньої будівлі, але не отримали, - продовжує співрозмовниця. - Відомо, що мова йде про багатоквартирний житловий будинок із вбудовано-прибудинковими приміщеннями громадського призначення.

У суперечку, крім журналістів, втрутились паравоохоронці. Міська прокуратура виявила порушення земельного законодавства. А саме: проект землеустрою щодо відведення ділянки КП "Масив" не містить відомостей щодо погодження меж цієї ділянки суміжними землекористувачами. Тобто з тим же сусіднім ОСББ. А ніхто й не погоджував, кажуть люди, і погодження такого не дасть. Прокуратура внесла подання у міськраду щодо усунення порушень. Чи стануть у мерії на бік закону й мешканців, наразі невідомо.

Розсекречуватись не спішать

Земля на Будного - верхівка айсберга. Комунальне підприємство створили в 2011 році. До 2013 року сесія дала йому добро на виготовлення проектів землеустрою ще для п'яти ділянок (див табл. - прим. ред.). Загальна площа цих ділянок - 2,6 га. Дивні пільги для маловідомого підприємства. Настільки маловідомого, що в управлінні ЖКГ, де офіційно діє КП, на запитання: "Як і де можна поспілкуватися з керівником "Масиву?", ми почули: "Не знаємо".

- Так, це підприємство зареєстровано за тією ж адресою, що і ЖКГ. Але у нашому приміщенні КП "Масив" немає, - повідомила працівниця управління ЖКГ. - На цю адресу приходить пошта для КП "Масив". Але із його представників немає тут нікого. Я б і хотіла вам дати їхній номер, та не знаю його.

Аби дізнатись про цю організацію, ми звернулися до мерії, яка його утворила і виділила землю.

"Комунальне підприємство "Масив" є окремою юридичною особою, має самостійний баланс, розрахунковий та інші рахунки, печатку зі своєю назвою і символікою, фірмовий бланк зі своїм найменуванням тощо та у своїй діяльності керується чинним законодавством України, рішеннями Тернопільської міської ради та її виконавчого комітету й іншими нормативними документами", – повідомив у відповідь на наш запит заступник міського голови Володимир Камінський. Такою відповіддю нас "відфутболили". Причому зробили це незаконно – всупереч ст. 6 ЗУ "Про доступ до публічної інформації". Адже там, де йдеться про комунальне майно і землю, орган місцевого самоврядування зобов'язаний відповідати. У тому ж листі пан Камінський зазначив: "... з метою повного та належного розгляду поставлених в запиті питань направляємо цей запит КП ТМР "Масив".

Тиждень ми чекали відповіді від комунальників. Не отримали. Про запит запитали керівника.

- Ми ще не забирали кореспонденції, - сказав Олександр Гуцул. - У понеділок заберемо і дамо відповідь.

З того часу минуло ще десять днів, хоча відповідь на запит мала б надійти у п'ятиденний термін. У прокуратуру ми не звертались, бо ж результат останньої заяви щодо надання неповної відповіді на запит, у якому цікавились готелем у парку Нацвідродження, невтішний. Ми просили правоохоронців зобов'язати міськраду надати повну та правдиву відповідь. Натомість отримали результат про притягнення посадових осіб до адмінвідповідальності. Якої саме, прокуратура так і не уточнила.

Ми вдруге намагалися зв'язатися з керівником "Масиву", але чоловік не брав слухавку. Наш кореспондент готовий поспілкуватися з паном Гуцулом, бо ж залишається ще багато запитань і щодо земельних ділянок, які він отримав, і щодо спроможності підприємства їх забудувати, і щодо вигоди, яку отримує підприємство та місто.

Знову інвестпроекти

Згідно зі статутом, КП "Масив" "створене з метою сприяння та участі, як незалежного учасника інвестиційного процесу, у вирішенні соціально-економічних завдань в області житлового, соціально-побутового, іншого будівництва, організації інвестиційних проектів, впорядкування торгово-побутових об’єктів". Тобто будівництво об'єктів здійснюють за гроші інвестора. Діють за схемою, схожою на схему роботи іншого комунального підприємства - "Тернопільбудінвестзамовник" (у цього КП є уже близько 30 гектарів міської землі – прим. ред.), - безкоштовно отримують землю та шукають того, хто вкладе кошти. Часто самі не будують, а інвестором виступає фірма-забудовник, або ж беруть підрядну організацію. Виконують функції таких собі прокладок. Ці сумнівні оборудки позбавляють місто грошей та землі. Сумнівні тому, що продаж гектарів на аукціонах чи довгострокова оренда дали б бюджету десятки мільйонів. Натомість є вигода для комунальників і забудовників, а громада і місто залишаються "з носом". До речі, виділяти землю у такий спосіб міський голова та його команда почали з першого року своєї присутності в мерії.

Родинні зв'язки

З неофіційних джерел стало відомо, що директор КП "Масив" Олександр Гуцул – брат одного зі співзасновників охоронної фірми "Максима" Юрія Пилипчука. Того Пилипчука, який є співзасновником ТОВ "Ресурс Лімітед", що в 2013-му купило в міськради приміщення магазину "Світоч" у центрі Тернополя за ціною майже втричі нижчою від ринкової. Також, як стверджував ресурс "Наші гроші", Юрій Пилипчук очолював фірму "Тернопіль комунал сервіс". Цій організації, про що ми писали, міська влада всіляко підігравала в отриманні багатомільйонного тендеру з прибирання міста, а своє підприємство МШЕД, яке прибирало вулиці, "знищувала". Сама ж фірма "Максима", нагадаємо, охороняє мерію та обслуговує більшу частину ліфтового господарства.

Інший співзасновник "Максими" - Володимир Кришталовський - брат Романа Кришталовського, який очолює згадане в публікації КП "Тернопільбудінвестзамовник"...

Ми не мали наміру втручатися в приватне життя людей чи розголошувати особисті дані. Питання сумнівного виділення комунальних земель та продажу майна мають значний суспільний інтерес, а тому тернополяни мають право знати про "сімейно-комунально-приватну корпорацію", якій, вочевидь, активно підіграє міська влада.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (22)
  • Всезнаючий тернополянин

    Схема розкрадання землі міськими чиновниками досить проста: земля віддається без конкурсу , безоплатно комунальному підприємству. А уже комунальне підприємство за безцінь продає будівельним фірмам типу креатора. Різниця в ціні землі- в кишеню Сірожі і Камінському. Невже не зрозуміло. Потрібно чітко спитати: скільки землі отримали комунальні фірми міста безоплатної землі, скільки продали (подарували Гуді і Ко), скільки від цього отримав бюджет міста. Шкула,  у тебе роботи ще до пенсії вистачить, якщо будеш займатись цією справою. А фірми : чи то "Масив" , чи "Терноппільбудінвестзамовник"- збиткові! Тобто бюджет міста від них не отримує практично нічого. Бо вони ще на 50-100% звільнені від плати за землю, яка в подальшому продається
  • Ерік Рудий

    Коли будуть результати по цьому запиту це буде останній день існуючої влади адже стане видно хто за що і як любить наше місто. Одразу ж можна розпочинати люстрацію. А знайти кому надавались ділянки неможливо бо раніше не наводились прізвища саме в час коли проводилась масова дерибанізація міста під ділянки для садівництва владним родинам.
  • барселона

    до кінця каденції свободівця-мера розкрадуть всю землю!!при Заставному вроді такого не було
  • Покора Юрій

    Злодії.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up