Готель у парку Нацвідродження – на 5 поверхів та 3000 квадратів

Готель у парку Нацвідродження – на 5 поверхів та 3000 квадратів
Посеред парку може з'явитися комплекс із 30-ма номерами та рестораном майже на сотню клієнтів. Ініціатори створення, схоже, не бізнесмени чи товстосуми, а міська влада й комунальники. Нові садки, ремонт шкіл і медзакладів для міста, певно, не такі важливі.

Скандал довкола будівництва готелю на території, яку чимало тернополян вважають парком, не вщухає майже два місяці. Міська влада наполягає, що від проекту виграє місто і тернополяни. Природозахисники й громадські активісти переконані: постраждають зелені насадження, а збагатяться наближені "до корита".

Люди пікетували міськраду та блокували спецтехніку. Наразі роботи зупинені. Ми з'ясували, хто будуватиме, яким буде готель, що матиме з цього місто.

І знову комунальники

Відео дня

Публічна історія протистояння громади і влади почалась 29 квітня. Тоді у парку Нацвідродження з'явилась важка техніка, яка почала готувати ділянку від вулиці 15 Квітня під забудову. Довго попрацювати будівельникам не вдалось, бо їм перешкодили тернополяни: заблокували техніку, викликали міліцію, повідомили пресу. Того ж дня міська влада пояснила, що відбувається.

"На території біля парку Національного відродження по вул. 15 Квітня проводяться підготовчі роботи для будівництва готелю. Дана земельна ділянка, де буде зведений готель, не знаходиться у межах парку, а представляє собою уже роками асфальтовану площадку, де мешканці вигулювали собак. Будівельні роботи там виконує комунальне підприємство «Тернопільбудінвестзамовник» за кошти інвестора.... Усі будівельні роботи буде проводити комунальне підприємство протягом двох років, і, відповідно, 140 працівників протягом цього часу будуть забезпечені роботою....", - йдеться на сайті мерії. Там же надали витяги з рішень депутатів, які погоджують забудову. Та пояснення громаду не задовольнили, тож протести продовжились. Наступного дня, 30 квітня, на сайті міськради з'явилось інше повідомлення.

«Сьогодні ми повинні по-іншому дивитися на рішення, які приймали раніше, - повідомив міський голова Сергій Надал. – Зокрема, на асфальтованому майданчику на вул. 15 Квітня зупинили усі будівельні роботи. Було дано доручення комунальному підприємству завершити роботи і привести територію у відповідність, щоб там не було загрози життю для місцевих жителів. Більше будівельних робіт там проводити не будуть, оскільки це суперечить нашому подальшому баченню розвитку паркових зон міста і волі громади”.

Сказав і забув. А можливо, на заборону мера просто не зважили. Роботи зупинились, але тимчасово. Уночі 17 червня техніка знову виїхала на місце, але і цього разу люди її зупинили.

Розклали по поличках

Та це - не найбільша неправда, яку розмістили на сайті міськради. Для того, аби розкласти все „по полицях”, ми проаналізували та перевірили ключові твердження влади, які вона публічно висловила (повний текст за посиланням: http://rada.te.ua/novyny/22927.html).

"Ділянка, де буде зведений готель, не знаходиться у межах парку, а представляє собою уже роками асфальтовану площадку, де мешканці вигулювали собак", пишуть на сайті міськради.

Ми з'ясували, що формально ця ділянка - уже не парк, хоч там і є десятки дерев. Адже заасфальтований майданчик – лише третина виділеної землі. Будмайданчиком її зробили саме міські депутати та мер. У листопаді 2012 року на сесії наші обранці дали добро "Тернопільбудінвестзамовнику" на складання проекту землеустрою щодо відведення ділянки площею 0,6 га під будівництво готелю із закладом харчування. У грудні того ж року затвердили такий проект, надали ділянку в постійне безоплатне користування, а також дозволили змінити призначення землі та зарахувати її до земель житлової та громадської забудови.

"Будівельні роботи виконує комунальне підприємство "Тернопільбудінвестзамовник" за кошти інвестора... 140 працівників протягом цього часу будуть забезпечені роботою", - знову таки пишуть у міськраді.

І знову ми з'ясували, що інвестор, схоже, – вигадка. Усі роботи фінансує "Тернопільбудінвестзамовник". За два тижні після початку будівельних робіт, тобто 12 травня, ми отримали від міськради відповідь на наш інформаційний запит. Там заступник мера Володимир Камінський написав "... залучення інвестора буде здійснюватися правокористувачем земельної ділянки КП "Тернопільбудінвестзамовник". Тобто проект є, роботи стартували, а фінансиста нема. Вочевидь, готель із закладом харчування потрібен саме комунальному підприємству та міській владі. Подивувала й цифра - 140 працівників "Тернопільбудінвестзамовника", які два роки матимуть роботу. Як і те, що "всі роботи виконує комунальне підприємство". Коли почалось освоювання ділянки, нам вдалось сфотографувати офіційний "паспорт будівництва" (потім його зняли самі будівельники – прим. ред.). Так ось, згідно з даними, комунальне підприємство - лише замовник будівельних робіт, а генпідрядник, тобто фактичний виконавець - ТзОВ "Максрембуд". Фірма, до речі, зі Львова, тож робочих місць тернополянам світить мало.

Згідно з поясненнями міськради, отель не буде виходити за межі асфальтованої площадки, яка там знаходиться, також не буде зрізано жодного дерева"

Натомість ми з'ясували, що асфальтований майданчик, на який переводить увагу міськрада і яким нібито ніхто не користується, займає лише частину відведеної ділянки - близько 20 сотих. Готель за межі асфальту, можливо, і не вийде. Хоч у це важко повірити з огляду на те, що його загальна площа, згідно з проектною документацією, — понад 3000 кв. м. За межами асфальту, на решті відданої території, поки що ростуть дерева. Тож не важко здогадатися, де розмістять дитячий майданчик, паркінг для гостей готелю і проїзди до нього.

Готель на 31 номер

Загальна площа готелю, згідно з інформацією від інспекції Держбудконтролю, - 3152 кв. м. Приміром, торгово-розважальний комплекс "Атріум" разом з підземними має сім поверхів та загальну площу 3500 кв. м. Буде у готелі 31 номер. Проект передбачає ресторан площею 215 кв. м, який вміщатиме 90 людей. Працюватимуть у комплексі, за документами, 20 чоловік.

Будувати хочуть, нагадаємо, на ділянці, яку в безкоштовне користування надали комунальникам. Коштує 60 сотих біля парку більше мільйона. Але місто грошей не побачить. Інвестора наразі, як випливає з відповідей мерії, немає. Та він може з'явитися і вкласти мільйон-другий. Якщо частка інвестора, який, за чутками, наближений до Сергія Надала, буде більшою, аніж частка комунальників, то й майнові права теж будуть більшими. Після будівництва, як пояснили юристи, землю можна легко приватизувати. Місто залишаться "з носом".

- Це все схоже на уже традиційний у Тернополі дерибан землі для своїх, - каже громадська активістка Ніна Міляновська. - Ненормально, коли починають будувати щось серед парку. Невже у нас готелів мало? Чи є проблема, щоб їх будувати на вільних ділянках при в'їзді в місто? Всі люди, які роками ходили біля тієї ділянки в парку, мали надію, що влада облаштує спортивний чи дитячий майданчик, якось окультурить його. Але ж ні, у нас усе забудовують "свої". Чому тернополяни мають вдень і вночі там чергувати, аби відстояти місто? Чому люди повинні пікетувати, аби їхню позицію почули? Зрештою, можна провести громадські слухання, аби мешканці висловили свої бажання.

Жінка разом з іншими активістами та екологами сформувала список із двома десятками сумнівних та конфліктних виділень землі під будову, а також пропозиції громади щодо них. Є у переліку й ділянка у парку Нацвідродження. Активісти вимагають вилучити її у користувача та офіційно включити в межі парку. Пані Міляновська виступила з доповіддю перед міськими депутатами. Прийняли рішення надіслати пропозиції в проектну організацію, яка розробила генплан Тернополя, аби розглянути можливість їх виконання.

Відповідь буде за тиждень-другий. Ділянка поки що залишається в користуванні "Тернопільбудінвестзамовника". Мораторій на будівництво озвучений мером формально діє, та тернополяни чергують у парку.

Чиновників оштрафували

Отримати детальну інформацію щодо будівництва та потенційного інвестора ми намагалися інфозапитами у КП "Тернопільбудінвестзамовник" та у міського голови Сергія Надала. Відповідь з мерії отримали, м'яко кажучи, невичерпну. Частину запитань просто проігнорували. Підписаний лист був не паном Надалом, а начальником одного з управлінь. Така відповідь - порушення Закону "Про інформацію". Тож ми звернулись у прокуратуру, аби чиновників притягли до відповідальності та зобо'вязали надати повну відповідь. Правоохоронці знайшли в діях посадовців порушення законів і внесли подання міському голові щодо притягнення чиновників до дисциплінарної відповідальності. Чи це буде штраф, чи догана, чи позбавлення премії - наразі невідомо. Від керівництва "Тернопільбудінвестзамовника" ми не отримали жодної відповіді. Вочевидь, комунальники не вважають за потрібне розповідати тернополянам про свої земельні оборудки.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (40)
  • Anonymous

    цікаво за який шиш ходити в ті бари як немає ніякої промисловості. цікаво скільки забудовники побудували в нас садочків, шкіл, спортивних шкіл- а ніскільки. Чому цього ніхто не вимагає?
  • Anonymous

    так там тої ділянки асфальтованої як кіт наплакав. там готель ніяк не поміститься. Явно що будуть вирубувати дерева, обгороджувати парканом, будувати стоянки та інші об"єкти. Це лише початок. І так того парку вже залишилось не так багато. Біля співочого поля за 10 метрів вже будинки стоять. Так церква з боку Баму, ще одна церква за Канадою. Навішо той готель? в нас що місто готелів та церков? краще б дитячий майданчик зробили чи спортивний для дітей. Облаштували місце для катання на роликах чи скейборді. Для чого Тернополю та громаді ще один готель? в нас що готелів мало? Свобода та Надал найбільші дерибанщики землі. Заставний виглядає ангелом проти Надала. Як можна ділянку в парку вважати що це не паркова зона. То може ще збудувати на місці фонтана щось? там теж немає дерев. Слів просто нема від обурення від нашої влади. Вона думає що всі дурні тут і не розуміють що до чого.
  • Anonymous

    Не смішіть.. Ніхто його належним чином не перевіряв. Чистим Ви називаєте те, що Ваш Сергій виділяє земельку на комунальні підприємства а потім передає її в суборенду тим самим обходячи ст.134 Земельного Кодексу? Чи чистим Ви називаєте те, що з приміщення дошкільного закладу планують зробити офісні приміщення, тим самим порушуючи Закон України "Про дошкільну освіту"? Як мєнти можуть перевірити, якщо вони самі ні вчому не розуміються? Пару років тому мені один опер з відділу по боротьбі з економічними злочинами заявив що він не розбирається в балансі. Що вже говорити про порушення в сфері земельного законодавства, яке складається з великої кількості нормативно-правових актів. Чому Ваш Сергій на запити про доступ до публічної інформації до сих пір не оприлюднив свої декларації про доходи за 2010-2013 роки, як це передбачено чинним законодавством? Ось так то "правдолюб". Тільки до правдолюба Вам перепрошую як до Києва рачки.
  • Anonymous

    А що доводити? ти що сліпий???
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
11:25 Масована атака росії: удару зазнали об'єкти критичної інфраструктури України 11:01 На Тернопільщині через негоду перебої з електропостачанням є у 39 населених пунктах 10:25 У Мінекономіки назвали причини переходу на літній час 09:35 Помер військовослужбовець із Кременецької громади Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 09:00 29 березня без світла буде одна вулиця в Тернополі 08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up