Сфотографувався біля пам’ятника? Це незаконно

Сфотографувався біля пам’ятника? Це незаконно
Тернопільські фотографи та журналісти провели флешмоб на підтримку законопроекту №1677 "Про авторське право та суміжні права" (щодо свободи панорами).

Справа в тому, що можливість вільно фотографувати, замальовувати або знімати на відео твори архітектури та мистецтва, розташовані у громадському просторі, і публікувати такі зображення чи відео без дозволу авторів, не передбачена в українському законодавстві, а отже - поза законом. 

- В Україні діє ще радянський закон «Про авторське право та суміжні права», - каже фотограф та організатор флешмобу у Тернополі Микола Василечко. - Ініціаторами змін є група українських вікіпедистів. Ми організували конкурс «Вікі любить пам’ятки», і більшість фото були видалені з архіву через заборону.

Меморіальні таблиці, барельєфи, скульптури, будівлі…В Тернополі практично не залишилось пам’яток, які були встановлені до 1946 року і які б не підпадали під заборону. За кордоном судових позовів через відсутність свободи панорами досить багато. 


3 лютого законопроект про свободу панорами #1677 отримав схвалення профільного комітету Верховної Ради. Далі цей законопроект має бути проголосований у Верховній Раді.

- За цією логікою майже усі фото Тернополя доведеться видалити, - каже тернопільський журналіст Антон Марчевський. - Зрозуміло, що ніхто не буде шукати авторів чи архітекторів, щоб взяти в них дозвіл. Навіть драматичний театр. який є перлиною Тернополя, захищений авторськими правами і його заборонено публікувати без дозволу хоча б одного з архітекторів, які його спроектували: І. Михайленка, В. Новикова, Д. Чорновола. В мене вже був неприємний інцидент стосовно авторських прав через монету, але цей конфлікт вдалося вирішити компромісом.

Усі охочі можуть долучитися до флешмобу. Для цього потрібно сфотографуватися на фоні відомої сучасної пам'ятки Тернополя з написом «Свобода панорами #1677 #freepanorama» та надіслати світлину на [email protected], щоб її заштрихували й виклали у соцмережах або зробити це замостійно з хештегами: #freepanorama #законопроект1677 #свободапанорами Тернопіль.
 

Коментарі (2)
  • Анонім

    пам"ятники - не можна, а те що 90% софту в держустановах - піратський, никого не гребе...
  • Anonymous

    скоро нічого,навіть дихати не можна буде,бо то все чиєсь
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя 09:05 Студентка з Тернополя перемогла на чемпіонаті України з боксу 08:00 НБУ знижує офіційний курс долара 22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up