Батьки загиблих бійців “Збруча” й АТО просять справедливого суду

Батьки загиблих бійців “Збруча” й АТО просять справедливого суду
Батьки загиблих бійців “Збруча” та батьки інших загиблих в АТО хлопців з Тернопільщини прийшли у вівторок, 15 вересня, до міськрайсуду, вимагати справедливості. Але вже вдруге засідання у справі про батальйону "Збруч" на Херсонщині перенесли, бо обвинуваченого не привезли до Тернополя.

Нагадаємо, трагедія трапилася в ніч на 1 лютого на Херсонщині. Внаслідок пожежі загинули шестеро бійців батальйону "Збруч" - хлопці із Тернополя та області.

Судове засідання вже вдруге перенесли, оскільки обвинуваченого Власюка етапують із Миколаївської області. Однак в суді запевнили, що найближчим часом він таки буде в Тернополі, і тоді призначать нову дату засідання.

Батьки бійців скаржаться, що за останніх півроку так  і не почули елементарного вибачення від командування. Вони пояснюють, що хочуть справедливості. Але її суть - не лише  в тому, щоб засудити одного бійця із ремонтної бригади, якого і звинувачують у підпалі. Потрібно перевірити, чи дії військових командирів були адекватними.

Відео дня

Деякі із батьків загиблих біців кажуть, що бачили задокументовані свідчення обвинуваченого, де він зізнається, що справді облив бензином приміщення і кинув гранату. Бо напередодні отримав звістку про загибель товариша в зоні АТО і зовсім втратив голову.

- Але хіба Власюк наших дітей розмістив в зачиненому приміщенні із заґратованими вікнами? - каже мати загиблого бійця Павла Римара пані Тетяна. - То хіба лише його провина? Чому командування до сих пір не зібрало нас всіх, нас же не так багато - шестеро родин, чому нам не пояснили, як загинули наші діти?

Деякі батьки вже їздили на місце трагедії, кажуть, що в тій історії багато чого не “клеїться” докупи. Мати Назара Сикліцкого пані Надія стверджує, що те приміщення, де розмістилася бригада батальйону, найбільше зруйноване зовсім не там, де показують джерело вогню.

- Крім того, якщо моя дитина загинула внаслідок пожежі, то має бути обгоріле тіло. А не лише одна я отримала буквально якісь рештки. Таке враження, що одне тіло поділили на три сім’ї - і віддали, аби поховати. Ми хочемо знати, що там відбулося,  - плаче Надія Сикліцка. - У нас забрали найдорожче. А тепер навіть не можуть визнати своєї провини, не можуть навіть правильно написати прізвище мого сина. Ларін передав хлопцями нагороду моєму синові, а там прізвище написано не так. То як, як наражати на небезпеку, то вміють, а правильно написати посмертну нагороду не змогли? Як так можна?

Підтримати батьків бійців “Збруча” прийшли й інші батьки, сини яких загинули в зоні АТО.

- Мій син, Лотоцький Віталій, загинув під Дебальцево, - каже його мати пані Галина. - Ми сьогодні тут, бо хочемо справедливості. Чому одні бійці Нацгвардії повертаються додому через місяць із високими зарплатами, при тому, вони стоять за спинами наших синів, які були на передовій, а винних у смерті наших дітей не можуть знайти? І держава дає їм 75% пільг, отримують високу зарплату. Їдуть туди на місяць і назад, а в результаті повністю всім забезпечені. А ми поховали дітей, а  з нас починають ще  й пільги знімати, бо ми отримали на них пенсію, вищу, ніж встановлена норма 1700 грн.

За останні півроку жодного слова від військкоматів батьки не отримали. Пані Лотоцька взагалі отримала документи, де вказано, що вона живе в місті Тернополі Вінницької області.

- Це Генштаб такі документи виписує? Я поховала дитину, а мені щоразу краять серце отакі речі. Чому така різниця між Нацгвардією і призваними хлопцями? Ми хочемо справедливості, вибачення і хоч трішки людської поваги і співчуття до наших чорних хустин, які тепер носитимемо до кінця життя.

Коментарі (4)
  • Анонім

    у випадкузбруча винні як керівництво батальйону, так і так звані бійці  збруча! ніхнена спільного з ато вони не мали - місяцями сиділи і по-чорному бухали, приторговуючи при цьому патронами ізброєю!

    Анонім reply Анонім

    І ти може не в курсі. А хлопці під Маріуполем стояли без касок і бронежилетів. Май совість і мовчи. Ти незнаєш шо чекає тебе і твоїх дітей. Перед тим як пускати свої  нерозумні коментарі постав себе на місце батьків хлопців зі збруча. І  ше раз скажу не гніви Бога бо ти незнаєш шо буде в майбутньому.

    Анонім reply Анонім

    Слухай герой. Треба були йти і записатися в збруч. По-перше: коли формували батальйон збруч ніхто не знав де вони будуть стояти під Кримом чи в Донецьку. А вони пішли а не тікали за мамину спідницю як ти. По- друге: вони більше двох місяців були під Маріуполем. Такшо май повагу до батьків і завали свою морду.
  • Анонім

    Вся відповідальність за загиблих лежить  на воєнних комісаріатах.  Гинути мали кадроваі воєнні  а не   цивільне населення  якого  насильно, під дулами автоматів  погнали на мобілізацію  і  на передову.

    в насильно забраних у військо   цивільних здають нерви, багато з них   вже не мають що втрачати,  тому стаються такі випадки.

    Люди повинні штурмувати воєнкомати.  А в АТО мають бути міліціонери і  кадрові воєнні.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up