“Кожному народу Бог дав своїх пророків” - громада РУНВіри у Тернополі

“Кожному народу Бог дав своїх пророків” - громада РУНВіри у Тернополі
Фото у святині Різдва Лева Силенка – село Богоявленське на Кіровоградщині
Громада РУНВіри у Тернополі носить ймення “Світовид” на честь скульптури божества предків українців, знайденої у 1848 році в Збручі біля села Личківці. Її члени – послідовники реформатора давніх вірувань Лева Силенка, якого вважають пророком.

РУНВіра, або ж Рідна Українська Національна Віра – малознана серед загалу конфесія. Її упорядником був Лев Силенко, який у 1964-му у Північній Америці прочитав перші проповіді реформованого багатобожжя предків українців, а в 1979-му написав священну книгу РУНВіри “Мага віра” (від санскритського “мага” – могутня).

У Тернополі також діє громада РУНВіри “Світовид”. Про її життя та діяльність розповідає активіст спільноти Гаїна Бичковська.

Як називається Ваша громада?

Відео дня

– Назва – “Світовид”. Громада входить до Об'єднання Синів і Дочок України Рідної Української Національної Віри, або ж ОСіДУ, яка є всесвітньою організацією українських громад. Головами ОСіДУ були киянин Богдан Острозький, родом з Тернопільщини, Святослав Щербина із Запоріжжя, Володимир Пилат зі Львова. А нещодавно відбувся собор, де головою обрали Богдана Шкарівського із Білої Церкви. Головою ж тернопільської громади є РУНтато Медобор.

Як постала ваша громада?

– Ми починали у 90-х, з відродженням української державності. Молоді хлопці-студенти завезли цю інформацію до Тернополя. Збиралися спершу у Петрикові, Драганівці, а тепер – у Тернополі. Спершу це було по квартирах, а тепер – у приміщенні в Центрі. Улітку ми організовували збори на природі: під віковим дубом на вул. Оболоня, у гідропарку на острівці, у парку біля масиву “Дружба”. Особисто я прийшла у РУНВіру після довгих духовних пошуків. Була в Свідків Єгови, Адвентистів Сьомого Дня, Християн Віри Євангельської, Євангельських Християн Віри Євангельської. Я не була членом їхніх громад, а просто цікавилася. Рідні уже звикли, що я – шукач і дослідник. Коли мій син сильно захворів, я просила Бога допомогти й пообіцяла служити, доки буду жити. Через два тижні лікар сказала, що у дитини все нормально. Я розповіла, що багато молилася, а медик знизала плечима, розвернулася і пішла. Моя однокласниця-медик сказала, що сталося диво. Я ж обіцяла служити, але не знала, як. Тому шукала. І вже сім років у громаді.

Оскільки у нас люди не завжди добре розуміють відмінності між конфесіями, поясніть, будь ласка, у чому особливості РУНВіри?

– Наша особливість – прагнення до відродження українського національного духу через українське богорозуміння і згуртування титульної нації. Наші святощі – Рідна земля, Рідна віра, Рідна влада. Рідне – це наші першооснови. Лев Силенко – засновник нашої віри, який реформував давню віру наших предків. Наша віра не суперечить останнім досягненням науки. Ми віримо в єдиного Всевишнього – Дажбога. Так його називали наші предки. Про це писав, наприклад, тернополянин Микола Галичанець, могила якого занедбана на Микулинецькому цвинтарі. До слова, хочемо відновити її, шукаємо доньку Миколи Галичанця, яка живе у Лондоні.

Нашим символом є Дажбоже знамено. Це український герб, обрамлений сонячним промінням. Його ще називають Тризубом, але насправді це Трисуття, у якому поєднані Яв, Нав і Прав. Тобто світ видимий, невидимий і Закон поміж ними.

У чому різниця між вами і "рідновірами", які сповідують багатобожжя?

– Многобожники відроджують віру наших предків і вірять у багатьох богів. Ми це все шануємо, але живемо у теперішньому світі, і наша віра монотеїстична. Віруємо в єдиного дателя буття і життя вічного Дажбога нашого. У нас із ними нормальні стосунки.

Якою є основна діяльність Вашої громади?

– Щонеділі ми збираємося у центрі Тернополя о 10 годині і проводимо священні години самовиховання і самовдосконалення. Ми славимо Дажбога і наших пророків Тараса Шевченка, Івана Франка, Лесю Українку, Лева Силенка. Адже кожному народу Бог дав своїх пророків.

Назвіть, будь ласка, основні ваші проекти у Тернополі та області?

– Наша громада – не олігархи і не бізнесмени, тож і фінансові можливості обмежені. Діяльність спрямовуємо на те, щоб позбутися чужого розуміння Бога і встановити рідне богорозуміння. Робили листівки до днів Тараса Шевченка, Лесі Українки, Різдва Світла Дажбожого, Великодня. Поширювали 17 заповідей нашої віри і 7 законів праведного життя. Також поширюємо інформацію про рідне українське богорозуміння, щоб люди могли це знати. Висвітлюємо і те, що українцям некорисно. Адже на державному рівні цього не роблять.

Ми підтримали Майдан, тепер підтримуємо хлопців на Сході - вив'язала їм шкарпетки. Загалом робимо, що можемо.

Що є найбільшими викликами і проблемами для громади тепер?

– Розуміємо, що нічого ідеального немає. Але нас турбує те, що на державному рівні не відроджують український національний дух, що через чужинські змови гинуть українці, що нас винищують. Турбує те, що кажуть, нібито кожна влада – від Бога. Турбує віра наших людей у різні дурниці. Українці зубожіли, їм дають подачки-субсидії... А чому б не дати людям можливість заробити самим на себе в Україні? Чому вони змушені виїжджати за кордон, де можуть гідно заробляти, і не хочуть повертатися? Чому молодь не може себе реалізувати на рідній землі? Чому працює кумівство, а не закон? Також виступаємо за єдину державну мову в Україні – українську. Наші люди, особливо Василь Лепко, працюють над тим, щоб у паспортах відновили графу про національність.

Як складаються відносини з іншими конфесіями?

– До всіх релігій ставимося терпимо. Ми не агресивні до християн та інших, але відкидаємо те, що чуже. Загалом українці переповнені чужинецьким світоглядом. Коли розказуємо про РУНВіру, то навіть слухати не хочуть і книги читати – теж. Кажуть, що не можуть, бо гріх. Я дізналася, що у Тернополі є 25 різних конфесій на основі Біблії – українці не борці, а вівці... Щодо змін на краще? Я – оптимістка, і якби не вірила у ці зміни, то не була б у РУНВірі. Хоча я не християнка, але добре вивчила Біблію. Один пресвітер якось перевірив мене і сказав, що таких – одиниці на мільйон. Водночас зберігаю одного листа від родича-священика, який дуже критично сприйняв мій вибір. Тримаю його для нащадків, щоб вони мали факт, що я одна з перших вийшла з чужинського світогляду.

Де вас можна знайти у Тернополі, в Інтернеті?

– У Facebook є сторінка “Мага віра”, відкрита спільнота “РУНВіра”. Я також працюю у соцмережах. Телефони громади 0-68-047-19-16, 0-93-277-10-30, 0-67-418-42-19.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:45 Понад 9 тисяч випускників зареєструвалося на Тернопільщині для участі в основній сесії мультитесту 21:00 Сходи зробили нові, а тротуар в суцільних вибоїнах: хто і за скільки проводить ремонт на Дружбі 20:00 Майстриня зі Збаража створює обереги для військових за традиціями січового стрілецтва та вояків УПА 19:20 9 травня в мікрорайоні «Березовиця» не буде води Від читача 14:48 «Клітини мозку» - дебютна персональна виставка Марії Панасюк 19:03 За майже місяць так і не знайшли чоловіків у формі, які побили тернополянина в супермаркеті 18:45 На Тернопільщині прогнозують заморозки 18:02 Унікальні ікони середини ХІХ століття отримав в подарунок музей на Тернопільщині photo_camera 17:00 Керівника однієї з амбулаторій сімейної медицини підозрюють у підробці документів 16:00 До Дня міста «Алея зірок» у Тернополі поповниться новою зіркою 15:31 Є дефіцит потужності — на Тернопільщині 8 травня обмежать споживання електрики для підприємств 15:00 У Тернополі зміниться тариф на паркування 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 8 травня 14:10 Тернопіль прощається з батьком трьох дітей Петром Воробцем, який загинув на фронті 4 травня 13:55 Рада проголосувала за продовження дії воєнного стану та загальної мобілізації в Україні 13:30 Помер потерпілий у ДТП з молоковозом у Почаєві 13:02 Міську дитячу лікарню «розполовинили». Хто керуватиме і що буде з персоналом і малими пацієнтами? 12:25 8 травня можливі відключення електроенергії по всій Україні — Укренерго 11:40 На бульварі Шевченка матері загиблих воїнів висадять квіти у пам’ять про полеглих синів photo_camera 11:10 У Тернополі встановлять стелу пам’яті та меморіальну таблицю захиснику Андрію Теребію
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up