Борис Салабчук: "Люди грають ролі замість того, щоб бути собою"

Борис Салабчук: "Люди грають ролі замість того, щоб бути собою"
Футболки, якими Борис Салабчук розповідає історію, використають для фотосесії і відео- ролика
Щоб розповісти історію життя мужчини, тернополянину Борису Салабчуку потрібно було 130 футболок.

– Кожний з нас вибирає якусь роль і грає її замість того, щоб бути самим собою. І ці маски ми тримаємо досить довго, навіть, перефразовуючи один вірш, коли вже руки тремтять, – розповідає Борис Салабчук, показуючи футболку з театральними і карнавальними масками. – Але це лише зачин, починається історія з білої футболки – це символ народження. Далі дитинство – їх сім. Мама з дитиною – дитинство відмолокувало – він вже не немовля, відангелилося – ось дітки-ангелики. Далі – футболка з написом, що всі матері є ангелами-охоронцями для своїх дітей і виконують Божу настанову. Потім дитинство відцвірінькало, відказкувало – Діснейленд, Аліса в Країні чудес; відстрибало, відігралося – ігри дитячі; далі – віддитинилося не награвшись – картинка яка нагадує дитячий садок.

Школа – це шість футболок, а могло би бути й 10, бо стільки років ми вчимося в школі, пояснює колекціонер і показує футболку, де зображені всі емоції, які людина відчуває за всі роки в школі. Далі навчання: Шекспір, театральний гурток, танці, гітара.

Тепер юність: університет, рок-н-рол, Бітлз, трава. Хлопець качає м’язи, ось кросівки – значить бігає. Ось футболка, де намальовані мрії. Він загадує, що буде мати, коли вивчиться: круту машину, власний будинок на Санторіні, коло нього багато дівчат, буде своя яхта, і навіть свої альбатроси, що побуває в Парижі, Нью-Йорку, Голівуді, буде кохатися з японками, буде в товаристві дівчат з Плейбоя, кінозірок.

Відео дня

У молодості він слухає Майкла Джексона, п’є пиво і текілу. Він бунтар, одним словом такий собі необ’їжджений мустанг із прерій. І тут цю енергію прикривають – забирають в армію. Згодом він повертається додому змужнілим воїном. Ось він вже розслабився. І він – такий задоволений кіт, окуляри, Лас-Вегас, дівчата, захоплюється джазом. От він уже на вечірках з хлопцями, а тут - їде на сафарі. „Нема стресу – нема проблем”, говорить наступна футболка. І от він такий крутий, як хлопець з реклами.

Далі він шукає свою жінку – ось футболка з ескізами жінок Леонардо да Вінчі, футболка з жінками з різними бюстами. Йому потрібні гроші – ось футболка з доларами. І він кидається заробляти. Звідусіль усі кажуть: ти можеш, ти досягнеш, давай, вперед! І от футболка з 7 мільярдами людей – він, як і решта “дає вперед”, біжить до того щастя і багатства.

Згодом він втомився, щось не виходить, треба зупинятися, друзі вже одружилися. Треба й собі – і тут повз нього пролітає на мотоциклі така гарна дівчина. І він на своєму мотоциклі доганяє її. І думає, що це саме та, що вони будуть жити довго і щасливо і помруть в один день. Вона стане для нього мадонною. Він так щиро закоханий, що стає схожим на ангела. Дарує квіти-цукерки, співає на гітарі. Вони ходять на концерти, в театр – футболка яка зображує костюм. Ось вони вже танцюють весільний танець – він такий собі мачо. Народжує вона йому трьох дивовижних діточок – це футболка з кошенятами.

Далі треба годувати сім’ю – це футболка з житнім буханцем хліба, а тут – картина з рибою, виноградом. А тим часом він ледве стягується на якусь вантажівку, якою пробує заробляти.

Натхнення він ще має, але дружина і діти конкретно обсіли і вилізли на шию і голову. Він ще елегантний, коли виходить на люди, але в душі дуже вразливий, як жінка.

А над його мріями всі сміються, і йому стає зле, що він нічого не може зробити – він починає шукає відповіді, де ж його свято життя – кидається в різні релігії. І все це бачить Бог, завжди протягує руку допомоги, але герой не слухає нікого.

Світ його ловить на усілякі гачки – от футболка зі всіма гачками: кредити, і дача, яку треба обробляти, і батьків треба доглядати, багато чого ще. Світ обманює його – це реклама, лотереї, але він хоче вирватися з того кола життя – он які крила має. А життя каже: будь, як всі. І він вже побитий, як ось цей пес з побитою лапою з протезом, але летить до своєї мрії, чи до нав’язаної мрії. Світ продовжує сміятися над його потугами, бо вже є свої герої, улюбленці долі, які досягли всіх благ. Вони сильніші за героя – це зірки естради, спорту. “Аста ла віста, бейбі”, каже напис з футболки. Мовляв, зупинися, куди ти прешся, і він “присідає” на алкоголь. Коли прокидається, бачить по телевізору перемоги, але не свої, любовні історії, знову ж таки, не свої. І поступово герой опускається, стає схожим на мавпу.

У підсумку життя в нього, як на картині Кандінського, ніби і кольорове, але розламане, побите, незгруповане. Дружина вже не та краля, а якесь страховисько, і він вже такий немічний. А жінка вже як чортиця, яка доїдає його. І доля показує йому ось такий лайливий жест, а не яхту, дівчат, Париж, хатинку на морі. І в нього закипає величезна люта заздрість – ось ця зелена жаба. Він звинувачує у своїх невдачах Бога і нас з вами, що його мрії не збулися, і в ньому прокидається нечистий. Тоді він йде на сусіда війною і після цього – маса смертей і... він гине. Звучить реквієм Моцарта. Тіло нашого героя приймає земля і душа летить до Господа.

– Що він йому розкаже, як він прожив життя? Як треба було жити? І відповідь на це запитання – футболка з Леонардо зі всіма його винаходами і Хресна дорога. Господь теж творив, він створював світ, тому ось суть цієї історії – треба було творити, не марнувати життя, сенс життя людини в творчості, – резюмує Борис Салабчук.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами) 09:30 «На щиті» повертається додому захисник Степан Шумило з Лановеччини 08:50 У Тернополі 28 березня на кількох вулицях тимчасово вимкнули електрику 08:00 Сьогодні, 28 березня: яке сьогодні свято та чим цей день запам’ятався в історії
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up